De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit raadt ons dus aan geen rauw deeg te eten. En dan hebben ze het niet alleen over koekjesdeeg, maar ook pizzadeeg, pannenkoekenmix en dergelijke. Belangrijk is dus ook om op te letten bij je kinderen als ze koekjes of pizza's aan het maken zijn.
Een studie waarschuwt dat het proeven van ongekookt voedsel met meel je gevaarlijk ziek kan maken. Je wist vast al dat je risico loopt op salmonellabesmetting als er rauw ei in het deeg of beslag zit.
De reden: de bloem die in het rauwe deeg zit kan u doodziek maken. Een wetenschappelijke studie, die woensdag gepubliceerd werd in The New England Journal of Medicine, bevestigt dat bloem besmet kan zijn met de Shiga toxine producerende E. coli-bacterie, die ook in uitwerpselen terug te vinden is.
In rauwe bloem kan de e-coli bacterie zitten en hoewel het risico klein is, voorkomen we het toch liever. Het is belangrijk dat je alles goed verhit zodat de bacteriën verdwijnen. Bloem brandt gelukkig niet snel aan!
De verhitting van het deeg tijdens het bakproces doodt de ziekmakers voldoende af, maar rauw, onverhit deeg of beslag kan dus leiden tot ernstige buikklachten zeker als je bedenkt dat bijvoorbeeld oliebollenbeslag moet rijzen in een warme vochtige omgeving om dit goed te laten verlopen.
Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes ('cookie dough' of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella.
Op het moment dat een oliebol afkoelt, wordt-ie hard en droog. Dit is te wijten aan het zetmeel in het deeg dat het vocht opneemt, en dit proces laat zich helaas niet stoppen. Wel kunnen we het proces vertragen, en (deels) terugdraaien.
Je eet ze dan als ze nog lekker knapperig zijn en alle goede voedingsstoffen blijven bewaard. Je kunt bloemkool werkelijk met alle soorten andere groenten combineren want het is een echt allemansvriendje. Rauw vormt bloemkool een lekker tussendoortje.
De meeste mensen kunnen prima af en toe rauw ei gebruiken, al met al. Wel zijn er een paar risicogroepen voor wie het een goed idee is om er helemaal vanaf te blijven. De gevolgen van salmonella zijn voor deze groepen namelijk gevaarlijker. Kleine kinderen en zwangere vrouwen vormen de belangrijkste risicogroep.
Als u de door u aangeschafte bloem zeeft voor gebruik, zorgt u ervoor dat alle klontjes verdwijnen. Kleine klontjes kunnen niet direct kwaad in uw deeg of beslag, maar beter is het ze eruit te zeven, zeker als u fijn gebak bereidt. Bloem bevat bovendien soms kleine oneffenheden zoals kleine vliesjes of stukjes korrel.
Witte bloem kan geen bouwstenen leveren met macronutriënten, waaronder gezonde vetten en eiwitten. Het voedt het lichaam alleen met bewerkte koolhydraten. Veel moderne witte bloem is gemaakt van genetisch gemodificeerd tarwe dat behandeld is met fungiciden, pesticiden en insecticiden.
Om helemaal geen enkel risico te lopen kun je ook de bloem verhitten om eventuele bacteriën daarin te doden. Schuif hiervoor een met bakpapier beklede bakplaat met bloem in de oven voor 5 minuten op 180 °C.
Rauw meel. We denken er allemaal niet echt over na, maar meel is eigenlijk ook een rauw product. De meel is dus niet behandeld om bacteriën te doden en als je rauw koekjesdeeg eet, krijg je de bacteriën van het meel binnen.
Amandelmeel is heel geschikt om rauw te consumeren: het is namelijk gemaakt van geblancheerde amandelen. Je kunt het dus prima verwerken in de bodem van kwarktaart, amandelspijs, marsepein of cookie dough!
Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de bloem. Bak de bloem in ongeveer 5 minuutjes in de oven. Dit is om de bacteriën te doden, zodat je het deeg straks rauw kunt opeten.
Bodybuilders deden het vroeger allemaal: rauwe eieren drinken. De eiwitten zouden goed zijn voor de spieropbouw.
Salmonella in eieren
Ongeveer 3 op de tienduizend eieren zijn besmet met salmonella. Zo'n besmetting komt dus gelukkig maar weinig voor in Nederland. De bacterie kan ín een ei zitten maar ook op de eierschaal. Door koken gaan de bacteriën dood.
Het risico op besmetting is het grootst bij rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals vlees van pluimvee, runderen of varkens, maar ook eieren. De meeste mensen raken besmet met de bacterie door het eten van niet of onvoldoende verhitte dierlijke producten.
Peulvruchten. In bonen, erwten, linzen en andere peulvruchten zit de natuurlijke gifstof lectine. Onschadelijk als het verhit wordt, maar niet wanneer je ze rauw zou eten. Vooral de werking van de darmen kan erdoor ontregeld worden, met buikpijn, diarree en misselijkheid als gevolg.
De aardappel behoort net zoals overigens de aubergine en de tomaat tot de nachtschadefamilie en bevat het giftige solanine. Daarom eet u ze beter niet rauw. Het meeste gif zit net onder de huid, reden waarom u aardappelen best schilt.
8 oliebollen
Er gaan ieder jaar weer meer dan 100 miljoen oliebollen over de toonbank en dan maakt een groot deel van de Nederlanders ze ook nog eens zelf met oud en nieuw. Kortom: iedere Nederlander eet gemiddeld 8 oliebollen per persoon per jaar.
Per halve kilo gaat het om een extra inname van 3.500 calorieën, bovenop de gemiddelde inname van 2.000. Daarvoor moeten bijna 20 oliebollen gegeten worden. Voor een kilo gaat het dan om bijna 39 oliebollen.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.