Bijvoorbeeld, als je begint op 1 maart en een proeftijd van 1 maand hebt, dan eindigt de proeftijd op 31 maart. Als je proeftijd 2 maanden duurt, dan is de einddatum 30 april. Maar begin je op 15 maart, dan eindigt de proeftijd op 14 april bij 1 maand of op 14 mei bij 2 maanden.
Wanneer de proeftijd voorbij is, kunnen de werkgever en werknemer niet, zonder de regels met betrekking tot ontslag of ontbinding in acht te nemen, de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen.
Proeftijd schriftelijk vastleggen
U en uw werkgever kunnen met elkaar een proeftijd afspreken. Uw werkgever moet dan schriftelijk vastleggen hoe lang uw proeftijd is. De maximale duur van de proeftijd hangt af van de duur van de arbeidsovereenkomst. De proeftijd is nooit langer dan 2 maanden.
Contract wordt beëindigd binnen de proeftijd. Hoe bevalt het de medewerker tot nu toe? Wat zijn de eerste indrukken van de medewerker over de cultuur, sfeer, stijl van leidinggeven, communicatie, inhoud van de functie etc.? In welke taken wil de medewerker zich verder bekwamen?
In een arbeidsovereenkomst van korter dan twee jaar of tot een nader te bepalen einddatum (bijvoorbeeld ziektevervanging of voor een project) is de maximale proeftijd één maand (geen kalendermaand). Bij een contract van minimaal 2 jaar of voor onbepaalde tijd tijd is de maximale proeftijd twee maanden.
Tijdens de proeftijd mogen u en uw werkgever in principe op elk moment de arbeidsovereenkomst opzeggen. Opzeggen mag niet als er sprake is van discriminatie. Bij een opzegging in de proeftijd geldt geen opzegtermijn. Een proeftijd duurt maximaal 2 maanden.
Wanneer je bij een nieuwe baan begint, start de proeftijd vanaf je eerste werkdag. Bijvoorbeeld, als je begint op 1 maart en een proeftijd van 1 maand hebt, dan eindigt de proeftijd op 31 maart. Als je proeftijd 2 maanden duurt, dan is de einddatum 30 april.
Tijdens de proeftijd mogen u en uw werkgever de arbeidsovereenkomst per direct beëindigen. Ofwel: u kunt stoppen wanneer u wilt, maar ook de werkgever kan u van de ene op de andere dag ontslaan. Uw werkgever hoeft niet te zeggen waarom hij u ontslaat. Wel als u ernaar vraagt.
Ontslag tijdens proeftijd wegens ziekte
Als u tijdens de proeftijd ziek wordt, mag uw werkgever uw arbeidsovereenkomst beëindigen, maar niet met de reden dát u ziek bent. Bovendien is het een regel dat de proeftijd niet verlengd mag worden met de tijd waarin u ziek geweest bent.
Ontslag direct na de proeftijd is verboden, tenzij ...Alleen onder bijzondere omstandigheden kan de werknemer geen beroep doen op een ongeldig ontslag na de proeftijd. De wet stelt strenge regels aan de wijze van overeenkomen en de duur van het proeftijdbeding.
Tijdens de proeftijd mogen u en uw werknemer op elk moment opzeggen. U heeft hiervoor geen toestemming nodig van UWV of de kantonrechter en er geldt geen opzegtermijn. Een proeftijd duurt maximaal 2 maanden.
Een werknemer bouwt vanaf dag 1 transitievergoeding op. Dat betekent dat een werknemer die in de proeftijd wordt ontslagen ook recht heeft op een transitievergoeding. Ook als uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet wordt verlengd, heeft u recht op een transitievergoeding.
Als u ziek bent, geldt een opzegverbod.Uw werkgever mag u dan niet ontslaan.
Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.
Ontslag nemen om medische redenen
Als u ontslag neemt om medische redenen krijgt u niet automatisch een WW-uitkering. Ook niet als de bedrijfsarts of uw behandelend arts (huisarts of specialist) u heeft geadviseerd om ontslag te nemen.
Een proeftijd is bedoeld om je werkgever en jou met elkaar kennis te laten maken. Je werkgever kan zien of jij wel echt zo goed bent als je leek in je sollicitatiegesprek. Jijzelf kunt zien of het bedrijf of de baan wel is wat je er van verwacht. Je kunt tijdens je proeftijd je contract zonder opzegtermijn stopzetten.
Vertel je werknemer kort en bondig wat de reden is voor zijn ontslag. Verwijs hierbij eventueel naar eerdere functioneringsgesprekken of beoordelingsgesprekken. Word nooit persoonlijk en laat je niet verleiden tot het opsommen van alle tekortkomingen van je werknemer.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Aanzegtermijn. Sluiten uw werkgever en u een tijdelijk contract van 6 maanden of langer af? Dan geldt de aanzegtermijn. Een aanzegtermijn houdt in dat uw werkgever uiterlijk 1 maand voor het einde van uw contract schriftelijk aangeeft of hij de overeenkomst wel of niet voortzet.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto.Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
De arbeidsovereenkomstenwet stelt dat de opzegvergoeding gelijk is aan het loon dat overeenstemt met de duur van de opzegtermijn, of met het resterende gedeelte van die termijn. De vergoeding omvat niet alleen het gewone loon, maar ook alle voordelen zoals vermeld in uw arbeidsovereenkomst.
De transitievergoeding is wettelijke verplichte vergoeding bij ontslag. Deze vergoeding geldt voor zowel vaste als tijdelijke contracten, vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst.
Niet iedereen heeft automatisch een proeftijd. Dit is afhankelijk van wat in de arbeidsovereenkomst, de cao of het personeelshandboek staat. Een proeftijd dient altijd schriftelijk overeengekomen te worden. Een mondelinge afspraak over een proeftijd is niet geldig.
Als de werknemer zelf afscheid wil nemen van de werkgever, kan hij de arbeidsovereenkomst opzeggen. Daarbij moet hij rekening houden met de geldende opzegtermijn. Als de werknemer eerder weg wil dan voor het einde van de opzegtermijn, kan hij de werkgever vragen met het eerdere ontslag in te stemmen.