Na 6-8 maanden herstelt de normale haarcyclus zich weer. Bij 80% van de vrouwen stopt het haaruitval na ongeveer vier maanden.
Meestal groeien de uitgevallen haren binnen de 6 maanden gewoon terug.
Goed nieuws, over het algemeen herstelt het haargroeiproces weer na een periode van stress. Zodra het evenwicht in je lichaam hersteld is gaan de haren ook weer aangroeien. Dit kan echter wel maanden duren, en zekerheid is er niet. Het komt soms voor dat het haar helemaal niet meer terug groeit.
Haaruitval door stress is in de meeste gevallen accuut van aard. De normale haargroei hersteld zich veelal binnen 6 maanden. Houdt de haaruitval langer aan dan kan een chronische aard van telogeen effluvium ontstaan.
Als je van de stress af kunt komen, kan je haar ook weer gaan groeien. Blijf je toch gestrest, dan hebben wij een aantal goede producten om je haargroei daar in ieder geval niet onder te laten lijden.
Bij veel haartuitval verlies je meer dan 120 haren per dag en hierdoor wordt je haar dun. Dit kan bijvoorbeeld komen door stress, koorts, erg dun zijn, te weinig ijzer in uw lichaam, een bevalling, een ziekte of een operatie.
Als je bijvoorbeeld je haar normaal los draagt, met een scheiding in het midden, en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen en niet langs de scheidin, dan is dit nieuw groeiend haar.
Haaruitval door stress begint vaak met een jeukende en schilferige hoofdhuid. Daarnaast merk je dat bij het wassen van het haar er meer haren in het doucheputje achterblijven en ook tijdens het kammen blijft er meer haar achter in de borstel. Kenmerkend is dat de haaruitval gelijkmatig verspreid is over het hoofd.
Als de haaruitval wordt veroorzaakt door hormonen, kan medicatie zoals finasteride helpen om de haaruitval te stoppen. In sommige gevallen kan haaruitval niet worden gestopt, maar kan het wel vertraagd worden met de juiste behandeling of het gebruik van de juiste producten.
Gezond eten en voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen is verstandig voor de conditie van het hele lichaam en dus ook voor het haar. Haaruitval kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een tekort aan ijzer. Een tekort aan biotine (vitamine H of B8) wordt ook vaak als belangrijke vitamine genoemd bij haaruitval.
Elke dag je haar wassen heeft op zich geen invloed op haaruitval. Het lijkt misschien alsof je meer haar verliest, maar dat komt vooral omdat uitvallende haren tijdens het wassen meer opvallen. Wees wel voorzichtig als je je haar borstelt na het wassen: je haar is namelijk gevoeliger voor beschadiging als het nat is.
Seizoensgebonden haarverlies bij mensen die op het noordelijk halfrond leven, vindt plaats op twee belangrijke momenten van het jaar: een hoofduitvalperiode in augustus/september en een andere, minder vaak voorkomende periode ergens in april.
Haargroei is dus een traag proces en geduld is daarom essentieel. Een realistische termijn om het effect van een behandeling te kunnen evalueren is 3 tot 6 maanden. Je zult in eerste instantie merken dat de haaruitval minder wordt. Het volledige effect laat zich vaak pas zien na 12 maanden.
Bij de meeste mensen die voor het eerst één of meer kale plekken hebben, groeit het haar binnen een jaar weer terug. Dit is zo bij 50 tot 80 van de 100 mensen. Maar er zijn ook veel mensen die later opnieuw (voor korte tijd) kale plekken krijgen. Soms groeit het haar niet helemaal terug.
3. Welke vitamines zijn onmisbaar voor een gezonde haargroei? Uw haargroei heeft onder andere behoefte aan de vitamines A, B-complex, C en E. Daarnaast zijn ook Biotine, ijzer en zink nodig om haaruitval te voorkomen en/of te verminderen.
Finasteride en dutasteride
Het remt de haarzakjes bij het aanmaken van haren. De kaalheid die hierdoor kan ontstaan, wordt wel alopecia androgenetica genoemd. Finasteride en dutasteride remmen de werking van DHT, waardoor het haar weer kan gaan groeien op plekken waar de groei eerder was gestopt.
Haaruitval kan erg vervelend zijn, maar in de meeste gevallen hoeft u geen contact op te nemen met uw huisarts. U moet wel bellen als u: Nog jong bent en er veel last van heeft. Plotseling kale plekken op uw hoofd, in uw baard, in uw schaamstreek of in uw wenkbrauwen krijgt.
De haren vallen meestal uit 3 tot 4 maanden na de blootstelling aan de oorzaak. Deze tijdelijke haaruitval kan tot 3 maanden duren en is volledig omkeerbaar. Soms duurt de haaruitval langer dan 6 maanden.
Tijdens de anagene fase groeit je haar ongeveer 1 cm per maand [ongeveer 15 cm per jaar], en sneller in de zomer dan in de winter. Hoe lang duurt de Anagene fase? Deze fase van de haargroeicyclus duurt gemiddeld 3-5 jaar, dus een volgroeide haar is gemiddeld 45 tot 75 cm.
Een van de bekendste middelen om haarverlies te verminderen, haargroei te stimuleren en slapende haarzakjes te activeren is minoxidil. Minoxidil is een lotion die je dagelijks op de hoofdhuid aanbrengt. Je moet het middel blijven gebruiken om de resultaten te behouden.
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar. Een snelle haargroei is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals je leeftijd, geslacht en algemene gezondheid.
Boven de leeftijd van zeventig jaar heeft bijna elke vrouw een minder volle haardos. Het blijkt dat leeftijdsgebonden haarverlies wordt beïnvloed door dezelfde factoren die ervoor zorgen dat je grijs wordt. In dit verouderingsproces wordt niet alleen de haar dunner, maar groeien er ook minder haren uit één haarzakje.
De meest eenvoudige test bij haaruitval is de zogenaamde trektest. Door zachtjes aan een lok van 40 tot 60 haren te trekken, wordt de ernst van haaruitval duidelijk. Valt 10% of meer van de haren uit, dan is er sprake van actief haarverlies.
Vitamine B.
Vrijwel alle soorten vitamine B zijn belangrijk voor gezonde haren. Vitamine B3 (niacine / nicotinezuur), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine) en B8 (biotine) spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling van de haarwortels en zijn essentieel voor de haargroei.