In het voorjaar van 1814 werd Napoleon eindelijk verslagen. Na jarenlang te hebben geheerst over een keizerrijk van tachtig miljoen mensen, dat zich uitstrekte over half Europa, zat hij plotseling vast op het minuscule eilandje Elba.
Sint-Helena wil zich aantrekkelijker maken voor toeristen. Het geïsoleerde eiland in het zuiden van de Atlantische Oceaan is de plek waar de Franse heerser Napoleon Bonaparte in 1821 overleed. Belangrijkste trekpleister is Longwood House, waar de verbannen keizer zijn laatste dagen doorbracht.
Op 30 mei 1814 wordt Napoleon verbannen naar het eiland Elba in de Middellandse Zee. Iemand verbannen is iemand voor straf wegsturen uit een land. Napoleon wordt wel tot keizer van het eiland benoemd en mag daar een leger van zeshonderd soldaten hebben.
Hij moest toen definitief afstand doen van de troon en keizerlijke titel. Daar zou hij de laatste jaren van zijn leven doorbrengen en uiteindelijk in 1821 overlijden. Op Sint-Helena bracht hij zijn dagen door met tuinieren, wandelen, paard rijden en het schrijven van zijn memoires.
Verbannen naar Elba
Na zijn nederlaag in de Zesde Coalitieoorlog (1813-1814) deed Napoleon echter gedwongen afstand van de Franse kroon. Lodewijk XVIII werd uitgeroepen tot de nieuwe koning van Frankrijk en Napoleon werd verbannen naar het Italiaanse eilandje Elba.
Elba (Italiaans: Isola d'Elba) is een eiland nabij de stad Livorno in Italië. Het is het grootste eiland van de Toscaanse Archipel en na Sicilië en Sardinië het derde van Italië. De hoofdstad is Portoferraio (wat letterlijk ijzerhaven betekent), waar bijna de helft (12.020 inwoners) van de bevolking woont.
De veldtocht van Napoleon naar Rusland in 1812 was een keerpunt. Zijn Grande Armée werd gedecimeerd en in 1813 versloeg de Zesde Coalitie Napoleon in de Slag bij Leipzig. In 1814 viel de Coalitie Frankrijk binnen en werd hij tot aftreden gedwongen en verbannen naar het eiland Elba.
De Franse keizer Napoleon maakte graag persoonlijk zijn opwachting in net veroverde gebieden. In 1810 had hij Nederland geannexeerd, maar het duurde meer dan een jaar voor hij in de Hollandse gewesten verscheen. Toen hij er eenmaal was, bleek hij vooral een militair in hart en nieren.
Inmiddels weten we dat Napoleon helemaal niet zo klein was: 1,67 of 1,68 meter. Dat is niet ondermaats vergeleken met de gemiddelde negentiende-eeuwse lengte van 1,69 meter.
Na de val van Napoleon denkt echter niemand erover om de Napoleontische veranderingen weer ongedaan te maken. Zo blijft de Code Napoleon bestaan, net als veel andere moderniseringen – de meter, kilo en liter, het rechts rijden, veel Nederlandse achternamen en het idee van een belastingstelsel.
Villa del Mulini
De beroemde Franse keizer Napoleon Bonaparte verbleef in 1814 en 1815 in ballingschap op Elba. Het luxueuze huis waarin hij in die tien maanden woonde is nog altijd te bezoeken en staat tegenwoordig bekend onder de naam Villa del Mulini.
Straf Napoleon kon precedent scheppen
De coalitie liet Napoleon niet executeren, maar verbande hem naar het Italiaanse eiland Elba. Volgens de Europese vorsten kon een executie een ongunstig precedent scheppen. Net als Napoleon zouden zij zelf namelijk ook wel eens als verliezer uit een oorlog kunnen komen.
De discussie over zijn doodsoorzaak is nog niet voorbij. Dit staat vast: op 5 mei 1821 – nu tweehonderd jaar geleden – overleed Napoleon Bonaparte op het eiland Sint Helena. De dag erna voerden artsen een autopsie uit op het lichaam van de gevallen keizer. Conclusie: Napoleon was gestorven aan maagkanker.
St. Helena behoort tot de meest afgelegen plekken op aarde. Het 10 bij 17 kilometer grote eiland liggen midden in het zuiden van de Atlantische Oceaan op 1950 km van Zuid-Afrika en 2900 van Zuid-Amerika. De enige manier waarop je er tot nu kan komen is met een boot vanuit Kaapstad en die tocht duurt vijf dagen.
Hij kwam aan de macht in de laatste roerige fase van de Franse Revolutie en veroverde met het Franse leger grote delen van Europa. In veel landen voerde hij op terreinen als de rechtspraak, gewichts- en afstandsmaten en de burgerlijke stand belangrijke en vaak blijvende veranderingen door.
Met zijn regelmatige verkoudheden en een huidziekte die hem veel jeuk bezorgde en soms overging in schurft, had Napoleon al lang leren leven. Zijn nadagen werden echter vergald door spijsverteringsproblemen. Een maagzweer leidde uiteindelijk tot kanker.
In 1810 zet Napoleon zijn broer af en lijft hij Nederland in bij het Franse Keizerrijk. De modernisering van het bestuur en de rechtspraak in de door hem bezette gebieden zijn van grote betekenis geweest.
De Slag bij Waterloo maakte onderdeel uit van de Zevende Coalitieoorlog (februari tot juni 1815), ook wel bekend als de Honderd Dagen.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
Onder meer Fransen, Engelsen, Duitsers en Amerikanen zijn geregeld blijven spreken van Holland als aanduiding voor Nederland.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
In de Franse tijd wordt de oude Republiek der Nederlanden omgevormd tot een moderne eenheidsstaat. Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland.
Geleidelijk werd het Latijn, zoals in heel Gallië, steeds meer de hoofdtaal, hoewel de elite nog lang Grieks bleef spreken. Caesars verovering wordt in het algemeen beschouwd als het begin van de Franse nationale geschiedenis, omdat hiermee de Romaanse identiteit van het land bepaald werd.
Het meest opvallende graf in Les Invalides is dat van Napoleon Bonaparte. Napoleon werd aanvankelijk begraven op Sint-Helena, maar koning Louis-Philippe zorgde er voor dat zijn stoffelijke resten werden overgebracht naar Frankrijk in 1840, een gebeurtenis bekend als Le retour des cendres.
Elba is na Sicilië en Sardinië het grootste eiland van Italië en heeft een landoppervlak van 224 vierkante kilometer, wat aanzienlijk groter is dan bijvoorbeeld Texel (170 vierkante kilometer). Op Elba wonen ongeveer 30.000 mensen. De grootste stad is Portoferraio (“ijzerhaven”) met ruim 12.000 inwoners.