Over het algemeen kan je stellen dat moisturizers, foundation en toners na opening maximaal 12 maanden houdbaar zijn. Zit het product in een potje of is het op plantaardige basis houd dan voor de zekerheid 6 maanden aan. Een exfoliant op basis van glycolzuur of salicylzuur is langer houdbaar.
Foundation gaat over het algemeen een jaar mee. Lippenstift en lippenpotlood zijn ongeveer twee jaar houdbaar en lipgloss een jaar. Lichaamsverzorgende crèmes kun je in principe een jaar gebruiken. Let op met zonnebrandcrèmes, na een jaar kan de UV-filter verzwakken en zal de huid sneller verbranden.
Gezichtscrème en body lotion: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Lippenstift en gloss: ongeopend vijf jaar, na opening een jaar. Foundation: ongeopend drie jaar, na opening zes maanden. Mascara en vloeibare eyeliner: ongeopend drie jaar, na opening drie maanden.
Wanneer je een product moet weggooien kan je niet altijd ruiken of zien. Hou daarom maximaal 12 maanden aan na opening van je dag-nachtcrème, reiniging, scrub en serum. Als je product in een pot zit, hou dan 6 maanden aan. Hier zitten weinig of geen actieve ingrediënten, want deze zijn erg gevoelig voor licht en lucht.
Hoe weet je dat een beautyproduct over de houdbaarheidsdatum heen is? Als een product verkleurd is, vreemd ruikt, anders aanvoelt, te nat is of je ziet klontjes, gooi het dan weg. Als de verpakking er ineens anders uitziet, is dit een waarschuwing dat er wat mis is met de inhoud.
Hoe lang kun je een crème gebruiken? Over het algemeen kan je stellen dat moisturizers, foundation en toners na opening maximaal 12 maanden houdbaar zijn. Zit het product in een potje of is het op plantaardige basis houd dan voor de zekerheid 6 maanden aan.
Mascara kun je ongeveer 3 maanden bewaren als je het iedere dag gebruikt. Gebruik je de mascara alleen af en toe dan kun je het wel 6 maanden gebruiken. Natte producten hebben meer kans op bacteriën, daarom heeft mascara zo'n korte houdbaarheidsperiode.
Voor lippenstiften staat in het algemeen een periode van 1 tot 2 jaar. Bewaar je lippenstift bij warm weer in de koelkast om de 'levensduur' ervan te verlengen. Lipgloss heeft een beperktere houdbaarheid. De vloeibare massa maakt gloss tot een aantrekkelijk plekje voor bacteriën.
Staat er bijvoorbeeld op je shampoo een geopend potje met 12M? Dan is de shampoo na openen nog 12 maanden houdbaar. En dat betekent eigenlijk dat de fabrikant van de shampoo tot 12 maanden na opening garant staat voor de kwaliteit van het product.
De uiterste gebruiks- datum staat op de verpakking vermeld na 'tenminste houdbaar tot einde. Na openen van de verpakking is dit product nog 12 maanden houdbaar. Sluit de tube na gebruik goed af; dit voorkomt uitdroging.
De meeste cremes zijn na opening 3 tot 6 maanden houdbaar. Ongeopend ten minste 2 tot 3 jaar. De levensduur kan verlengd worden als de verpakking goed afgesloten wordt of het product op een koele en donkere plaats neerzetten. Shampoo, douchegel en zeep blijven goed.
Lipgloss: meng wat van je oude lipstick met vaseline om een instant lipgloss te maken. Je kan het product maken op de achterkant van je hand, zodat het opwarmt en het mooi op je lippen glijdt. Maar je kan ook een voorraadje aanleggen door een deel van de lipstick af te snijden en in een potje te mengen.
Als je geluk hebt dan is je poeder nog intact, maar vaak is dit helaas niet het geval. Hartstikke zonde! Gooi je gebroken make-up absoluut niet weg maar herstel het gemakkelijk met behulp van huishoudfolie, een borsteltje, een spateltje, een pipetje en alcohol (70%).
Hoe lang zijn de producten van NIVEA houdbaar? Alle NIVEA-producten zijn ongeopend ten minste 30 maanden houdbaar vanaf de productiedatum, tenzij ze voorzien zijn van een specifieke houdbaarheidsdatum. Blootstelling aan warmte en licht kan na enige tijd leiden tot instabiliteit van de basisstructuur van het product.
Op elke medicijnverpakking staat de houdbaarheidsdatum. Meestal is dit een datumcode. De uiterste houdbaarheidsdatum wordt meestal vermeld als: 'houdbaar tot' of 'niet te gebruiken na' of 'exp. dat.
Na opening 12 maanden houdbaar.
Hier is echter geen specifiek antwoord op te geven. Een ongeopend product kan soms wel langer dan 2,5 jaar bewaard worden. Echter is dit zeer afhankelijk van de verpakkingsmethode, de verschillende soorten ingrediënten en de conserveringsmiddelen.
Douchegel en shampoo - en cosmetica in het algemeen - is heel, heel erg lang houdbaar : zolang de verpakking gesloten is. Pas wanneer je die opent, sordt de levensduur beperkt door invloeden van buitenaf (licht, zuurstof, bacteriën etc) afhankelijk van het soort gebruik.
Op haarproducten zit óók een houdbaarheidsdatum! Je shampoo, conditioner, gel en ook je haarverf. Wanneer haarproducten minder dan 30 maanden (2,5 jaar) na productie houdbaar zijn, dan dient er een datum op te staan. Dit komt bij professionele haarproducten echter weinig voor.
Tip 1 Let op de houdbaarheid van make-up en schmink
Ongeopend zijn de meeste make up producten drie jaar (of langer) houdbaar. Na opening varieert dit. Zo is geopende lippenstift en lipgloss een jaar houdbaar, waar foundation in dit geval zes maanden meegaat. Schmink wisselt met een houdbaarheid van 12 tot 36 maanden.
Oogpotlood: 2 jaar. Slijp het oogpotlood wel regelmatig. Oogschaduw: 1,5 tot 2 jaar. Lippenstift: 6 maanden tot 1 jaar.
Als jij je make-upkwasten dagelijks gebruikt, kun je ze het beste 1-2 keer per week schoonmaken. Met professioneel gebruik elke dag. Wanneer je meerdere mensen op een dag opmaakt, is het aan te raden de kwasten meerdere keren per dag te reinigen. Eén voordeel: je kwasten blijven zacht en er zit een lekker luchtje aan!
De korrels geven bijna geen kleur meer af en het staat natuurlijk ook niet mooi op je wimpers. Klonterig. Een klonterige mascara is ook een duidelijk teken dat je een nieuwe tube moet openen. Zowel het korrelige als klonterige komt omdat de mascara aan het uitdrogen is en/of op raakt.
Elke 3 maanden je mascara vervangen is zéker aan te raden. Bij het gebruik van beautyproducten zoals mascara komen er op een gegeven moment bacteriën in. Binnen 3 maanden is de hoeveelheid bacteriën nog niet schadelijk, maar naarmate het product ouder wordt, neemt ook het aantal bacteriën toe.