Iedereen heeft zijn eigen manier van leren, zeker wat talen betreft. Bepaal of je beter leert door herhaling, door de woorden op te schrijven of door te luisteren naar iemand die de taal als moedertaal heeft. Bepaal of je een visuele, auditieve of kinesthetische leerstijl hebt.
Voor zowel voor jonge kinderen als volwassenen blijkt slaap (of om precies te zijn, slaapconsolidatie) een positief effect te hebben op het onthouden van nieuwe woorden. Het werkt zelfs als je een spreekwoordelijk uiltje knapt; een dutje van slechts 6 minuten maakt al dat je geleerde woorden beter herinnert.
Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
Met dit boek leer je alle trucs, waarmee je elke taal snel en efficiënt kunt leren - veel sneller dan je ooit had kunnen dromen: Je leert, hoe je nieuwe woorden correct onthoudt, hoe je woorden tot drie keer sneller onthoudt door van associaties gebruik te maken en hoe je ze.
Dat hangt af van je taalniveau. Om een tekst op niveau A1 te begrijpen moet je 1000 woorden kennen. Voor een tekst op niveau A2 heb je 2000 woorden nodig. Om een tekst op niveau B1 goed te kunnen lezen moet je 5000 woorden kennen.
Meestal leren kinderen taal vanuit twee richtingen: vanuit hun aangeboren taalvermogen en vanuit de mensen om hen heen die taal aanbieden en voordoen. In principe is er geen sprake van taalles of lijsten met taaldoelen, het gaat vanzelf. Daarom wordt dit proces vaak taalverwerving genoemd.
In 1887 bedacht de Poolse taal-enthousiast Ludwik Zamenhof een soort wereldtaal: het Esperanto. De taal moest voor iedereen makkelijk zijn om te leren en om te begrijpen, ongeacht hun talige en culturele achtergrond. Vandaag de dag spreken wereldwijd maar liefst twee miljoen mensen Esperanto.
Met de app Duolingo kun je op een speelse wijze talen leren. Je doorloopt verschillende levels waarin je punten kunt behalen. Je kunt ook vrienden toevoegen, en een wedstrijdje spelen wie de meeste punten haalt. Je moet woorden en zinnetjes vertalen, en ook regelmatig tekst inspreken.
Onderdompelen in de tweede taal is een andere methode. Deze methode leidt bij leerlingen van tweetalige scholen vaak tot goede resultaten. Je zou dus kunnen zeggen dat het geheim van de smid is om leerlingen – net als kleuters – ertoe te brengen zelf onbewust de regels van de nieuwe grammatica aan te leren.
Van lezen naar spreken
Maar om soepel te kunnen spreken heb je toch eerst een goed gevoel nodig voor hoe de taal in elkaar steekt, net als een flinke woordenschat. En dat bereik je vooral door veel, heel veel, te lezen en te luisteren. Denk eens even aan hoe je in je eigen taal praat.
“Bij het leren van Chinees zijn accurate uitspraak en de woordleermethode de belangrijkste sleutels. Je begint met het leren van de tonen, vervolgens met het uitspreken van woorden en daarna ga je verder met de uitspraak van zinnen. Pas dan ga je met behulp van grammatica je eigen zinnen construeren.
Uit onderzoek blijkt dat je maximaal 40 woordjes per dag kan leren en onthouden. Een raar fenomeen: bij een rijtje van 10 woorden heb je 8 herhalingen nodig voor je het kent, bij een rijtje van 20 woorden moet je ieder woord 30 keer herhalen! Teveel woordjes ineens is dus tijdverspilling.
Spaans leren blijft voor de meeste mensen moeilijk. De Spaanse taal is lastig, vooral omdat het zoveel verschillende tijden heeft. Maar het is zeker niet onmogelijk om de taal vloeiend te leren spreken.
Een jaarabonnement kost 4,99 euro per maand. Babbel is verkrijgbaar in de App Store en Google Play.
Hoe lang duurt het om een taal goed te leren? Ligt een beetje aan de taal natuurlijk. Hoe dichter de taal bij je moedertaal ligt, hoe sneller het gaat. Spaans, Italiaans of Duits duurt een maand of 3 om op (echt) goed niveau te spreken, maar je kunt al na een maand een redelijk niveau hebben.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Al sinds het begin van de jaren tachtig proberen taalwetenschappers een antwoord te vinden op de vraag of het mogelijk is je moedertaal te verliezen. Uit onderzoek blijkt dat je wel degelijk (delen van) je moedertaal kunt vergeten als je deze jarenlang niet meer gebruikt.