Daarom zijn de glazen vershoudbakjes niet alleen geschikt voor in de magnetron, maar ook in de oven. De glazen vershoudbakjes mogen vanwege het hogere smeltpunt ook niet in de glasbak worden weggegooid.
Gebruik in magnetron De vershoudbakjes zijn geschikt om eten te verwarmen tot 120°C.
CPET (Crystallized polyethylene terephthalate)
CPET verpakkingen zijn de bakjes die u moeiteloos in de oven kunt plaatsen met een maximale temperatuur van 220ᵒC. Deze plastic soort is een bewerkt soort PET-plastic. Door deze bewerking kan het materiaal veel meer hebben dan gewone PET-verpakkingen.
Meestal zijn de plastic bakjes die je gebruikt om kliekjes op te warmen gemaakt van polypropylene. Het gaat dan bijvoorbeeld om bakjes voor afhaalmaaltijden, sausflesjes en wegwerpbakjes. Deze bakjes zijn goedgekeurd om voedsel op te warmen. Volgens de instanties lekken ze geen schadelijke stoffen in je voedsel.
Ditzelfde probleem kan zich ook voordoen bij potjes en daarom moet je eerst de deksels van de potjes halen voordat je de magnetron aan zet. Het kan dan wel gevaarlijk lijken, maar het opwarmen van eten in een magnetron is in elk geval niet gevaarlijk voor de gezondheid aldus het Voedingscentrum.
Welke bakjes in oven? Een bord van aardewerk, porselein, glas of plastic kan vaak gewoon in de oven. Wanneer een bord beschadigingen heeft, is het beter om het bord niet in de oven te plaatsen. Ook beschilderde of versierde borden kunnen snel beschadigd raken tijdens verhitting.
Neem jij wel eens iets anders dan boterhammen mee voor je lunch op het werk? Dan zijn bewaardoosjes van hittebestendig glas ideaal. Deze bakjes mogen in de oven, microgolfoven, koelkast, diepvriezer en vaatwasser.
Wanneer plastic kookgerei gebruikt wordt wanneer voedsel boven de 70 graden verhit wordt, kunnen er schadelijke oligomeren vrijkomen en in het voedsel belanden. Wanneer die in hoge dosissen genuttigd worden, kunnen ze leiden tot aandoeningen aan de lever en de schildklier.
Wist u dat brood bij ontdooien in de magnetron in de plastic zak moet blijven zitten? Bij het ontdooien in de magnetron het brood in de plastic zak laten zitten, om sterke uitdroging te voorkomen. Zorg er tevens voor dat het brood niet opgewarmd word.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Het beste antwoord. Vaak staat op de icoontjes op het bakje aangegeven waarvoor het allemaal geschikt is, zoals vaatwasser, magnetron en diepvriezer. Heel vaak staat er bij de icoontjes ook een minimale en maximale temperatuur aangegeven waar het bakje voor geschikt is.
In de oven
Verwarm de oven voor op 160°C en leg het stuk lasagne in een ovenschaal (als dat nog niet gebeurd was). Maak de randjes van de lasagne lichtjes nat met een bakborstel en wat water. Bedek de schotel met aluminiumfolie. Na 30 à 45 minuten kun je aan tafel.
Reacties. Gaat perfect, alleen de bakjes zijn niet erg geschikt voor het bewaren van chinees eten, en al helemaal niet voor het opnieuw opwarmen; ze barsten in de vriezer en smelten in de magnetron. Beter is het eten – na het afkoelen – eerst in goede diepvriesbakken of -zakken te doen, en daarin in te vriezen.
Als je plastic bakje het magnetron icoontje heeft dan mag je het potje met voedsel erin zonder problemen in de magnetron opwarmen. Als je geen icoontje vindt dan mag je het niet in de microgolf opwarmen! Je potje kan smelten of er kunnen schadelijke stoffen vrij komen die in je eten terecht kunnen komen.
Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.
Symbool vaatwasser
Het symbool links betekent dat je servies vaatwasserbestendig is. Soms mag het alleen in het bovenste rek, of op een lage temperatuur in de vaatwasser. Het symbool rechts, met het kruis erdoor, wil zeggen dat het niet in de vaatwasser mag.
In magnetronfolie zitten al kleine gaatjes geprikt waardoor de hete lucht weg kan, maar dat is bij vershoudfolie niet het geval. "Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit. De gaatjes in de folie zorgen ervoor dat de overtollige waterdamp zich niet ophoopt onder de folie."
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Plastic smelt als je het verhit tot een bepaalde temperatuur. Het wordt zacht wanneer je het verwarmt en de vorm verandert ook. Hoe dit proces verloopt hangt echter af van het soort plastic dat je gebruikt. Sommige kunststoffen worden zacht als je ze verwarmt, terwijl andere vloeibaar worden als je ze verwarmt.
Bloeden door scherpe stukjes glas, plastic of metaal in eten
Het kan gevaarlijk zijn. Scherpe stukjes kunnen je gebit, mond, keel of maagdarmkanaal beschadigen. Als je verder niets merkt, hoef je je geen zorgen te maken en poep je het vanzelf weer uit.
Brandend plastic laat giftige gassen en stoffen vrij, waaronder kankerverwekkende. Plastics zijn namelijk altijd chemisch bewerkt, bijvoorbeeld met vlamvertragers. Branden zijn hierdoor veel toxischer dan vroeger. Kanker is een gevreesde beroepsziekte onder brandweermannen.
Nog een goede raad: Bij alle materialen is het beter wanneer het bord beschadigingen heeft, om het niet in de oven te plaatsen. Ook zullen versierde of beschilderde borden sneller beschadigd raken tijdens verhitting. Borden in plastiek, hout, bamboe of papier kan je uiteraard NIET in de oven zetten.
Vaak staat onderop het bord een symbooltje dat aangeeft of het bord geschikt is voor gebruik in de oven en/of magnetron.
Nee, dat kan niet. Aardewerk voor in de oven (en zeker dat voor in de magnetron) is speciaal hardgebakken aardewerk waarin minder vocht is achtergebleven.