Een broze nagel is meestal een droge nagel. Daarom is het hydrateren van de nagel dus erg belangrijk. Wat heel fijn is voor splijtende nagels (de nagel die in laagjes los laat) is een vochtherstellende nagellak. Deze nagellak gel voedt en verzorgt de nagel waardoor je nagel haar soepelheid en glans terugkrijgt.
In de meeste gevallen is dit te wijten aan een vochttekort van de nagel. Maar ook een tekort aan B-vitaminen en IJzer kunnen boosdoeners zijn. Ook zorgt ouderdom voor dunner wordende nagels en in sommige gevallen is een medische aandoening de achterliggende oorzaak.
Broze nagels kunnen ontstaan bij mensen met ondervoeding of vitaminetekort. Vaak hebben mensen met zwakke nagels een tekort aan biotine, ook wel bekend als vitamine B8, vitamine D, calcium en zink. Dit kun je halen uit gewone voeding zoals eieren, vis, zuivel, noten, fruit en groenten.
Meestal is de oorzaak veroudering. Soms worden ribbels veroorzaakt door een onderliggende aandoening of ziekte. Een vitaminetekort kan ook een rol spelen bij deze nagelafwijking. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan een tekort zichtbaar worden door het verschijnen van ribbels in je nagels.
Wil je sterke en gezonde nagels? Zorg er dan voor dat je verschillende soorten fruit, groente, noten en zaden opneemt in je dieet/eetpatroon. Eet producten met omega 3 en eet daarnaast voedsel met voldoende eiwitten/proteïne.
Het hydrateren van je nagels is belangrijk om droge velletjes te voorkomen. Deze velletjes worden gevormd door een te droge huid, dus hydrateer je nagels door je nagelriemen regelmatig in te smeren met vaseline, handcrème, lippenbalsem of kokosolie.
Met name vitamine B2 en biotine (vitamine B8) zijn belangrijk voor gezonde nagels, maar ook voor gezond haar en een gezonde huid. Deze vitamines komen vooral in dierlijke producten voor. Omdat B-vitamines samenwerken, kan een vitamine B-complex een goede aanvulling op je voeding zijn, ter ondersteuning van je nagels.
Je gespleten nagel repareren. Breng transparante basisnagellak aan. Breng als basislaag een dunne laag transparante nagellak aan. Zorg ervoor dat je het gescheurde gedeelte van je nagel bedekt.
Een gezonde nagel is lichtroze en een beetje transparant van kleur. Eventueel nog een klein wit maantje (lunula) boven de nagelriem. Nagels van zowel de handen als de voeten hebben goede verzorging nodig. Nagelbijten is niet goed voor de nagels en kan bijvoorbeeld ontstekingen aan de nagelriem (paronychia) veroorzaken.
Arganolie heeft bewezen nagels schoon en sterk te kunnen houden. Kokosolie – deze olie is rijk aan laurinezuur wat helpt de nagels gezond te maken. Palmpitolie – deze olie houdt de nagels sterk. Olijfolie – ook goed voor de nagels en overal verkrijgbaar.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten. Uit deze producten wordt het calcium minder goed door het lichaam opgenomen.
Door je nagels dagelijks in te smeren met een nagelolie, help je ze herstellen. Dit is erg belangrijk in het herstelproces van je nagels. Nagelriemen zorgen ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om het lichaam binnen te dringen en infecties te veroorzaken. Door je nagelriemen te verzorgen blijven ze zacht en soepel.
1) Breng dagelijks handcrème en nagelriemolie aan
Gehydrateerde nagels zijn sterkere nagels! In handcrème zit vaak bestanddelen die je nagels sterker maken. Nagelriem-olie is een andere belangrijke redder in nood, die een boost geeft aan de nagelgroei en stevigheid stimuleert.
Voor sterke nagels heb je calcium nodig. Je nagels voeden kan daarom op twee manieren: door meer melk te drinken of door je nagels te weken in een badje van melk. Zorg wel dat je nagels helemaal nagellak vrij zijn voor een optimaal effect. Een badje van azijn behoort overigens ook tot oma's tips voor sterke nagels.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
En ze zijn nog lekker ook! Ander fruit dat heel goed is voor je haren en nagels, zijn kiwi's voor hun vitamine C en bananen voor hun vitamine B6.
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Niet alleen moet je je handen en nagels iedere dag goed hydrateren met een fijne, rijke handcrème, ook het drinken van genoeg water is heel belangrijk, dus zo'n twee liter per dag. Hydratatie maakt je nagels sterker, waardoor ze minder snel afbreken en dus beter kunnen groeien.
Vanaf de vroege volwassenheid kunnen de nagels geleidelijk brozer worden en groeven, oneffenheden, verdikkingen en splitsing vertonen. Dit wordt nageldystrofie of brozenagelsyndroom genoemd. Schimmelnagels komen zeer vaak voor. Meestal treedt een bruingele tot donkere verkleuring op.
Om te weten wanneer er iets mis is met onze nagel, moeten we natuurlijk ook een gezonde nagel herkennen. Een gezonde nagel is mooi roze. Verder is hij volkomen glad. Op het einde van onze nagel zit een witte rand.
Het nagelmelanoom ontstaat meestal in de nagelmatrix. Het uit zich als een gepigmenteerde langwerpige streep in de nagel. De gepigmenteerde band/streep is vaak donker bruin of zwart van kleur, met een grillige rand. De gekleurde streep is bij de nagelriem vaak breder dan bij het uiteinde van de nagel.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Het lichaam maakt namelijk een voorraad B12 aan. Als je tijdelijk een tekort hebt, wordt van deze voorraad gebruik gemaakt. Pas na langdurige periode zonder vitamine B12 kunnen er klachten ontstaan. Vaak is dit pas na enkele maanden of zelfs een jaar.