Calcium (Ca) is voor een plant de belangrijkste bouwsteen van de membranen en celwanden. Het voedingselement draagt bij aan de stevigheid van een plant. En het is noodzakelijk voor de celdeling.
De rol van calcium in de bodem is drieledig. Het dient als voedingsstof voor de wortelontwikkeling van de plant en voor de opbouw van celwanden. Daarnaast speelt calcium een belangrijke rol in de bodem. Hier verhoogt het de pH en draagt het bij aan een luchtige bodemstructuur.
De eierschillen bevatten namelijk veel kalk en zijn een prima bron van calcium voor planten die van een kalkrijke grond houden. Enkele voorbeelden van deze planten zijn: druiven, hortensia, geranium en lavendel.
Omdat calcium een rol speelt bij de botaanmaak en goed is voor de spieren, kan een structureel tekort aan calcium op langere termijn leiden tot symptomen als spierpijn en spierkrampen, pijnlijke of zwakkere botten en een groter risico op botbreuken. Calcium draagt ook bij tot de normale werking van de zenuwen.
Calcium in mais en gras
Bij gras varieerde het gehalte van ruim 3 tot 10 g Ca/kg ds. Voor gras op zandgrond was dit gemiddeld circa 4.5 g Ca/kg ds, voor gras op kleigrond gemiddeld 6.0 Ca/kg ds.
De zuurgraad wordt beïnvloed door het kalkgehalte van de grond. Zand en veengronden zijn in het algemeen zuurder (pH van 4,5 tot 5,6) dan kleigronden (pH hoger dan 6,7). De pH regelt het evenwicht in de bodem d.m.v. chemische processen.
Gevolgen ijzer tekort
Een tekort aan ijzer kan worden herkend aan het lichtgroen, geel of zelfs wit kleuren van de jonge bladeren of aan het afsterven van bladeren. Een te lage concentratie aan het nutriënt ijzer, kan zorgen voor een verminderde ontwikkeling van het wortelmilieu en groeiremming in de plant.
Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Calcium zit vooral in melk, melkproducten en kaas, maar ook in graanproducten zoals brood en bepaalde groente.
Calcium, oftewel kalk, is een belangrijk mineraal voor het lichaam. Het is nodig voor de opbouw en het onderhoud van botten en gebit. Iemand van 70 kilo heeft ongeveer 1 kilo aan calcium in zijn lijf. Vooral dus in de botten en tanden, maar ook in spieren en bloed vind je calcium.
De voeding in Nederland levert gemiddeld zo'n 1.000 mg calcium per dag. Het grootste deel (60-70 %) is afkomstig van zuivelproducten zoals melk, karnemelk, vla, yoghurt en kaas. Daarnaast komt calcium ook voor in groente, noten en peulvruchten.
Calcium speelt een rol bij de stevigheid van de plant en regelt de pH in de plant. Bij calciumgebrek verschrompelen de bladeren door een gebrekkige structuur van de celwanden. Calciumovermaat resulteert in een hoge bodem-pH en verlaagt de opneembaarheid van essentiële sporenele- menten.
Let op: hortensia's , azalea's en heideplanten zijn zuurminnende planten. Voor deze planten is bekalken niet nodig. Overige planten als buxus, taxus, rozen, sierstruiken, etc.
Koffiedrab bevat allerlei bestanddelen die goed zijn voor je planten, zoals stikstof, fosfor en kalium. Gebruik daarom koffiedik in de tuin om je planten en bloemen mee te bemesten. Voeg wat toe aan de grond en je zult je groen zien groeien en bloeien.
Waarom kalk strooien? Kalk strooien maakt de grond minder zuur. Hierdoor is het gras beter in staat om meststoffen op te nemen, waardoor het beter groeit en mos minder een kans krijgt. Kalk herstelt een te zure bodem direct.
Kalk zorgt ervoor dat de ph waarde van de bodem stabiel blijft. De bodem verzuurt namelijk elk jaar een klein beetje. Met het strooien van kalk voorkom je de verdere verzuring van de bodem. Dat is nodig omdat gras zich prettiger voelt bij een iets hogere PH waarde.
Calcium komt in meerdere stikstof-, en fosfaatmeststoffen voor (o.a. in kalkammonsalpeter en tripelsuperfosfaat) en wordt via bemesting met deze meststoffen aangevoerd. Ook wordt het uiteraard aangevoerd door bekalking ter verhoging van de pH en verbetering van de structuur van de grond.
Calciumtekort en osteoporose: na enkele maanden heeft u minder kans op botbreuken. Als u het vaker dan 1 keer per dag gebruikt: verdeel de doses over de dag. Dan wordt calcium het best opgenomen. Nierziekten: na enkele weken heeft u minder fosfaat in uw bloed.
De beste calcium tabletten van dit moment zijn zonder twijfel Nutribites Calcium+. Deze vegetarische calciumtabletten zijn goed opneembaar in het lichaam en ondersteunen de gezondheid. Verder bevatten ze niet alleen calcium, maar ook magnesium, hyaluronzuur, zink, vitamine D en vitamine K.
Zuivelproducten zoals yoghurt, melk, kaas en kefir zijn volgens Lund allemaal rijk aan calcium. Ook andere voedingsmiddelen bevatten calcium, waarmee je een calciumtekort kunt aanvullen. Om er wat te noemen: groene bladgroente, raapstelen, spinazie, broccoli, boerenkool, tofu, amandelen en heilbot.
Calcium is nodig om goede structuur en kwaliteit te handhaven. Voldoende aanvoer verbetert de stevigheid van tomaten en verhoogt TSS, zoals proeven in Turkije laten zien. Op ammoniumnitraat gebaseerde meststoffen zijn antagonisten voor calciumopname. Ze verminderen de bodem pH en wateropname en vertragen transpiratie.
Mensen die dagelijks een dosis calcium innemen tegen botontkalking hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek aan het Amerikaanse John Hopkins instituut na een studie van tien jaar onder 2700 mensen. Onderzoekers benadrukken daarbij dat calcium in voeding het risico niet vergroot.
Veelvoorkomende symptomen bij een te hoog calciumgehalte zijn onder andere misselijkheid, obstipatie, dorst, diarree en braken. De behandeling van een te hoog calciumgehalte is afhankelijk van de oorzaak. Er zal daarom eerst een lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek uitgevoerd worden.
Planten hebben zonlicht, water, mineralen en frisse lucht (met koolstofdioxide) nodig. Groene planten maken zelf suikers met hun bladgroenkorrels. Ze gebruiken de suikers om te overleven en te groeien. Met hun wortels zuigen planten water uit de bodem.
Magnesium is mobiel in de plant. Magnesium is een belangrijke bouwsteen van de groene bladkleurstof van planten (het chlorofyl). Deze bevindt zich in de bladgroenkorrels, de zogeheten chloroplasten. Magnesium is ook onmisbaar voor het enzym in de plant dat ervoor zorgt dat eiwitten gevormd kunnen worden uit aminozuren.