Een ander voordeel is dat de naalden minder snel uitvallen." En dat die boom een stuk minder geur afgeeft, lijken we voor lief genomen te hebben: "De nordmann heeft een andere chemische structuur en ruikt daarom stukken minder.
Een ander nadeel van kunstkerstbomen is de geur. Na een aantal jaar kan het gebeuren dat de kunstkerstboom muf ruikt. Door een kunstkerstboom af en toe te laten luchten gaat deze niet stinken.
Fijnspar. De meest traditionele kerstboom is zonder twijfel de fijnspar. Deze kerstboom staat bekend om de heerlijke dennengeur. Maar hoewel hij op geur het beste scoort van alle bomen, is het nadeel van de fijnspar dat hij zijn (enigszins prikkende) naalden sneller laat vallen.
Zet 'm bij voorkeur buiten neer, uit de zon en wind, en geef wel af en toe water. Ook een gezaagde boom kun je al eerder kopen. Wij zorgen ervoor dat de bomen niet té vroeg worden gezaagd, waardoor deze bomen ook prima ca. 2 á 3 weken buiten bewaard kunnen blijven.
Laat de boom acclimatiseren
Een spar wordt in de koude buitenlucht geteeld. Deze moet daarom eerst acclimatiseren voordat hij je warme woonkamer gaat aankleden. Zet de boom bij binnenkomst een paar dagen op een koele plek in huis.
In Nederland en België geldt de ongeschreven regel dat kerstbomen en andere kerstversieringen pas na het sinterklaasfeest (5-6 december) mogen worden aangebracht. Uiterlijk met Driekoningen (6 januari) wordt de boom weggehaald. Vroeger liet men de boom ook wel staan tot het feest van Maria-Lichtmis.
Met of zonder kluit
Vanzelfsprekend blijven kerstbomen in pot en met kluit langer vers en verliezen ze minder naalden dan kerstbomen zonder kluit. Ook behoud je met een boom met kluit de mogelijkheid om de boom na de feestdagen opnieuw te planten.
Welke kerstboom blijft het langst mooi? Hoe lang je boom mooi blijft, is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen verzorging. Maar over het algemeen staat de nordmann het langst en blijven ook de naalden het langst zitten.
Nordmann kerstboom water geven.
Laat hem eerst een dagje op je balkon of in je tuin staan op een luwe plek. Dan een dagje in de schuur of op een koude plek in huis en dan naar binnen. Geef hem ruim water en doe dit elke 2 of 3 dagen.
Blauwspar
De blauwspar valt op door de zilvergrijs-blauwe naalden. Net als de Nordmann geurt deze alleen bij aanraking. De naalden prikken en de naalden vallen beperkt uit. Heeft een mooie vorm en is makkelijk te versieren.
De Nordmann is een populaire kerstboom om zijn naaldvastheid en volle brede naalden. Dit is een langzame groeier en het duurt ongeveer 10 jaar van 3-jarig plantgoed totdat deze boom een lengte heeft bereikt van 200-250 cm! Een kenmerk van de Nordmann zijn de niet prikkende naalden.
Als de boom binnen staat, krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water. Heb je een kerstboom zonder kluit gekocht? Ook die moet je water geven. Zet hem in een standaard met waterreservoir.
Kerstboom met kluit neerzetten
Kies een pot waar gaatjes aan de onderkant van de bodem zitten. Boor anders enkele kleine gaatjes in een emmer. Zet de kerstboom er nu in, en druk hem een klein beetje aan als je hebt gezien dat de boom recht staat. Schep wat aarde over de kluit, en druk de aarde aan.
Laat de boom eerst acclimatiseren: zet hem eerst een dag in de garage of schuur en verhuis hem dan pas echt naar binnen. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming. Hierdoor droogt hij snel uit en gaan de naalden eerder vallen. Geef een boom met kluit meteen een paar liter water.
De Nordmann
Zijn glanzend groene naalden prikken niet en zijn dichtbegroeid wat ervoor zorgt dat deze boom makkelijk te decoreren is. Wat betreft zijn sterke takken, deze geven voldoende ondersteuning aan lampjes en andere versieringen en zorgen voor een prachtig effect. De Nordman behoudt zijn naalden heel goed.
Bespaar je de moeite en het water maar, zeggen deskundigen: een dode boom drinkt niet. Verkoopt Tonnie Koudenburg van kwekerij The Willow uit Odoorn een kerstboom, dan zegt hij het er altijd even bij. Heeft de boom een kluit: hou hem vochtig. En ook als de Nordmann of fijnspar is afgezaagd, moet je hem water geven.
Een boom met kluit
Daarna kun je de boom per dag het best een halve tot één liter water geven. Maar let vooral ook op de luchtvochtigheid! Zodra je merkt dat de grond droog is, is het verstandig om je kerstboom meteen wat meer water te geven. Anders heb je een grote kans dat de naalden sneller uitvallen.
De makkelijkste manier om van natuurlijke bomen af te komen is ze buiten aan de straat zetten en laten ophalen door een speciale service. Veel steden hebben ook speciale inzamelpunten voor kerstbomen. Deze worden vervolgens versnipperd of verwerkt tot bodembedekking.
Verse kerstboom
Inspecteer de boom die je op het oog hebt grondig. Ziet hij er fris en vers uit, is hij dof en niet mooi van kleur? Schud hem ook even flink heen en weer. Vallen er veel naalden uit, dan kun je er donder op zeggen dat de boom al dood is.
Heb je een kerstboom zonder kluit? Dan moet de onderkant altijd onder water staan. Zorg dat er in de kerstboomstandaard dus altijd een laagje water staat. Meestal is het genoeg om een keer in de 2 dagen een kan water in het reservoir te gieten.
De grote winnaar van de avond is de kerstboom. Veel kijkers thuis hadden al snel in de gaten dat Nick Schilder in het pak verscholen zat. En dat vermoeden klopte! Nick versloeg uiteindelijk Trijntje Oosterhuis, die in de sneeuwpop zat, in de finale op 1 januari 2022.