U kunt het best een plantenspuit vullen met kokend water vermengd met wat azijn.Spuit dit op de wand en na een kwartiertje kunt u het oppervlak afnemen met een sopje. U zult zien dat uw kalkvlekken als sneeuw voor de zon zijn verdwenen!
Kalkaanslag verwijderen
Meng de schoonmaakazijn met water in een spuitflacon en spray het mengsel op het glas. Laat het even intrekken. Na ongeveer 20 minuten spoelt u de douchewand weer schoon met warm water en droogt u deze goed.
Vul hiervoor een plantenspuit met kokend water vermengd met azijn en spuit dit over de kalkvlekken. Na ongeveer een kwartiertje kun je de vlekken simpel afnemen met een doekje en een sopje.
Douchewand en douchedeur kalkvrij dankzij azijn
Vul een sprayflacon met (afgekoeld) gekookt water, een deel schoonmaakazijn, een snufje zout en 4 druppels citroensap voor een home-made wonder sopje. Heb je geen sprayflacon in huis, kijk dan eens goed in de keukenkastjes.
Voorkomen van kalkaanslag op de douchewand
Je kunt kalkaanslag in je douche voorkomen met een glasprotector of een oppervlaktebeschermer. Een glasprotector, zoals de Saniclass Taylor protect, geeft na aanbrengen een waterafstotend effect. Hierdoor loopt het water gemakkelijk van de douchedeuren af.
Ook toepasbaar op vazen, bierglazen, theeglazen en de tegels in de badkamer. Met een beetje azijn kun je dus eenvoudig je wijnglazen kalkvrij schoonmaken. Maar het werkt net zo goed op bierglazen, theeglazen of een glazen vaas. Ook daarin kan kalk vormen.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Gewoon een spons deppen in wat dikke bleek. Vervolgens dep je de vlekken met de spons en laat je het ongeveer een half uurtje intrekken. Daarna met kokend heet water en een borsteltje afborstelen. De kalkaanslag verdwijnt als sneeuw voor de zon van je douchewanden.
Gebruik geen chemische of schurende schoonmaakmiddelen in de badkamer. Deze schoonmaakmiddelen kunnen vlekken, kringen en onherstelbare krassen veroorzaken. Neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen zijn het beste voor uw badkamer. Een zachte doek, spons of zeem werken het beste.
Azijn: een echt wondermiddel tegen kalkaanslag in de badkamer is azijn. Je kan natuurazijn (eventueel verdund met water) gebruiken, maar schoonmaakazijn werkt sneller omdat het zuurder en dus krachtiger is tegen kalk. Citroen: zuur is de grote vijand van kalkaanslag.
Vloertegels in de badkamer schoonmaken kun je eenvoudig doen met schoonmaakazijn. Hierbij is het slim om een lege spuitfles te vullen met schoonmaakazijn en deze te spuiten over je badkamertegels. Laat ook dit een half uur intrekken en boen vervolgens alle tegels schoon met de gele zijde van een schuursponsje.
Ja, schoonmaakazijn is een prima middel om oppervlakten, de douchekop, kranen en apparaten te ontkalken. Schoonmaakazijn is zuur en lost daardoor vrij gemakkelijk kalk en vet op. Wanneer u de tijd hebt is schoonmaakazijn een prima manier om bijna hele huis kalkvrij te houden.
Geen schuursponsjes op glas, daar komen krasjes van waar de kalk zich vervolgens nóg beter op vast kan zetten. Goede spray gebruiken (zoals bv Antikal) en dan afpoetsen met een zachte spons of doek, daarna goed afspoelen.
Meng de azijn en het water één op één en spray dit op je tegels, wanden en kranen. Laat het even intrekken en maak het schoon met een vochtige doek. Spoel het daarna af met water. Schoonmaakazijn is voor veel schoonmaakklussen te gebruiken.
Hoe vaak moet ik de douchecabine schoonmaken? Hoe vaak je je douchecabine of glaswand moet reinigen hangt af van het gebruik. Aanbevolen wordt om het glas ongeveer tweemaal per maand grondig te reinigen.
Dan kun je er ook voor kiezen om ze in een badje van soda en schoonmaakazijn te dompelen. Vul hiervoor de wasbak met een aantal scheppen soda, een flinke scheut azijn en warm water en laat de glazen hier een nachtje in liggen.
Uiteraard moet ook wanneer er voor het reinigen van chroom gebruik wordt gemaakt van schoonmaakazijn naderhand goed worden nagespoeld. Azijn is namelijk van zichzelf zuur en dus schadelijk voor het chroom wanneer dit er te lang aan wordt blootgesteld.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Maak een verhouding van 50% schoonmaakazijn en 50% water. Doop de spons in de emmer en ga tekeer op de badkamertegels. Zodra je alles goed hebt ingesopt, laat het dan zeker 15 minuten intrekken.
Azijn heeft de neiging het kalk wel lost te maken maar heeft daar iets langer de tijd voor nodig waardoor de kalkdeeltjes in de dunnen leidingen vast kunnen gaan zitten. De ontkalker loopt heel veel sneller door het koffiezetapparaat en ontkalkt sneller en neemt dus alles mee.
Azijn is niet slecht voor tegelvoegen. Sterker nog, het is een van de meest effectieve middelen tegen kalkresten. Maar pas met azijn wel op bij gekitte voegen, want kit kan wel aangetast worden.