Net als bij zilvervisjes komen papiervisjes gemakkelijk een huis binnen door bijvoorbeeld mee te liften met verhuisdozen, meubilair, oude boeken en papier (zoals kranten of andere documentatie). Ze kunnen zich goed schuil houden tussen kartonnen dozen en soms ook kleding.
Papiervisjes en zilvervisjes verspreiden zich via naden en kieren door jouw huis. Maak die dan ook goed dicht met kit: zo bespaar je bovendien op je gasverbruik. Boeken, tijdschriften en andere kwetsbare materialen kun je beter niet in een kartonnen doos op zolder zetten, maar in goed afgesloten kunststof boxen.
Papiervisjes kunnen dan weer niet tegen kou. Beneden de 20 graden komen de eitjes niet meer uit (al overleven zij dit mogelijk wel) en beneden de 18 graden kan het papiervisje zich niet meer goed ontwikkelen. Probeer de temperatuur op zolder en in kamers die weinig gebruikt worden dus laag te houden.
Papiervisjes houden helemaal niet van vochtige omgevingen, maar juist van plekken waar het droog is. Deze insecten eten papier, lijm en zetmeel. Zie je dus ineens hele grote gaten in je boeken, dan heb je waarschijnlijk last van papiervisjes. Je vindt ze vooral veel in archieven.
De oorzaak van zilvervisjes in huis ligt vaak in de luchtvochtigheid. Ze leven namelijk bij een hoge luchtvochtigheid en gaan dood bij een lagere luchtvochtigheid die voor mensen juist prettig is. Door regelmatig te ventileren kun je de overlast beperken.
Bestrijd ook andere franjestaarten met papiervisjesspray
Met de spuit spray je gemakkelijk in kieren en gaten en ander moeilijk bereikbare plekken waar veel papiervisjes zitten. De insecten die over de plekken lopen waar gespoten is gaan na een tijdje dood.
Ze houden van DROGE, donkere plaatsen en zijn vooral 's nachts actief. Ze kruipen tussen de lakens, op je kussen en in je mond. Hun nesten zitten bij voorkeur op zolder, tussen de wanden.
Zilvervisjes kenmerken zich door hun lange en platte lichaam met een staart. De schubben op het lichaam hebben een zilverachtige glans. Deze insecten kunnen niet vliegen of springen maar wel razendsnel rennen.
Zilvervisjes leggen soms wel 20 eitjes per dag. Ze kunnen ongeveer twee á 3 jaar oud worden, wat inhoudt dat ze in hun leven zeer veel jongen kunnen voortbrengen. Vaak is een professionele ongediertebestrijder nodig om zilvervisjes succesvol te bestrijden.
Binnen een week komen de eieren uit en kruipen de kleine papiervisjes uit hun ei. Papiervisjes hebben een lange levenscyclus. Ze zijn pas volwassen na 2 tot 3 jaar en groeien daarna nog 5 jaar door. Daarbij vervellen ze 3 tot 5 keer per jaar.
Hoe snel vermenigvuldigen zilvervisjes en papiervisjes zich? Per keer legt een zilvervisje of papiervisje zo'n 10 eitjes, waarna deze binnen 8 weken uitkomen. De jonge beestjes zien er in principe hetzelfde uit als de volwassen zilvervisjes en papiervisjes, maar zijn nog wit van kleur en veel kleiner.
Het beestje heeft geen vleugels en verplaatst zich enkel langs muren en over oppervlaktes, vaak in droge, donkere ruimtes als kelders en zolders. Een van de eigenschappen van een papiervisje is dat ze razendsnel weg kunnen duiken als ze gezien dreigen te worden.
Zilvervisjes zijn slechts 1 centimeter groot, razendsnel en komen overal in je huis tevoorschijn. De kleine platte insectjes hebben zilveren schubben en grote 'antennes'. Ze komen in bijna elk huis voor, maar hebben een grote voorkeur voor nieuwbouwwoningen.
U kunt zilvervisjes ook bestrijden met azijn. U heeft hier wel een spuitfles voor nodig. Maak een mengsel van 50% azijn en 50% water. Doe dit in de fles en schud het goed door elkaar.
Ze verschillen in hun voorkeur voor vochtigheid en temperatuur. Zilvervisjes houden vooral van vochtige ruimtes. Papiervisjes houden van een iets drogere plaatsen die voldoende warm zijn. Ook ovenvisjes houden van drogere plaatsen dan zilvervisjes, maar houden van een beduidend hogere temperatuur (32-38°C tot 42°C).
Zilvervisjes klimmen graag in bed omdat het een warme, vochtige plek is. Wordt de slaapkamer niet goed geventileerd, dan wordt de ruimte vochtig door de ademhaling. Het bed wordt een extra aangenaam plekje door het zweet wat je 's nachts verliest. Ze kunnen zich heerlijk in het beddengoed verstoppen.
Hoe gevaarlijk zijn zilvervisjes in huis? Zilvervisjes in huis zijn niet gevaarlijk voor mensen of dieren, maar ze zijn wel onhygiënisch. Aan hun pootjes kunnen namelijk schimmels en bacteriën kleven. Als die in of nabij je voedsel terechtkomen, dan zou je daar wel eens ziek van kunnen worden.
Ze zijn 1 à 3 centimeter lang en hebben een langwerpig lijf dat smaller is achteraan. Als je ze toch overdag tegenkomt, is de kans groot dat je hun nest gevonden hebt. Dan zullen ze op zoek gaan naar een nieuwe verstopplaats.
Als u de temperatuur overal in huis onder de 22 graden houdt en goed ventileert, heeft het papiervisje het niet naar zijn zin en plant hij zich minder snel voort. Bij temperaturen onder de 20°C komen de eitjes niet meer uit en onder de 18°C ontwikkelt het papiervisje zich niet goed meer.
Ze planten zich langzamer voort dan zilvervisjes. Voor de voortplanting hoeven ze niet bij elkaar te komen. De mannetjes leggen hun spermapakketjes neer, waarmee de vrouwtjes hun eitjes bevruchten. Na ongeveer 6 weken komen de eitjes uit en na 1 tot 2 jaar zijn de jonge papiervisjes geslachtsrijp.
Al heb je een oud of een nieuw huis iedereen kan last van zilvervisjes in huis krijgen. In oude woningen bijvoorbeeld: Die zijn vaak slecht geïsoleerd.
Zij eten vezels zoals boeken, schilderijen en kleding en kunnen dus erg schadelijk zijn voor je eigendommen. Zilvervisjes zullen geen gaatjes maken in kleding, puur omdat dit niet op zijn menu staat en liever zijn buikje vol eet aan koolhydraten.
Chemische zilvervisjesspray
Van het chemische bestrijdingsmiddel in de spray gaan zilvervisjes dood. De meeste sprays zijn voorzien van een spuitlans, waardoor je ook bij lastigere plekken kunt komen, zoals in kieren en gaten en achter plinten.
De kosten van een zilvervisjes bestrijding hangen af van een aantal factoren, met name de mate van verspreiding van dit insect bepaald in hoge mate de kosten. Als richtprijs kunt u uitgaan van €20,- inclusief btw per te bestrijden ruimte.