LDPE is een kunststofsoort dat door recycling opnieuw kan worden gebruikt als grondstof. Daarom is het belangrijk om het materiaal aan de bron gescheiden in te zamelen. Door LDPE te scheiden van het restafval bespaart u op uw afvalkosten.
Heel soms staan er op verpakkingen afkortingen van de gebruikte plastics. Staat er PET, HDPE, PVC, LDPE, PP of PLA, dan is het bingo. Die soorten zijn prima te verwerken.
LDPE is een afkorting voor Low Density Polyethylene en staat voor lage dichtheid polyetheen. Dit materiaal wordt gebruikt voor zachte plastic producten zoals krimpfolie, plastic stomerijhoezen en autostoelhoezen. Het is één van de veiligere plasticsoorten en kan goed gerecycled worden.
Net als andere kunststoffen wordt Polyethyleen plastic niet snel door bacteriën afgebroken, waardoor het lang in het milieu kan rondzwerven. Hier staat tegenover dat polyethyleen één van de meest duurzame kunststoffen is, aangezien je het perfect kunt recyclen.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
Biopolyetheen (PE) is chemisch identiek aan het oliegebaseerde PE en dus ook niet biologisch afbreekbaar. Bij veel toepassingen komen de voordelen van het gebruik van biobased plastic dan ook niet van de bioafbreekbaarheid, maar juist van de behaalde milieuwinst bij het produceren van deze plastics.
HDPE (High Density Polyethyleen) -afvalzakken hebben een hogere dichtheid dan afvalzakken van LDPE (Low Density Polyethyleen). HDPE-afvalzakken kunnen worden gemaakt van een dunnere folie om dezelfde sterkte te krijgen als LDPE-afvalzakken. Ten opzichte van de LDPE-afvalzakken zijn de HDPE-zakken gemiddeld 50% dunner.
Waar HDPE wordt geproduceerd onder lage druk, wordt LDPE plastic geproduceerd onder hoge druk. LDPE staat voor Low Density Polyetheen, ofwel lage dichtheid polyetheen. Het is het zachtere broertje van HDPE. LDPE plastic is taai, sterk en toch soepel.
LDPE wordt op grote schaal gebruikt in de productie van verschillende containers, doseerflacons, spuitflessen, buizen, zakjes voor computeronderdelen en verschillende gegoten labo-toestellen. De grootste toepassing is het plastic tasje.
Code 4: LDPE (veilig)
Of Lage dichtheid Polyethyleen. Komt voornamelijk voor in zakjes voor groenten en fruit, plastic winkeltasjes maar ook vershoudfolie. Deze code is op zich veilig, dit materiaal lekt geen schadelijke stoffen.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Polyetheen (PE) wordt over het algemeen toegepast in twee vormen: HDPE (hoge dichtheid polyetheen) en LDPE (lage dichtheid polyetheen).
HDPE kunststof is een veilig materiaal dat uitstekend recyclebaar is, het kan namelijk worden omgesmolten. HDPE is een materiaal wat bestaat uit koolstof en waterstof. Bij eventuele verbranding van HDPE zullen er daarom geen schadelijke stoffen vrijkomen.
Ja! Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Deze chipszakken mag je sorteren in de PMD-zak.
Lineair lage dichtheid polyethyleen (LLDPE) heeft een meer lineaire polymeerketen dan LDPE. Normaal LDPE heeft een kleine hoeveelheid lange zijketens aan de hoofdketen, wat de kristalliniteit reduceert en de flexibiliteit verhoogt ten opzichte van HDPE.
Het verschil tussen de twee soorten is dat LDPE wordt gemaakt onder hoge druk, in tegenstelling tot HDPE. LDPE heeft in zijn molecuulstructuur veel meer zijtakken, waardoor LDPE een goede scheursterkte heeft in dwarsrichting. De lastemperatuur van LDPE is wat lager dan die van HDPE (rond de 10 graden).
Polyethyleen, ook bekend als polyetheen, PE of HDPE, mag zich dankzij de unieke eigenschappen de meest gebruikte kunststof ter wereld noemen. Hoewel we dit materiaal vooral kennen als verpakkingsmateriaal, zoals plastic tasjes, flessen en folie, wordt het ook voor veel grotere toepassingen gebruikt.
4 – LDPE of PE-LD
Lage dichtheid polyetheen (polyethyleen) – Dit plastic wordt vooral gebruikt voor folies en plastic tasjes.
De levensduur van HDPE is wel 50 tot 150 jaar. Dat betekent dat tyleen meer dan een mensenleven kan meegaan.
PE, HDPE en LDPE
Het zit veel in speelgoed, shampooflessen, emmers en in bijvoorbeeld flessen waar vruchtensap in zit. LDPE is een zachter materiaal. Producten als vershoudfolie, boodschappentassen en sommige knijpflessen zijn van LDPE gemaakt.
Het materiaal heeft zeer goede chemische eigenschappen, het is bestand tegen verdunde zuren, logen, veel oplosmiddelen (geen bezeen en trichloor), alcohol, benzine, water, vet en olie.
Bioplastics kennen voordelen, maar helaas ook veel nadelen. Doordat het onduidelijk is voor consumenten in welke afvalbak het moet komt het vaak terecht bij de verkeerde afvalstroom. Dit is slecht voor het milieu. De beste oplossing is dan ook om minder plastic te kopen en tweede hands spullen als dit lukt.
Polyetheen is gemakkelijk te bewerken, bestendig tegen hogere omgevingstemperaturen, slagvast en het splintert niet. Het is voedselveilig en kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld drinkwateropslag en -transport.