Begin 2001 zijn er voor het eerst robijnen uit Madagascar op de markt gekomen. Deze zijn vaak heel donker. De beroemde beschrijving van "duivenbloed rood" heeft slechts betrekking op top kwaliteit robijn. Verder kunnen robijnen levendig of “slaperig” zijn, afhankelijk van het fijne insluitselbeeld en het slijpsel.
Een goede kwaliteit Robijn is te herkennen aan zijn kleur en zuiverheid. De steen is duivenbloed rood en heeft een levendige uitstraling. Robijn kan in vrijwel alle slijpvormen voorkomen. Het meest voorkomende slijpsel is rond gefacetteerd.
Het karaat staat voor het gewicht van de steen. Een waardevolle robijn is zwaar en heeft dus een hoger karaat. Bij een robijn van 1 karaat mag u denken aan een bescheiden prijs, rond de 800,-, terwijl een robijn van meer karaats ook aanzienlijk duurder zal worden, ook omdat grotere stenen zeldzamer zijn.
Robijn activeert het hartchakra en laat je meer leven vanuit je hart. Hij zorgt voor passie en dynamiek. Fysiek versterkt robijn het hart, stimuleert de bloedsomloop, de bijnieren, de milt en de bloedaanmaak. Hij zorgt voor een goede doorbloeding van de hersenen en het beenmerg.
De robijn is de meest zeldzame edelsteen, met uitzondering van de diamant, en is een rode edelsteen. De waarde van een robijn is dan ook vrij hoog, hoewel nog lager dan de waarde van een diamant.
De robijn is een van de duurste en zeldzaamste van de bekende edelstenen, zeldzamer nog dan diamant. Vooral de pure rode stenen zijn zeer beperkt verkrijgbaar. Robijn wordt in het algemeen in kleine kristallen gevonden, grote robijnen zijn zeldzaam.
1. Blauwe diamant – €3.930.000 per karaat. De duurste edelsteen ter wereld is de prachtige blauwe diamant. Het is enorm zeldzaam om een perfect exemplaar van deze edelsteen te vinden, waardoor de prijs enorm stijgt.
Robijn geeft kracht en energie en werkt sterk activerend (soms te veel voor gevoelige mensen die snel overprikkeld raken). De steen activeert het hart chakra en stimuleert passie, hartstocht, motivatie, enthousiasme, spontaniteit, seksuele activiteit, een positieve houding en overvloed.
De kleur van robijn
Hij heeft een rode kleur, van bruinrood tot rozig. Zuiver korund is kleurloos. De rode verkleuring is toe te schrijven aan een kleine hoeveelheid chroom, ijzer, titanium of vanadium. Alleen het rode korund wordt robijn genoemd, alle andere gekleurde korund behoort tot de groep saffieren.
Alhoewel robijnen altijd rood zijn, verschilt de diepte van hun kleur en algehele kwaliteit van verschillende stenen sterk.
Robijn is een sterk beschermende steen en beschermt vooral tegen negatieve energieën. Robijn is ook een steen die vrolijk maakt, je enthousiast maakt en passie stimuleert. Robijn zet je in je kracht, maakt je sterk, doelbewust, bevordert je vitaliteit en helpt je bij uitputting.
Wat zijn kostbare edelstenen? Er zijn honderden soorten edelstenen, maar niet elke steen is even waardevol. Diamanten, saffieren, robijnen en smaragden zijn de kostbaarste.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend. Welke edelsteen tegen duizeligheid?
AGAAT. Agaat is een aardende, stabiliserende en beschermende steen. De steen bevordert innerlijke rust en een kalme en nuchtere houding. Het bevordert rationeel en logisch denken, concentratie, het analytisch vermogen en helpt daarom om praktische oplossingen te vinden voor problemen.
Robijn is een rode varieteit van korund, een aluminiumoxide met hardheid van 9. Het kristalstelsel is hexagonaal (trigonaal) en het mineraal vormt prismatische, tabulaire, bipiramidale of romboedrische kristallen. Ook kan het in massieve of ganulaire vorm voorkomen, zoals bij robijn in fuchsiet.
Robijn behoort tot de familie korund. Bevat korund een spoortje chroom, dan wordt de steen rood en heet hij robijn. Robijn is altijd een tint rood, variërend van roze tot donkerrood. Robijn kan zo donkerrood zijn dat hij zwart lijkt.
Er zijn ook zirkonia kralen, dat is wel een duidelijk duurdere kraal dan bijvoorbeeld glas of Swarovski kralen, maar dan is de reflectie natuurlijk ook superieur. Maar als steen om te zetten, is zirkonia heel gewoontjes. Ze worden ook met handenvol verwerkt in Chinese sieraden.
De Robijnen afkomstig uit Birma zijn, naar verluid, de mooiste ter wereld. Nog een bekende die niet in dit rijtje mag ontbreken is Smaragd. De steen dankt de typerende groene kleur aan de toevoeging van chroom tijdens de ontwikkeling.
1. Citrien is de meest verkochte gele edelsteen. 2. Saffier wordt al eeuwen geassocieerd met koningshuizen en is enorm geliefd gebleven.