De beste houding tijdens een verkoudheid is om op je rug te slapen. Bovendien helpt het enorm als je wat meer rechtop gaat liggen. Maak bijvoorbeeld gebruik van nog een extra kussen, waardoor je hoofd wat hoger komt te liggen.
U kunt kiezen voor een natuurlijke neusspray of reguliere neusspray. Een neusspray zorgt voor het oplossen van verstoppingen in uw neus, waardoor u weer vrij kunt ademen. Daarnaast kunt u een warm bad of douche nemen voor het slapengaan. U kunt vervolgens beter ademen én beter slapen.
Veel patiënten melden een gunstig effect van niet-opioïde analgetica, zoals paracetamol en NSAID's, op hun slaappatroon.
Het lichaam maakt tijdens een verkoudheid namelijk meer slijm aan. Overdag wordt het afgevoerd naar de keel en vervolgens ingeslikt, maar 's nachts gaat dat minder vlot. Vanuit een horizontale positie kan het namelijk minder goed wegstromen, waardoor een risico op ophoping ontstaat.
Sluit je neus na een uitademing en hou de adem in. De mond blijft gesloten. Schud je hoofd zachtjes op en neer (dus verticaal) waarbij de schouders een beetje meebewegen. Ga hier mee door tot je een duidelijke drang voelt om te ademen.
Voordelen van slapen met open raam
Door de luchtcirculatie krijgen ziektekiemen namelijk geen kans om zich te vermenigvuldigen. Virussen en bacteriën worden ook sneller doorgegeven in warme, gesloten ruimtes. De lucht in de slaapkamer voldoende ventileren, is daarom goed voor de gezondheid.
Water met zout is de ideale manier om je verstopte neus (tijdelijk) open te krijgen. Het enige wat je nodig hebt, is keukenzout (natriumchloride) en warm water. Je zou een neusdouche of spuit kunnen kopen bij de apotheek, maar dit hoeft niet per se. Het kan ook met een kommetje.
Verkoudheidsklachten duren over het algemeen maximaal 1 week. Symptomen als niezen, snotteren, hoesten en vermoeidheid kunnen ook na die week nog aanhouden maar het ergste heb je na een week achter de rug.
Frisse lucht helpt tegen verkoudheidsklachten
De warme lucht in ons huis zorgt ervoor dat de slijmvliezen droog worden en er geen slijm meer geproduceerd wordt om het virus uit het lichaam te verdrijven. Frisse lucht doet wonderen, en zeker om de slijmproductie voor de uitdrijving van het virus op gang te houden.
Smeer boter onder je neus
Smeer voor het slapen een beetje roomboter onder en rond je neus en deze zal veel minder verstopt zijn. Twee vliegen in één klap, want die rode, geïrriteerde huid is ook erg blij met de boter!
De ergste verkoudheidsklachten zijn meestal binnen een week over, hoewel het snotteren, hoesten en niezen nog wel een aantal weken kan duren. Een gewone verkoudheid gaat vanzelf weer over, je hoeft hier niet voor naar de huisarts.
Antwoord van griepcoach: Dit komt door de zwaartekracht. Als je gaat liggen, verzamelt het slijm zich achter in je keel.Het lichaam reageert daar automatisch op door je te laten hoesten.
Spontane hoest, concluderen de onderzoekers, wordt tijdens de slaap onderdrukt. Hoest maakt mensen zelden wakker. Datzelfde geldt voor niezen: zelfs als er wel veel prikkels in onze omgeving zijn die ons zouden laten niezen, worden die tijdens de slaap genegeerd. Althans, tot op zekere hoogte, zegt Van der Werf.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Paracetamol is de beste behandeling om hoestbuien, snotneus en keelpijn te genezen, dat beweren Britse artsen. Dit bestanddeel zit in heel wat medicatie die je zonder voorschrift kunt krijgen. Ibuprofen neem je beter niet, dit kan namelijk maken dat je langer last hebt van je symptomen.