Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Ontbijt: snel en makkelijk
Net als veel Nederlanders beginnen Spanjaarden de dag 's ochtends vroeg met een simpel ontbijt, el desayuno. Ze nemen bijvoorbeeld een stuk geroosterd brood met wat boter, marmelade, kaas of vleeswaren. Vaak ontbijten Spanjaarden buiten de deur, onderweg naar werk.
Het merendeel van de Spanjaarden staat 's-morgens tussen 7 en 9 uur op om daarna naar het werk te gaan. Het gaat daarbij om 58,8% van de Spanjaarden terwijl 26,3% aangeeft dat de wekker tussen 6 en 7 uur 's-morgens afgaat. 48% geeft aan dat zelfs op feestdagen en vrije dagen men tussen 7 en 9 uur opstaat.
Het is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom ook uitgebreider dan het avondeten, cena. Een typische lunch heeft meerdere gangen. De eerste gang is iets lichts, zoals salade of soep, terwijl de tweede gang een vis- of vleesgerecht is. Het toetje is fruit, een typisch Spaanse flan, een gebakje of cake.
Twaalf druiven (Spaans: Doce uvas) is een Spaanse traditie op oudejaarsavond. Bij elke klokslag om middernacht, op 31 december, wordt een druif gegeten.
15 – 17 uur: Siësta tijd: de kinderen slapen, volwassenen doen een middagdutje en de winkels zijn dicht. Het openbare leven draait op slow modus.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Het avondeten (cena) vindt in Spanje later plaats dan in enig ander land in Europa; de plaatselijke bevolking gaat rond 21.30 uur aan tafel. Dit is vaak een lichtere maaltijd, dus je kunt salades, aardappelomeletten (tortilla de patatas), gebakken aardappelen (patatas bravas) of vleeswaren op het menu zien staan.
De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.00 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.30 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
In duurdere restaurants is het geven van 5 procent fooi de norm. In Portugal is 10 procent gangbaar. Minder kan worden opgevat als een belediging. In Spanje verwacht men geen fooi, al laten veel mensen 5 procent cash achter.
Magere kwark of yoghurt (van zuivel of soja) zijn uitstekend ideeën voor een ochtendmaaltijd. Andere goede eiwitbronnen zijn eieren, tofu, noten en zaden. Vermijd suikerhoudend voedsel als ontbijt. En ik bedoel hiermee geraffineerde suikers, zoals witte of bruine suiker en alle siropen.
Paella. Ongetwijfeld het bekendste gerecht uit de Spaanse keuken. Ondanks dat er per regio kleine verschillen zijn qua ingrediënten, is de basis altijd dezelfde: rijst. Paella komt oorspronkelijk uit de streek van Valencia, maar wordt overal in Spanje gemaakt.
In de zomermaanden drinken Spanjaarden niet alleen witte wijn, maar ook rode wijn graag koel met ijsblokjes. De bruisende Cava wordt altijd koud geserveerd. Natuurlijk mag sangria ook niet overgeslagen worden. Sangria is een heerlijk drankje, wat bestaat uit rode of cava met vruchten.
De laatste maaltijd van de dag wordt genuttigd rond 21.00 uur of later. Het is meestal lichter dan 'la comida' (de lunch). Er zijn verschillende soorten diners, maar de meest populaire is het delen van enkele kleine tapas.
De Spanjaarden eten telkens 1 bij iedere klokslag tot middernacht. 12 in totaal. De 12 druiven staan voor de 12 maanden van het jaar, iedere druif staat voor 1 maand geluk en voorspoed. Nadat je de laatste druif inslikt, val je elkaar om de hals om Feliz Año Nuevo (gelukkig nieuwjaar) te wensen.
Het meest gegeten brood in Spanje is het ingevroren/verse brood met 80,7% terwijl het industriële, drogere maar langer houdbare brood 19,3% is van de jaarlijkse consumptie.
Spaanse werktijden
Een gemiddelde werkdag begint om 9 uur in de ochtend en eindigt om 19 uur 's avonds. De Spanjaarden hebben dan wel een pauze van 2 tot 3 uur, die gebruikt wordt om te lunchen en een dutje te doen (vooral gebruikelijk in de warmere delen van Spanje).
Ze werken gemiddeld 44 uur per week, terwijl werknemers gemiddeld 37,8 uur per week werken. De werkweek van vier dagen, die gelijkstaat aan 32 uur per week, is de afgelopen jaren in verschillende landen, waaronder diverse bedrijven in Spanje, getest.