De emoe is de tweede grootste loopvogel (hij vliegt dus niet) ter wereld, na de struisvogel : tot 2 m groot en tot bijna 50 kg zwaar. Hij heeft krachtige poten met 3 tenen (de struisvogel heeft er maar 2) en kan zeer snel en lang lopen. Het mannetje is een ultra moderne papa !
De emoe (Dromaius novaehollandiae) is een vogel uit het (monotypische) geslacht Dromaius en de familie Casuariidae (Kasuarissen en emoes). Deze loopvogel is na de struisvogel de grootste nog levende vogelsoort en de grootste van Australië.
De emoe is de grootste inheemse vogel van Australië, ruim twee meter hoog en tussen de 36 en 54 kilo zwaar. Ze zijn weliswaar niet zo snel als struisvogels, maar kunnen wel hard lopen: maximaal 50 kilometer per uur.
De kuikens groeien snel, tot een kilo per week en na ruim een jaar zijn ze volwassen. In het wild leven emoes zo'n jaar of tien, maar in gevangenschap kunnen ze meer dan het dubbele daarvan bereiken.
Emo combineert hardcore punk, posthardcore en popmuziek met melodische en experimentele rock. Vanaf eind jaren negentig wordt de term 'emo' ook gebruikt als verwijzing naar de subcultuur, gekenmerkt door een bepaalde modestijl en levensstijl van (vooral) sommige jongeren.
De meeste gebieden van Australië, vooral Queensland en het Noordelijk Territorium, behalve dicht beboste en woestijnachtige gebieden. Bij voorkeur met struikgewas begroeide steppen en savannen. De emoe is na de struisvogel de grootste loopvogel.
Australiërs hebben wereldwijd meegevochten in oorlogen. Maar op eigen bodem hebben ze een oorlog verloren van de emoes. Emoes kunnen niet achteruit lopen. Pijnlijk dat je dan een oorlog van ze verliest.
De emoe is niet zoals de Struisvogel afkomstig uit Zuid Afrika, maar uit Australië. In het wild eten ze ook alles wat er te vinden is. Een emoe heeft geen vleugels zoals de Struisvogel, maar hele kleine vleugeltjes welke haast niet zichtbaar zijn, en waar je ze dus ook niet aan vast kunt pakken.
De vogel is meestal tussen 1,50 en 2 meter hoog en weegt tot 60 kg. Het mannetjes is vaak een stuk kleiner. De emoe is een loopvogel.Dit betekent dat hij niet kan vliegen.
Elk vogelei heeft twee soorten wit eiwit maar bij de emoe ei is dit verschil groot, heel normaal bij de emoe. TIP; zet het uitgeblazen ei niet in de directe zon, dan verdwijnt de mooie groene kleur langzaam naar donker grijs.
Het is belangrijk dat de jonge vogels ruim voldoende groenvoer wordt verstrekt. Het verdient aanbeveling emoes twee maal per dag te voeren. Voor een goede spijsvertering hebben ze maagkiezels nodig. Schoon vers drinkwater dient altijd aanwezig te zijn.
De emoe is de tweede grootste loopvogel (hij vliegt dus niet) ter wereld, na de struisvogel : tot 2 m groot en tot bijna 50 kg zwaar.Hij heeft krachtige poten met 3 tenen (de struisvogel heeft er maar 2) en kan zeer snel en lang lopen.Het mannetje is een ultra moderne papa !
De emoe (Dromaius novaehollandiae) is na de struisvogel de grootste nog levende vogelsoort en de grootste van Australië. De vogel bewoont de meeste gebieden van het continent, behalve gebieden die dichtbevolkt zijn, dicht bebost zijn of bedekt zijn door woestijn.
Van de steltloopers, welke niet vliegen, kent men den Struisvogel en Kasuwaris; van het eerste geslacht onderscheidt men thans drie, van het laatstgenoemde twee soorten. Het zijn allen zeer groote vogels; de afrikaansche, tweevingerige struisvogel is zelfs de grootste soort van deze geheele klasse van het dierenrijk.
Maar in principe zijn alle eieren van vogels veilig voor menselijke consumptie. Naast die van de kip worden ook eenden- en ganzeneieren gegeten. Maar de eieren van de kwartel, fazant, kalkoen, emoe en struisvogel staan in sommige werelddelen eveneens op het menselijke menu.
Een emoe is gemiddeld 1.75 meter hoog en weegt 36 tot 40 kg. Het mannetje is gewoonlijk wat kleiner dan het vrouwtje. Aan de poot hebben ze drie naar voren gerichte tenen en geen achterwaarts gerichte teen.
Volwassen emoes eten ongeveer 500 gram korrels of meel per dag. De hoeveelheid is afhankelijk van onder andere de activiteit van de emoe, zijn gewicht, de omgevingstemperatuur en het seizoen. Korrels kunnen worden aangevuld met een kilo groenvoer of andere producten.
Bij de emoe maakt de haan het nest en broedt alleen de eieren uit. De broedduur bedraagt 50 dagen.
De eileg begint in het algemeen in april en de hennen leggen iedere twee á drie dagen een lichtgeel gekleurd ei dat ongeveer 600 gram weegt. Normaal gesproken produceren nandoes 15 tot 30 eieren per jaar. Het mannetje broedt de eieren uit en neemt de eerste zes weken de verzorging en opvoeding van de kuikens op zich.
Struisvogelvlees is lekker en gezond. Het malse, rode vlees bevat minder cholesterol, minder vet & is rijk aan eiwitten. Qua smaak kan je het vergelijken met mager rundvlees: een zachte smaak, met een zoet accent.
De joey, zoals Australiërs een jong van een kangoeroe noemen, is er in ongeveer drie minuten. In de buidel zoekt het een van de vier tepels op en begint meteen met drinken. De tepel zwelt op, en klemt zich vast in het bekje van de joey.
De staart van een kangoeroe is supersterk, zelfs sterker dan alle vier zijn poten samen! Hij kan er dus gemakkelijk op staan, handig zo'n derde been! Ook bij andere bewegingen komt z'n staart goed van pas: om zijn evenwicht te bewaren, als extra springveer tijdens het bewegen en dus als steuntje tijdens het vechten.
Boksgevecht tussen twee kangoeroes | National Geographic | Als mannelijke kangoeroes vechten over het recht om te paren, kan het ronduit dodelijk worden... By National Geographic | Facebook.
De ekster broedt in april-juni met 1 of 2 legsels. Per broedsel legt de ekster 5 tot 7 gestippelde, groenachtige eieren.