Wil je een tuinhuis beitsen dat ooit gelakt is maar inmiddels een nieuwe beschermlaag nodig heeft? Zorg dan dat je het hout goed schoonmaakt zodat het stofvrij is. Gelakt hout moet je grof schuren en aansluitend stofvrij maken. Voor schuren van gelakt hout gebruik je schuurpapier met een grote korrel.
Beits kan prima over een hoogglansverf worden aangebracht. Wel eerst ontvetten met Alabastine Verfreiniger, schuren en stofvrij maken en nogmaals ontvetten.
Een beits kan prima over verf aangebracht worden. Deze combinatie kan juist een hele unieke look geven. Afhankelijk van de style die je wilt creëren is een bepaalde voorbehandeling van het hout nodig.
Laat het hout na de eerste laag beits 4 uur drogen. Schuur het hout nogmaals, maar dan lichtjes. Hierna breng je de tweede laag beits aan. Afhankelijk van het hout kun je nog een 3e laag aanbrengen.
Bij een hoge temperatuur droogt de beits (te) snel en bij een lage temperatuur (te) langzaam. De ideale temperatuur om te beitsen ligt rond de 20 graden. Breng de beits van boven naar beneden aan.
De winter is dus een lastige periode voor hout. Zeker omdat het weer een aantal maanden lang niet geschikt is geweest om te behandelen. Voor een goede behandeling is een temperatuur van minstens 10 graden nodig. Ook moet het droog zijn.
De juiste beits kiezen
Als het hout dat je wilt schilderen al nat is of nat gaat worden, kies dan voor een beits met een hoge vochtregulering, zoals tuinbeits. Hierdoor kan het natte hout beter ademen, terwijl het toch beschermd is tegen regen.
Als het hout al eens gebeitst is, volstaan twee lagen. Nieuw, onbehandeld hout heeft vaak wel drie lagen beits nodig. Voor transparante beits geldt: hoe meer lagen, hoe dieper de kleur.
Beits dringt slechts deels tot in het hout. Het verzorgt en beschermt het hout en heeft een vochtregulerende werking. Lak vormt een duurzame beschermlaag op het hout. Het dringt minder door tot in het hout en is minder vochtregulerend.
Impregneren óf beitsen is niet de juiste vraag
Want, impregneren alleen is niet voldoende, het is namelijk geen eindafwerking. Impregneren is alleen een behandeling tegen houtrot, schimmels en ongedierte. Daarom is het noodzakelijk om je geïmpregneerde tuinhuis of blokhut na plaatsing alsnog te beitsen.
Je kunt de beits het best aanbrengen door met de nerf mee te schilderen. Eventuele druppels dien je meteen weg te vegen, om die niet te laten drogen. Laat het hout na de eerste laag minimaal 24 uur drogen. Daarna kun je er een tweede laag met beits op aanbrengen, eventueel door het hout weer licht te schuren.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Bij onbehandeld hout; breng de beits aan in drie lagen voor het beste resultaat. Bij eerder behandeld hout is twee lagen voldoende. Tussen de lagen fijn schuren en het hout stofvrij maken.
Deze is simpel, namelijk: alle bestaande laklagen verwijderen en het kale hout na grondig reinigen en schuren tweemaal gronden en voor- en aflakken. Deze aanpak is ook nodig bij transparante beitsen. Zodra een verf weinig pigment heeft, moet deze bij het dekkend overschilderen eerst worden verwijderd.
Let erop dat je bij het beitsen altijd met de houtnerf mee schildert. Dit zorgt voor het mooiste eindresultaat. Vaak heb je twee of drie lagen beits nodig om het hout goed te beschermen.
Er is duidelijk een reden waarom telkens de verf eraf bladdert. In elk geval zou ik niet direct opnieuw gaan schilderen. Grote kans dat het er gewoon opnieuw afgaat. Het meest voor de hand liggend is dat het hout is behandeld met een impregneer.
Welke schilderklus je ook gaat doen, met onze verf ben je goed bezig. We hebben verf op olie- of waterbasis, primers, muurverf, spuitverf, beits, metaallak, kit… En mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn van de kwaliteit, ons huismerk is al meerdere malen in de prijzen gevallen!
Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur. Beits: 24 uur.
Beitsen in de regen is zeer af te raden. Aangezien het doel van de beits is om weersinvloeden buiten te houden, kan de beits beter niet vermengd worden met de regen zelf. Zorg er dus altijd voor dat het hout droog is voor en tijdens het beitsen.
Bij te hogen temperaturen of schilderen in de volle zon droogt de verflaag te snel. Dit kan resulteren in blaasjes en scheurtjes in het schilderwerk, doordat vluchtige stoffen in de verf te snel verdampen.
Welke beits voor jou de beste is hangt af van je budget en wensen. Wil je de schutting beitsen en tot 2 jaar beschermen dan is Cetabever Schuttingbeits een goede keuze. Kies je voor een langere bescherming, ga dan voor Jotun Demidekk. Deze beits beschermt tot wel 12 jaar.
Deze twee producten hebben verschillende kenmerken: beits is microporeus (het laat het hout ademen door de bescherming die het biedt) en vernis is dat niet. De vernis is de transparante afwerking die het hout het meest duurzaam beschermt.
Om het hout te ontvetten brengt u ammonia, verdund met water, op de Wypall doek aan en wrijft u het meubelstuk helemaal schoon. Neem na het ontvetten het hout af met een vochtige doek om de restjes ammonia van het hout te verwijderen. Laat het hout drogen voordat u verder gaat met de volgende stap.
Beits er niet overheen. Het is helaas onverstandig om over groene aanslag heen te beitsen. Je zal dit altijd zien in het eindresultaat! Gebruik daarom schoonmaakazijn en een schrobborstel, een hogedrukreiniger of groene aanslagreiniger om de groene aanslag zoveel mogelijk te verwijderen voordat je gaat beitsen.