Kokosmelk is op zich gezond, maar bevat erg veel calorieën uit verzadigd vet. Gebruik daarom per dag niet meer dan 50-75 ml, en hou je verdere inname aan verzadigde vetten in een dag in balans. Kies liefst voor biologische kokosmelk, en liefst uit een pakje. Kies voor soorten die bestaan uit kokosmelk-extract en water.
Kokosmelk bevat vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Kokosmelk bevat verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer.
Kies bij voorkeur ongezoete kokosmelk. Bij het openen van het blikje zit er meestal een dik laagje bovenop, de kokoscrème. Dit bevat het meeste vet en eiwit, in vergelijking met de melkachtige vloeistof die je eronder vindt. Een goed blikje kokosmelk heeft een dikke laag kokoscrème bovenop.
Er wordt online wel eens beweerd dat kokosmelk gezond is als vervanger van magere of halfvolle koemelk. Dat klopt niet. Helaas zitten er van nature weinig voedingsstoffen in de kokosnoot. Daarom voegen fabrikanten vaak calcium en vitamine B12 aan de drank toe, maar meestal geen eiwitten.
Gebruik kokosmelk uit pak: Ongezoete kokosmelk uit pak bevat meestal minder vet en calorieën dan de geblikte variant. Let op merken zonder carrageen. Kies voor light: Als je een caloriearme variant wilt, kies dan voor een light variant. Deze is dunner en bevat ongeveer 125 calorieën per 120 gram (35).
Dat klinkt inderdaad ook best gezond.
Het drankje bevat verder ook geen toegevoegde kleurstoffen of suikers en het bevat veel vitamine B12. Het schijnt ook nog eens goed te zijn voor het mileu omdat de drankjes van Alpro minder CO2 genereren dan andere zuiveldranken. Nou, dat klinkt dus allemaal goed.
Kokoscrème wordt ook wel santen genoemd. Het zijn blokken geconcentreerde kokosmelk, die veel worden gebruikt in de Indonesische keuken. Je kunt de blokken aanlengen met warm water om er kokosmelk van te maken. Het verschil in smaak is niet erg groot, maar je proeft het wel.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Raak je die overtollige kilo's maar niet kwijt? Probeer dan eens dagelijks twee theelepels kokosvet of -olie aan je voeding toe te voegen. Kokos versnelt de stofwisseling en verhoogt de vetverbranding. En laat dat net nodig zijn als je wilt afvallen.
Kokos kent dan ook verschillende gezondheidsvoordelen. Zo versterkt kokos het imuunsysteem, verhoogt het je vetverbranding en helpt het bij o.a. verkoudheid, koorts en keelpijn. Kokos bevat namelijk vele antioxidanten die ontstekingsremmend werken.
Zowel kokosmelk als kokosroom wordt gemaakt door het vruchtvlees uit de kokosnoot te weken in warm water. Het verschil zit hem in de concentratie: kokosmelk bevat meer water dan kokosroom. Kokosmelk wordt gemaakt van het vruchtvlees van de kokosnoot. Dat wordt geraspt en geweekt in warm water.
Is de kokosmelk in je blik hard geworden? Dat kan goed kloppen. Het vet in de kokosmelk stolt namelijk naarmate de temperatuur van het product daalt, waardoor er een harde laag boven in het blik ontstaat. Mensen vragen zich vaak af of de melk dan nog wel goed is, maar gelukkig is er niets aan de hand.
Gezondheid
Sauzen zoals Kokosnootcreme (santen) zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Kokosnootcreme (santen) kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Voedingsstoffen in kokosmelk
Naast vetten zit er een kleine hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en enkele sporen van vezels in kokosmelk. Ook bevat kokosmelk vitamines en mineralen, zoals vitamine B11, vitamine C, kalium, magnesium en fosfor.
Voedingsinhoud. Kokosmelk bevat een hoog gehalte aan verzadigd vet, waardoor het zeer calorierijk voedsel is.
Kokosdrink komt in de verste verte niet in de buurt van de voedingswaarde van melk en is geen goede vervanger. Het bevat nauwelijks eiwit en er worden geen vitamines of mineralen aan toegevoegd. Bij andere melkvervangers is dit vaak wel het geval. Daarnaast bevat het soms meer verzadigd vet dan gewone melk.
Dagelijks gebruik van kokosolie versnelt je stofwisseling doordat het je schildklier stimuleert. Daarnaast is het ook gunstig voor je darmen omdat het anti-parasitair werkt. De slechte bacteriën in je darm houden er dus niet van.
Helaas valt dat van bounty's niet te zeggen. Ze leveren vooral veel suiker en ongezonde vetten, met nog wat kunstmatige geur- en smaakstoffen.
Kokos werkt laxerend, soms is dit een voordeel, soms ook niet. Je kunt zelf goedkoop je eigen gezondheids- en schoonmaakmiddelen maken met gebruik van kokos en baking soda (alles over baking soda vind je in een vorig blog).
Voortaan kan je ook kokosmelk bij Lidl verkrijgen. Gewone kokosmelk of de light variant? Met wat kook jij het liefst? | Facebook.
Kokosmelk heeft de geur van de kokosnoot en heeft een zoete smaak. Kokosmelk is een uitstekend alternatief voor koemelk omdat het gemakkelijk verteerbaar is en eenvoudig is om te maken. Tevens bevat het een overvloed aan voedingsstoffen. U kunt het gewoon drinken of gebruiken voor het koken.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Hoe te gebruiken? Zo'n blok santen kun je aanlengen met warm water om kokosmelk van te maken (1 blok is genoeg voor 1 liter kokosmelk), maar dat is minder lekker dan kokosmelk uit blik. Toch gebruik ik voor Indonesische gerechten vaak liever kokoscrème en voor andere gerechten ingeblikte kokosmelk.
Alternatieven voor santen of kokospasta:
Kokospasta is (in de vloeibare vorm) qua substantie vergelijkbaar met een smeuïge notenpasta. Houd je niet van kokos of wil je een andere smaak, dan kun je de kokospasta in je recept heel goed door een notenpasta vervangen.
Santen = santen is kokoscreme: een blok kokos die smelt bij verhitting. Het handigste is om er schilfertjes of brokken vanaf te snijden-schrapen.