In regressietherapie word je geholpen met het uiten en verwerken van emoties, angst en pijn om ze vervolgens los te laten. Tijdens de herbeleving ben je volledig bewust van wat er gebeurt en waarom. Zo krijg je inzicht in de ervaring uit het verleden en hoe deze verband houdt met het probleem in het heden.
Regressietherapie (2023) Bij regressietherapie kijkt de patiënt/cliënt onder begeleiding van de therapeut terug in de tijd en herbeleeft hij/zij vroegere ervaringen, gedrag- en bewustzijnspatronen. Het onderbewustzijn speelt daarbij ook een belangrijke rol.
De indrukken die opkomen tijdens een sessie zijn voor de meeste mensen niet alledaags. Meestal blijft een sessie daardoor een tijdje nagalmen. Het is prettig om alles nog eens rustig de revue te laten passeren en op het gemak na te voelen en te overdenken.Vaak vallen dan nog allerlei andere verbanden op zijn plaats.
Tijdens regressie herbeleef je in trance ervaringen uit het verleden. Als onderdrukte emoties, gedachten en lichamelijke reacties zijn geuit, ontstaat er inzicht in wat toen is gebeurd en hoe je erop hebt gereageerd.
Regressietherapie werkt vaak snel. Toch is het van te voren lastig om aan te geven hoeveel sessies er nodig zijn. Het hangt natuurlijk af van de aard van het probleem en wie je als persoon bent. Meestal zijn 3 tot 6 sessies genoeg, maar voor ingewikkelde problemen zal dit meer zijn.
Gemiddeld zijn in ongeveer 5 sessies de meeste kwalen te behandelen. De frequentie van de sessies bepalen we in onderling overleg. Voor het eindresultaat maakt het niet uit of je één keer in de twee weken komt of één keer in de maand.
De regressie analyse kijkt of er een (voorspellend) verband is. Dit wordt gedaan op basis van de correlatie van de onafhankelijke variabele en de afhankelijke variabele. De regressie wordt gebruikt om hypotheses te toetsen. De enkelvoudige regressie analyse maakt gebruik van continue data (schaalvariabelen).
Regressie (Latijn, regredior = achteruitgaan) betekent terugkeer of terugval naar een vroeger (ontwikkelings)stadium. Als een kind iets naars meemaakt merken we vaak dat hij terugvalt naar gedrag dat past bij een jongere leeftijd. Zo kan een kind bijvoorbeeld weer gaan duimzuigen, of gaat kinderlijker praten.
In 2021 onderzocht de NVRT het effect van regressietherapie, met bijzonder duidelijk resultaat. Al na slechts 1 sessie werd een duidelijke vermindering van de klachten gemeten.
Zielsregressie, ook wel de Zielenreis of Spirituele regressie genoemd, is een fantastische reis naar de spirituele wereld, het tussen-bestaan, daar waar we verblijven in de periode tussen levens in. Deze verhelderende reis geeft antwoord op de vragen die met de zin van het leven te maken hebben.
Regressie- en reïncarnatietherapie gaat ervan uit dat het goed functioneren en het disfunctioneren van mensen – zowel op lichamelijk als geestelijk gebied – zijn oorzaak vindt in vroegere opgedane positieve of negatieve ervaringen. De therapeut begeleidt de cliënt bij het terugvinden en herbeleven van deze ervaringen.
Een psycholoog helpt je, steunt je en accepteert je helemaal, wat er ook gebeurt in de therapie. In feite zou je kunnen zeggen dat je in de relatie met je therapeut mag oefenen, nieuw gedrag, keuzes, gedachtes en gevoelens mag uitproberen… en dat je jezelf kunt zijn. Ook dat is al heel bevrijdend…
Therapie is vermoeiend. Hierdoor kan het soms moeite kosten om naar therapie te blijven komen, vooral in de eerste periode. Dat hoort erbij en het is goed om hierover te delen in de groepstherapie. En wees gerust: de ervaring leert dat in de praktijk deze moeite geleidelijk minder wordt.
Ook als je gezond bent kun je in therapie
Therapie is er dan ook niet alleen om mensen te genezen of beter te leren omgaan met mentale problemen, maar ook om psychische problemen te voorkomen. Net zoals dat het poetsen van je tanden helpt om cariës te voorkomen, en een warming-up voor het sporten blessures voorkomt.
Sommige kinderen gaan zich jonger gedragen dan hun leeftijd, zij vallen terug in een eerdere levensfase en het gedrag wat daar bij hoort. Dit noem je regressie of regressief gedrag.
Tijdens veranderingen ontstaat er een situatie van regressieve afhankelijkheid. Deze afhankelijkheidsbehoeften worden naar buiten verplaatst – geprojecteerd – en wel in het leiderschap.
Regressieve veranderingen zijn te definiëren als stoornissen in de structuur en functie van cellen, weefsels of organen, als gevolg van een schadelijke prikkel (noxe) en waarbij regressie (achteruitgang) optreedt.
Reductie van de grootte van een tumor of de omvang van de kanker in het lichaam.
Een regressielijn is een rechte lijn in een spreidingsdiagram die zo dicht mogelijk bij de punten in de grafiek ligt.
Wanneer gebruik je de multiple regressie analyse? Je gebruikt de multiple regressie om te toetsen of meerdere onafhankelijke variabelen invloed hebben op een afhankelijke variabele en of dit een positief of een negatief effect is. Ook is het mogelijk om interactie-effecten te toetsen.
Wat is regressietherapie? Regressie is een specialisatie in de hypnotherapie, evenals reïncarnatietherapie. Regressie betekent terugspoelen naar een ervaring uit het verleden. Die ervaring uit het verleden zorgt in het dagelijkse bestaan voor problemen.
Na 50 sessies stopt je behandeling. Hierna is het de bedoeling dat je minstens 6 maanden geen ander therapie-aanbod aangaat. Uit eerder onderzoek is duidelijk gebleken dat het proces van herstel doorzet na afronding en dat je pas echt na 6 tot 12 maanden weet wat het resultaat is van de behandeling.
Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.
Als je gesprekken hebt met de psycholoog kan en mag je dus alles bespreken wat voor jou belangrijk is om te bespreken. Een psycholoog heeft geheimhoudingsplicht en gaat vertrouwelijk en veilig om met de informatie die jij geeft. Tenzij er dus een uitzondering is waarbij de psycholoog de geheimhouding wél mag verbreken.