Een koude tot lauwe douche in de ochtend brengt je bloedcirculatie goed op gang. Een warme douche in de avond verlaagt de bloeddruk en zorgt voor ontspanning. Door koude douches, wisseldouches en Kneipp opgietingen kun je je immuunsysteem weer een boost geven.
Gelukkig schijnt er wel iets te zijn wat kan helpen. Nederlandse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat mensen die koud (af)douchen bijna dertig procent minder ziek zijn dan mensen die 'gewoon' onder de warme straal staan.
Een reactie van overbezorgde ouders of zit hier een kern van waarheid in? “Het is onzin dat je van kou of tocht op zichzelf ziek wordt” vertelt Jan Wilschut, viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Verkoudheid of griep krijg je door een virus dat je van andere mensen krijgt aangeproest.”
Een warme douche of bad versnelt de genezing van een verkoudheid niet. Het kan de klachten van de verkoudheid wel verminderen en de bijholtes en verstopte neus openen. Let wel op dat de douche of het bad niet te heet is, want dan kunt u zich lelijk verbranden.
Douchen is toegstaan bij koorts, maar neem geen koud bad of een koude douche. Je lichaam zal dan juist harder gaan proberen om je lichaamstemperatuur hoog te houden. Een koud bad of een koude douche werken dan averechts.
Koude douche voor het immuunsysteem? Als je koorts hebt is het simpelweg te laat om het immuunsysteem door een koude douche te versterken. Dan kun je beter niet douchen. Bij verkoudheid zonder koorts is het aan te bevelen om een douche te nemen op een comfortabele temperatuur.
U heeft koorts als de temperatuur van uw lichaam 38 graden of hoger is. Meet uw temperatuur via de anus (poepgat) met een thermometer.
'Ik heb kou gevat' is dan ook een veelgehoorde uitspraak. En hoe vaak zeg je tegen jouw kinderen dat ze zich warm moeten aankleden, omdat ze anders ziek worden? Ziek worden door kou is een mythe. Je wordt ziek doordat je door een ander besmet wordt door een virus dat griep of verkoudheid veroorzaakt.
Als je verkouden bent is het raadzaam om niet te lang in bad te blijven liggen. Tien minuten is zelfs al genoeg voor je lichaam. We raden ook aan om niet langer dan twintig minuten in bad te liggen om je verzwakte weerstand niet te overbelasten. Belangrijk: pak nog even je rust na het baden gedurende 20-30 minuten.
Waarom koude rillingen bij koorts? Koude rillingen ontstaan onder andere in het geval van een infectieziekte (waarbij koorts een van de symptomen is) en beperkt daarmee het warmteverlies van ons lichaam. Door het lichaam warm te houden, kan ons afweersysteem beter 'vechten' tegen het virus.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Het drinken van koud water helpt je bij het verbranden van extra calorieën, omdat het je metabolisme een boost geeft. Hierdoor wordt het proces van calorieën verbranden wat versneld. Onderzoek laat zien dat je tot 70 extra calorieën per dag kan verbranden door het drinken van koud water gedurende de dag.
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin.
Koud water verzacht de pijn en onderdrukt de kriebel. Drink het water gewoon uit de kraan en niet te koud. Naast dat u op deze manier voldoende vocht binnenkrijgt, zorgt het er ook voor dat de bacteriën in de mond worden weggespoeld.
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen. Slapen bij ziekte versnelt het genezingsproces. Het helpt het lichaam om de zaak terug onder controle te krijgen. Tijdens de slaap laden onze lichaamscellen weer op en herstelt de cellulaire schade die bijvoorbeeld door griep opgelopen is.
Ook via contactoppervlakken zoals deurklinken en kranen kan het virus worden overgedragen. Door maatregelen te nemen voor het gebruik van douche- en toiletruimte kunnen we de kans op besmetting met het Coronavirus verkleinen. Zorg voor een goede, bij voorkeur mechanische ventilatie, in de wc- en doucheruimtes.
Je immuunsysteem versterkt
De mensen die koud douchten meldden zich minder vaak ziek voor hun werk en als ze dat wel deden, waren ze sneller weer beter. De onderzoekers concludeerden dat koude douches het immuunsysteem versterkt, waardoor je minder vatbaar bent voor virussen.
Start de dag met een koude douche. Zo heb je de hele dag profijt van de positieve effecten. Bouw de duur van de tijd onder de koude straal op. Begin met 20 seconden, de dag erna 30 seconden en bouw het langzaam op naar 2 á 3 minuten.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen. Celstofwisseling.
Dat is deels te wijten aan je biologische klok. De biologische klok reguleert namelijk niet alleen je slaap, maar ook je immuunsysteem. Het immuunsysteem wordt geactiveerd bij ziekte, waarbij infectie-vechtende cellen een variatie aan chemicaliën loslaten die de infecties bestrijden.
Voedingsadviezen bij ziekte en koorts
Dan is er een risico op spierafbraak en ondervoeding. Deze tips kunnen helpen dat te voorkomen: Eet extra eiwitten om spierverlies te vermijden of te beperken. Eiwitten zitten voornamelijk is vlees, vis, ei, zuivel, kaas, peulvruchten, vleesvervangers, noten.