Als het water heel troebel is door bijvoorbeeld veel plantjes of zand of modder dan botst het licht er tegen aan en wordt het teruggekaatst. Dus als er veel plantjes zijn dan wordt het water groen. Is er veel modder en zand? Precies, dan wordt het zeewater bruin.
Er zit veel vis in de rivier, helaas zie je er niets van omdat het water bruin is. Suriname heeft veel rivieren die in zee uitmonden en starten in de hoger gelegen delen. Zij nemen slib mee, vandaar de bruine kleur van de rivier. Zo kent het land ook geen witte stranden, hoewel het een grote kustlijn heeft.
Naast het feit dat Suriname geen witte stranden heeft, heeft Suriname ook geen helderblauw water. Al het natuurlijke water in de Surinaamse rivieren is hartstikke zwart. De recreatieoorden met het surrogaat strand liggen allemaal langs de diverse rivieren die het land rijk is. En dat water is dus allemaal zwart.
Voor een strandvakantie ben je in Suriname aan het verkeerde adres, want de Caribische kust is daarvoor te moerassig. Wel worden er strandjes aan de rivieren geschikt gemaakt voor recreatie.
Het enige waaraan je kunt zien dat je je toch echt in Suriname bevindt is de kleur van het water langs het strand: niet zeeblauw, maar tropisch bruin.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Suriname is een uitstekende bestemming om de jungle te ervaren. Buiten Paramaribo is het bijna allemaal ongerepte natuur en je waant je al snel in de jungle. Apen in overvloed, papegaaien die vrij rondvliegen, kaaimannen die naar je loeren en luiaards die het echt rustig aan doen.
Veel mensen in Nederland hebben een speciale band met Suriname. Onder veel Surinamers in Nederland is het een populair vakantieland. Maar ook voor de mensen die geen band hebben met het land is een vakantie Suriname een leuk avontuur. Het land heeft namelijk meer dan genoeg te bieden voor een leuke vakantie!
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud behorende tot het Amazone bassin. Omdat er amper wegen het land in lopen, is dit regenwoud voor het grootste deel ongerept en dat is uniek.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
De kleur in het water ontstaat door het licht van de zon. Licht bestaat uit alle kleuren van de regenboog: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.
Het leidingwater in Suriname is drinkbaar, maar toch wordt aangeraden water in flessen te gebruiken.
De zee kan verschillende kleuren hebben: helder blauw, donker grijs of zelfs groen. De kleur in het water ontstaat door de zon.
Relatief is Suriname, met een oppervlakte van 163.800 km2, een 'vrij klein' land. Maar absoluut is er sprake van een oneindig uitgestrekt regenwoud dat het landoppervlak voor 93 procent bedekt.
Waarom producten in Suriname steeds duurder worden
"Het begint allemaal bij de importeurs", vertelt voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname. "Die moeten Amerikaanse dollars kopen om aan de producent te betalen." Eén Amerikaanse dollar kost nu 13 Surinaamse dollar.
Een leerkracht verdient gemiddeld 3000 Surinaamse dollars per maand, dat is nog geen 150 euro.
Suriname heeft een BNP van 2404 miljoen dollar.
De criminaliteit in Suriname is de voorbije jaren teruggedrongen maar blijft op een gemiddeld niveau. Zij concentreert zich in de hoofdstad en neemt meestal de vorm aan van (gewapende) roofovervallen. Het stadsdeel van Paramaribo waar zich de meeste internationale hotels bevinden kan als veilig worden beschouwd.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk je visum verlengd en een tijdelijke verblijfsvergunning aanvraagt. Als je dit gedaan hebt, is het uiteindelijk mogelijk om een volledige verblijfsvergunning te krijgen. Hierdoor is het mogelijk om in Suriname te gaan wonen.
De bodem wordt steeds omgewoeld door golven en daardoor wordt er veel bruin zand en kleideeltjes in het water zweven. Licht dat tegen die deeltjes botst en dus wordt teruggekaatst ziet er dus bruin uit.
Blauw licht wordt het sterkst teruggekaatst in water waarin zeer weinig fijne deeltjes zweven. Blauw zeewater is dan ook arm aan organismen. Troebel water weerkaatst de groene en gele stralen, zodat het water groene tinten krijgt.
De Middellandse Zee blijft een van de meest vervuilde zeeën ter wereld. Er drijft vier keer meer zwerfafval in rond dan in de Noordzee, blijkt uit een net gepubliceerde studie van het gezaghebbende Franse zeeonderzoeksinstituut Ifremer.