Het is handig om altijd wat producten in huis te hebben die lang houdbaar zijn en die je vaak nodig hebt. Denk aan rijst, pasta of peulvruchten uit blik. Dat noemen we een ijzeren voorraad. Het handige van een ijzeren voorraad, is dat je deze makkelijk kunt combineren met verse producten die snel op moeten.
Zelf noodrantsoen samenstellen
Je kunt ook zelf een noodrantsoen samenstellen met lang houdbare producten uit de supermarkt. Denk aan water in flessen of pakken, lang houdbare melk, havermout, pinda's, pasta of rijst en ingeblikte groente, fruit, bonen en vis.
Witte rijst – zoals basmati – is oneindig lang houdbaar indien het goed (luchtdicht, koel en droog) wordt bewaard. Bij bruine rijst ligt dat iets anders: deze soort is zo'n 6 tot 12 maanden houdbaar. Dit komt voornamelijk door de aanwezige vetzuren in bruine rijst (die missen in witte), waardoor het sneller bederft.
Het is niet zo dat elke drank met een hoog alcoholpromillage eeuwig houdbaar is. De toegevoegde stoffen hebben namelijk invloed op de houdbaarheid. Heldere alcoholische dranken, zoals wodka, zijn in de meeste gevallen echter wel onbeperkt houdbaar en hierbij maakt het niet uit of de fles in de tussentijd is geopend.
De meeste mensen overleven nog geen vier dagen zonder water. Mensen die in hongerstaking zijn (maar nog wel water drinken) kunnen maandenlang overleven. Water is daarom veel belangrijker voor het lichaam dan voeding en mag daarom niet ontbreken op je lang houdbaar voedsel lijst.
flessen water en houdbaar eten. contant geld en kopieën van identiteitsbewijzen en verzekeringspapieren. reservesleutels van huis en auto. plattegrond van de omgeving, een autokaart en een lijstje met de telefoonnummers van mogelijke opvangadressen.
Je lichaam heeft voedsel nodig om in leven te blijven. Volgens het Voedingscentrum heeft een gezonde volwassene gemiddeld 56 gram eiwit, 250 gram koolhydraten en 100 gram vet per dag nodig om voldoende calorieën binnen te krijgen. Maar niet iedereen haalt dat. Grote delen van de wereld lijden structureel honger.
Verzamel zoveel mogelijk benodigdheden, en bescherm ze. Ga op zoek naar betrouwbare bronnen van voedsel en water, in geval van tekorten. Vermijd confrontaties zoveel als je kunt, en ga naar een veiliger gebied als dat moet. Leer EHBO-vaardigheden om eventuele verwondingen of ziektes te kunnen behandelen.
Een week kon hij niet naar huis. Mocht zoiets nu gebeuren dan heeft hij van alles klaarliggen: een kopie van zijn paspoort en andere belangrijke papieren, €500 contant, een EHBO-tas, wondhechtmiddelen, een deken, batterijen, wc-papier, een zaklamp en een mes.
Op blikgroenten staat een 'ten minste houdbaar tot'-datum (THT). Na deze datum kan de kwaliteit, zoals smaak, geur of kleur van het product, langzaam achteruit gaan. Maar als het blik nog heel is, kun je het jaren na de THT-datum nog zonder risico voor de gezondheid eten.
Voor het noodpakket moet je denken aan vier liter per persoon per dag om te kunnen koken en drinken.
Zout. Of het nu zee-, tafel-, of Himalayazout is, het kan niet over datum gaan. Wel moet je de smaakmaker en ontsmetter goed bewaren in een afsluitbare pot, maar dat geldt voor bijna alle voedingsmiddelen.
Gedroogde en ongekookte pasta is gemiddeld genomen ongeveer 2 jaar, of 24 maanden houdbaar. Het kan zelfs voorkomen dat pasta 3 jaar houdbaar is. Als pasta 2 jaar houdbaar is, tellen we dat natuurlijk vanaf het moment dat de pasta geproduceerd en verpakt is.
Maggi: bouillonblokjes zijn lang/onbeperkt houdbaar omdat ze droog zijn en voornamelijk bestaan uit zout en vet. De aangegeven houdbaarheidsdatum is een kwaliteitsgarantie van de fabrikant.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Is de rijst in een luchtdichte verpakking bewaard gebleven? Dan is er in principe geen houdbaarheidsdatum en mag je rijst altijd nog koken en consumeren. Is dit niet het geval? Dan hanteer je als algemene regel dat rijst na drie jaar vervallen is.
Volgens Geert Van Aelst van Tiense Suiker heeft suiker geen vervaldatum. "Suiker bevat geen water en daardoor kunnen er zich geen micro-organismen in ontwikkelen. Dus je kan suiker héél lang gebruiken, maar dan moet het pak wel op een droge plaats, zoals een kast, bewaard worden."