Romig van smaak (zelfs bij gebruik van magere melk als basis!) Licht tintelend (koolzuurgasontwikkeling) Lichtzuur. Dikker dan melk, maar dunner dan yoghurt.
Kefir melk zit qua smaak tussen karnemelk en yoghurt in. Heb je de drank gefilterd en laat je hem daarna nog 24 uur buiten de koelkast staan, dan is de lactose bijna geheel verdwenen en wordt de smaak zachter en de kefir dikker. Kefir korrels bestellen?
Normaal gesproken kan een gezond mens prima één glas water- of melkkefir per dag drinken. Met 100 ml kefir per dag heb je je dagelijkse behoefte aan goede bacteriën al binnen.
Vervolgens wordt het gefilterd. Als ik heel eerlijk ben, vond ik het bij de eerste slok qua smaak heel erg lijken op karnemelk. En I love karnemelk, dus top! Wat wel echt anders is aan kefir, is de pure, frisse en licht sprankelende smaak.
Hoe lang kan ik melkkefir drank bewaren? In de koelkast kunt u melkkefirdrank tot 2 weken in de koelkast bewaren. Langer kan in theorie (de drank bederft niet snel), maar zal erg zuur en uiteindelijk ook bitter worden.
Als je aan bacteriën denkt, denk je vaak aan ziekmakers. Wees gerust, de bacteriën en andere micro-organismen in kefir zijn niet gevaarlijk of schadelijk. Sterker nog, kefir staat er juist om bekend een heel gezond drankje te zijn.
MelkKefir is eenvoudig te bereiden. De verhouding korrels tot melk is 1:10. 50 gram een 1/2 liter melk. Doe de melk met de korrels in een pot met deksel.
Kefir bevordert de stoelgang
Probiotica zoals die in kefir dragen bij aan een betere en gezonde balans van de bacteriën in de darmen. Als deze balans in orde is, heb je minder last van maag- en darmproblemen, zoals een problematische stoelgang of prikkelbare darm syndroom (PDS).
Melkkefir bevat alleen wat meer goede en gezonde bacteriën en gisten dan waterkefir. Ook het fermentatieproces is bij melkkefir simpeler dan bij waterkefir. Hoe dan ook: beiden zijn een gezonde keuze en passen binnen een gezond voedingspatroon.
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Indien u er voldoende tijd voor heeft in de ochtend, dan raden wij u aan om kefir zoveel mogelijk op nuchtere maag te nemen. Heeft u die tijd simpelweg niet, dan kan het absoluut geen kwaad om kefir tijdens of na een maaltijd te eten of te drinken.
Waterkefir bevat maar 1 kcal per 100 ml en is daarom geschikter voor wanneer je wilt afvallen. Kefir is dus super gezond en is goed te gebruiken wanneer je een gezondere levensstijl wilt ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat het gewichtsverlies hierdoor wel minimaal is.
Wat is beter kefir of karnemelk? Yoghurt, karnemelk en skyr zijn voorbeelden van probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen. Maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct (4).
Melkkefir kun je 1 week goed houden, mits je het in de koelkast zet en regelmatig de dop losdraait. Dit laatste ivm de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas).
Echter wordt het drankje ook in de supermarkt volop verkocht. Zijn deze producten even gezond als de zelfgemaakte kefir? Helaas niet, blijkt uit een onderzoek van Keuringsdienst van Waarde.
Op beide wijzes is het mogelijk om tot maximaal 1,5 jaar kefir te bewaren, die vervolgens weer goed te activeren is; goed afspoelen en laat maar ontdooien in een verse portie water met opgeloste suiker. Ook hier geldt weer dat het even zal duren voordat u een drinkbaar resultaat verkrijgt.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.
De 24-uurs Kefir werkt laxerend en men zou bij harde stoelgang 2 tot 4 weken lang de kefir voor het naar bed gaan moeten gebruiken. Waterkefir ouder dan 48 uur werkt stoppend. Over de hoeveelheid die bij ziekte moet worden gedronken is de literatuur niet helemaal duidelijk.
Het alcoholgehalte kan afhankelijk van de fermentatieduur 0,2 tot 2 procent bedragen. Het vet- en eiwitgehalte is afhankelijk van de gebruikte melk. De smaak van op deze wijze geproduceerde kefir varieert van seizoen tot seizoen, omdat de microflora zich aan de omgeving aanpast.
De melkkefirkorreltjes zijn verlekkerd op dierlijke melk. Je kan koemelk gebruiken, maar ook geiten- of schapenmelk kunnen perfect tot kefir gefermenteerd worden. Geitenmelk geeft een iets vloeibaardere kefir dan koemelk.
Waarom is rauwe melk kefir gezond? Doordat de drank gefermenteerd is, blijven de gezondheidsvoordelen van rauwe melk behouden. Door de verschillende melkzuurbacteriën en gisten wordt de darmflora aangevuld en onderhouden. Rauwmelkse kefir bevat bovendien veel meer vitamine K2 dan bijvoorbeeld magere of halfvolle kefir.
Gezonde kefirdrank is lobbig en homogeen van structuur (na doorroeren). Als er veel kaasachtige brokjes en korreltjes inzitten, i.c.m. het achterblijven van groei en een zure smaak, is dat geen goed teken. Ook als de kleur van de kefirkorrels langzaamaan steeds geler wordt is dat een teken van verval.
Indien u de kefirkorrels langer bewaart, moet u regelmatig het water verversen (iedere week 1 keer, alleen als het echt warm is, vaker) en nieuwe suiker toevoegen. Gebruik zo weinig mogelijk suiker in dat geval (20 gram op 'n liter). Daarna op een niet al te lichte en koele plaats bewaren.
Zonder gaat ook goed, al is het wel zo dat een citroen de oplossing direct een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk gaat doen. U wilt geen pitjes van de citroen in uw kefirbereiding? Zie het vorige antwoord, de kefirkorrels zullen niet vervuild raken met pitjes.