Je bandenmaat aflezen doe je aan de zijkant van je banden. Aan de buitenrand van je autobanden, onder het profiel, vind je drie cijfercombinaties. Bijvoorbeeld: 205/55 R16. De eerste drie cijfers geven de breedte van je autoband aan, in millimeters.
Hoogte (bijv.
Het tweede getal op de band geeft de hoogte aan. De hoogte van de band wordt weergegeven als een percentage van de breedte. Bij de bandenmaat 205/55 R 16 is de hoogte van de band 55% van de breedte. In het voorbeeld is de hoogte dus 55% van 205mm en daarmee 112,75mm.
Stel dat op de band de cijfers en letters 205/55 R16 91H staan, dan betekent deze cijferreeks het volgende: 205: Staat voor de breedte van de band in millimeters. 55: Dit is de verhouding tussen de bandbreedte en bandhoogte. R: Dit geeft aan dat deze autoband een zogenaamde radiaalband is.
Een 195/65 R15 91H band heeft een bandbreedte van 195 mm wat wordt aangegeven door het eerste cijfer. Verder is de diameter 15 inches - wat ook de maat van de velg is die op de band wordt gemonteerd. Hiermee zijn de twee waarden bekend die belangrijk zijn voor de correcte velgmaat.
het eerste getal is de breedte van de band, het tweede getal de hoogte en het derde getal de inch maat van het wiel. Een bandenmaat kan er bijvoorbeeld zo uit zien: 195/65 R15. De breedte is in dit geval 195, de hoogte 65 en de inchmaat 15. Achter de bandenmaat staat een toevoeging zoals 92H.
Elke band heeft last van cuppen, aan het cuppen kan je zien welke draairichting die band heeft gehad. voel maar even op aan de banden die nu op de auto zitten en vergelijk dat met de winterbanden .
15 inch staat voor de velgdiameter. 5 inch voor de bedbreedte van de velg. J staat voor de hoorncode (vorm van velgbed).
2 Hoogte-breedteverhouding
De hoogte-breedteverhouding is de hoogte van de zijkant als percentage van de bandbreedte. In ons voorbeeld betekent 55 dus dat de hoogte gelijk is aan 55% van 195 mm. Hoe groter de hoogte-breedteverhouding, hoe hoger de zijkant.
Bijvoorbeeld: 225/45 ZR17 91 W betekent dat deze band met een volle belasting van 240 km/h gebruikt kan worden en de maximale toegestane snelheid voor deze band is 270 km/h.
Het eerste getal staat voor de doorsnede van je band. Deze varieert van 125 mm tot ongeveer 335 mm. Banden worden steeds met stappen van 10 millimeter breder. Het tweede getal staat voor de hoogte van de band.
Wanneer u uw bandenmaat of velgen wilt wijzigen dient u rekening te houden met de afrolomtrek van uw nieuwe wielen. Deze mag maximaal 1,5 % naar boven en maximaal 2 % naar beneden afwijken. Met behulp van onderstaande omrekentabel kunt u de afrolomtrek berekenen.
De DOT-code staat gedrukt in de wang, ofwel zijkant, van een autoband. Deze code geeft de productiedatum van de autoband weer, geeft aan waar de band is gemaakt, wat de maat is en wat het type is.
R14 = 14 inch 165 = breedte maat band 70 = hoogte band tot velg.
Je kunt onder je auto best een andere bandenmaat monteren maar er komt wel het nodige bij kijken. Je kunt natuurlijk kijken naar de AutoWeek bandentests. Maar voor jouw situatie is heb je vaak deskundigheid nodig voor de nieuwe maat. Vraag daarom advies bij je garage of een bandenspecialist als je hieraan denkt.
Diameter van de velg (14)
Het volgende getal staat voor de diameter van de velg in inch. Bij het voorbeeld hierboven gaat het om een velg van 14 inch.
De letter R staat tegenwoordig op bijna alle banden, de codeletter voor de bandconstructie. De R staat voor radiaalband. Hierbij zijn de inwendige bandlagen kruislings (radiaal) op elkaar geplaatst. Dat geeft een comfortabeler en economischer band dan de vroegere diagonale banden.
Versterkte of EXTRA LOAD-banden (XL-banden) zijn bestemd voor zware voertuigen of voertuigen met een krachtige motor. De zijwanden van versterkte banden zijn harder dan die van klassieke banden, die "SL-banden" worden genoemd (SL = "Standard Load").
De loadindex staat aangegeven op de autoband. In de afbeelding zie je cijfers in reliëf op de zijkant van de band staan: 265/35 ZR19 98Y. Het cijfer 98 geeft hierbij de loadindex van de band aan. De loadindex is altijd een cijfer tussen de 71 en 120.
Zorg dat de banden altijd dezelfde draairichting hebben. Banden mogen alleen van voor naar achter verwisseld worden, nooit van links naar rechts of omgekeerd. Als u de banden verkeerd aanbrengt, nemen de remeigenschappen van de auto af en kunnen de banden regen, sneeuw en drab minder goed afvoeren.
Doorgaans verslijten de banden op de aandrijfas het snelst: bij voorwielaangedreven wagens zijn dat de voorbanden. Bij achterwielaangedreven wagens slijten de achterbanden sneller. Maar behalve de aandrijfas heeft ook de stuurkracht invloed op de banden. De voorbanden van voorwielaandrijvers worden dubbel belast.
Wettelijk zijn banden aan vervanging toe bij een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter. Maar met het oog op de verkeersveiligheid is dat eigenlijk al te weinig. De ANWB adviseert daarom je banden te vervangen wanneer er twee millimeter profiel of minder op zit.
De breedte van de band kan variëren van 125 mm t/m 335 mm. De breedte gaat altijd in stappen van 10 mm. Bandenmaten lopen daarvan van 125-135-145-155-165-175-185-195-205-215-225-235, etc. Bij de gemiddelde middenklasser in Nederland is de bandbreedte 205 mm breed.
Wij adviseren om autobanden die 6 jaar of ouder zijn, sowieso te vervangen. Ook al wordt er niet veel gereden met een auto, ook door stilstaan kan een autoband verouderen. Let bij het kopen van tweedehands banden niet alleen op de profieldiepte en beschadigingen van de banden, maar controleer ook de leeftijd.