Met een mesje maken we een kleine incisie bij de zwelling, waarna vaak een forse hoeveelheid pus vrijkomt uit het wondje. Hierna spoelen we de wond en brengen een kleine handschoendrain in het wondje aan, om te voorkomen dat de wond dichtvalt en het proces opnieuw begint.
De open wonddrain is bedoeld om een wond open te houden, zodat het wondvocht gedraineerd kan worden. Het materiaal bestaat meestal uit latex (bijvoorbeeld een uit een steriele handschoen geknipte vinger), een holle buis of een gaas. De gedraineerde vloeistof wordt opgevangen in een bedekkend gaas.
Een drain is een slangetje dat wordt ingebracht tijdens de operatie. De drain wordt met een hechting vastgezet om te voorkomen dat deze loslaat. De drain voert het wond- en/of lymfevocht af naar een pot. Deze drainpot is vacuüm: er zit geen lucht in.
In een deel ervan zitten kleine gaatjes (zie afbeelding 1). Via de kleine gaatjes wordt bloed en wondvocht afgevoerd. Dit zorgt ervoor dat de wond sneller geneest. Een drain blijft maximaal zeven dagen zitten.
Het verwijderen van de drains doet meestal geen pijn, maar veel patiënten vinden het een vervelend gevoel. Het kan zijn dat u met drains naar huis gaat. Deze worden dan later verwijderd op de polikliniek. Op de afdeling krijgt u uitleg hoe u de drains thuis moet verzorgen.
Een drain is een dun slangetje, waarvan een deel is voorzien van kleine gaatjes. De arts plaatst de drain tijdens de operatie in de wond. Via de kleine gaatjes worden bloed en weefselvocht afgezogen. Door het vacuümsysteem kan het wondvocht maar één kant op.
De buis wordt verwijderd en via de snee in de buik wordt de drain ingebracht in de buikholte (tussen de darmen). Daarna wordt de wond gehecht. De operatie duurt ongeveer 1 uur.
U kunt met een drain gewoon douchen. Wel moet de insteekopening goed afgeplakt zijn met het doorzichtige folie. U mag niet in bad, de wond kan week worden en u loopt kans op het krijgen van een infectie. Draag gemakkelijk zittende kleding, zodat de drain niet wordt afgekneld.
Bij een ascitesdrainage prikt de radioloog (arts) de buikholte aan. Hij of zij brengt een dun slangetje in. Het vocht kan hierdoor weglopen. Voor dit onderzoek wordt u opgenomen.
Een rode wond is een oppervlakkige of diepe, open wond die aan het helen is, zoals een schaaf- of brandwond. Een gele wond heeft veel wondvocht. Een zwarte wond duidt vaak op afgestorven weefsel.
Als u thuis bent is het belangrijk dat u doorgaat met het spoelen van de drain. Hierdoor blijft de drain goed doorgankelijk. Deze handeling heeft u zelf, of samen met uw naasten, al geoefend met de verpleegkundige. In sommige gevallen wordt hiervoor thuiszorg ingeschakeld.
Thuis houdt u zelf bij hoeveel wondvocht er uit de drain komt. Dit kunt u het beste 's ochtends doen op een vast tijdstip. Wanneer een drain 30 ml of minder per 24 uur produceert, mag deze verwijderd worden. Een wonddrain mag maximaal 7 dagen blijven zitten.
De verzorging van de wonddrain
Contoleer de drain 2 keer per dag, op een vast tijdstip. Let daarbij op het volgende: Dat het slangetje van de drain met een pleister – in een bochtje – op de huid vastgeplakt is, zodat er niet direct aan getrokken wordt.
Na de operatie worden één of twee dunne slangetjes (drains) in het wondgebied achtergelaten om bloed en wondvocht af te voeren. Dit is noodzakelijk voor de wondgenezing. U gaat naar huis met de drain. Dan krijgt u van de verpleegkundige instructies mee voor thuis.
Als het vocht goed weg loopt ligt de drain goed. Een klein deel van de drain ligt buiten uw buik en wordt afgesloten met een dopje. Omdat de manchet enige tijd nodig heeft om vast te groeien wordt het uiteinde van de drain eerst vastgezet met een hechting. De ingreep duurt ongeveer 20 á 30 minuten.
U heeft in ons ziekenhuis een operatie ondergaan waarbij één of twee dunne slangetjes (redondrains) in het wondgebied zijn achtergelaten. Via deze slangetjes wordt bloed en wondvocht afgevoerd naar een vacuüm drainpot. Door het vacuüm ontstaat een zuigende werking.
Wortels. Wortels bevatten een hoge concentratie aan kalium, waardoor ze zeer vochtafdrijvend zijn. Ook bevatten ze alfa- en bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine die de huid helpen te beschermen tegen schadelijke uv-stralen en staar (cataract) helpen verminderen.
Soms heb je net iets meer zout gegeten waardoor je even 1 – 1,5 dag vocht vasthoudt. MEER KOOLHYDRATEN dan in je eetplan staat. Koolhydraten binden vocht aan zich in je lichaam. Dus als je er meer van eet, weeg je 1 – 1,5 dag iets zwaarder.
Als je wond ontstoken is, stuurt je lichaam extra veel vocht naar de plek toe. Dit zou de genezing moeten bevorderen, maar vaak leidt dit juist tot het tegenovergestelde: een extra vochtige wond is namelijk de ideale omgeving voor micro-organismen.
Meestal wordt deze aan de huid gehecht. De urine kan nu via de drain naar buiten lopen in een opvangzak. De insteekplaats van de drain wordt verder verzorgd met pleistermateriaal. Als een nefrodrain voor een langere periode noodzakelijk is, dan moet deze in principe om de zes tot acht weken gewisseld worden.
Een exsudaat (Latijn: ex-sūdāre, uit-zweten) of wondvocht is een vloeistof die vanuit het vaatstelsel van een organisme, soms via een wond of een ontsteking, lekt naar de buitenwereld of naar een lichaamsholte. Dit kan zowel betrekking hebben op dieren als op planten.
Wanneer er vocht achter de longen zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed steeds groter en wordt het wederzijdse transport van zuurstof en koolstofdioxide ernstig belemmerd. Acuut longoedeem kan levensbedreigend zijn en moet onmiddellijk worden behandeld.
Vocht achter de longen verwijderen
Het vocht zit tussen de vliezen van de long en de borstwand. Met een slangetje (drain) kan dit vocht weggehaald worden. Dit heet thoraxdrainage. Hier leest u meer over deze kortdurende behandeling en hoe u zich kunt voorbereiden.
Deze lekkage heeft vaak zeer vervelende gevolgen; langere hersteltijd in het ziekenhuis, plaatsing van een drain of hersteloperatie en het risico op een levensbedreigende infectie.