Volgens de meeste verhalen werd Achilles vermoord door een pijl, afgeschoten door Paris. In sommige legenden wordt daarbij verteld dat die pijl in Achilles' hiel geschoten werd, dat de pijl giftig was of dat de pijl geleid werd door Apollo.
In de Griekse mythologie is Achilles een beroemde held uit de Oorlog tegen Troje. (Door Homerus in de Ilias beschreven) Om hem onkwetsbaar te maken had zijn moeder, de zeenimf Thetis, hem in de rivier de Styx gedompeld. Ze hield hem hierbij vast aan zijn hiel, zodat deze niet in aanraking was geweest met het water.
Nadat Paris Helena mee had genomen naar Troje, trokken alle Grieken gezamenlijk ten strijde tegen Troje. Na een tienjarige strijd verloren de Trojanen de oorlog van de Grieken door de list met het paard van Troje.
In de Trojaanse oorlog wist Achilles uiteindelijk in een duel Hector te verslaan. Hector was de grote held van de Trojanen. Achilles bond het lichaam van Hector achter zijn paardenkar en reed rondjes om de stadsmuren van Troje.
Volgens anderen wierp zij zich van een toren, of maakte een einde aan haar droefheid, door zich door ophanging van het leven te beroven. De door Paris bij Helena verwekte zonen kwamen, volgens sommige verhalen, om, door het instorten van een kamer, kort na hun vaders dood.
Een andere traditie (Stesichoros e.a.) wil dat niet Helena zelf, maar een op haar gelijkende schim door Paris wordt ontvoerd. De echte Helena wordt door Hermes uit Sparta ontvoerd en naar Egypte gebracht. De Trojaanse Oorlog (gevoerd omwille van een schim) zou daarmee volstrekt zinloos zijn geweest.
Latere legenden (Statius) beschrijven dat Achilles alleen kwetsbaar was in zijn hiel. Dit werd dan ook zijn dood, hij stierf door een giftige pijl die hem raakte in zijn hiel. De term achilleshiel is te herleiden tot dit verhaal.
Het verlies van zijn vriend Patroclus die door de Trojaanse krijger Hector was gedood bracht Achilles ertoe zich opnieuw te mengen in de strijd van de Trojaanse oorlog en zijn kameraad te wreken. In een tweegevecht doodde hij Hector. Het gevecht tussen Grieken en Trojanen bereikte hiermee een hoogtepunt.
Troje of Truva ligt 30 kilometer ten zuiden van Canakkale in Turkije en op circa zes kilometer van de zeestraat de Dardanellen in Turkije. De moderne naam voor het archeologische Troje is Hissarlik, wat “plaats van vestingen” betekent.
Het paard van Troje
Wel zijn er latere bronnen die schrijven over het verhaal van de soldaten die in een houten paard de stadmuren van Troje weten binnen te komen om in de nacht er weer uit te glippen en de poorten open te zetten voor de Grieken. Vaststellen dat dit verhaal waargebeurd is kan men dus niet.
De oorlog duurt al 10 jaar, als de Griekse held Odysseus een list bedenkt. Hij bouwt een groot houten paard waarin een paar Grieken zich verstoppen. Het paard wordt voor de poorten van Troje gezet. De Trojanen halen het paard als teken van de overwinning de stad in en het is feest.
De mooie slavin Briseis werd aan Achilles toegewezen, maar later pakte Agamemnon Briseis van hem af en Achilles raakte hierdoor in een heftige ruzie met Agamemnon en hiermee begint de Ilias van Homerus.
De dood van Achilles
Terwijl Achilles in de strijd bezig was werd hij gedood door Paris. Hij schoot een gifpijl en de god Apollo hielp hem (zonder dat hij dit wist) met richten. De pijl verliet zijn boog en terwijl Paris dacht dat hij zijn doel gemist had, raakte hij Achilles precies in zijn hiel.
Ajax was een held die meevocht in de oorlog om Troje. Na de dood van zijn vriend Achilles wilde Ajax het mooie harnas van de overleden Achilles hebben. Maar de sluwe Odysseus vond dat hij ook recht had op het harnas. Uiteindelijk kreeg Odysseus zijn zin en Ajax was zo boos dat hij zich voornam om wraak te nemen.
Achilles kreeg ruzie (om een vrouw) met de koning (Agamemnon) en daarom wilde hij niet meer meedoen aan de strijd. De beste vriend van Achilles was Patroclos en omdat Achilles niet meer wilde vechten, ging Patroklos, vermomd als Achilles, de strijd aan tegen de Trojanen.
In de Ilias krijgt Hektor vaak het epitheton de 'helmboswuivende' mee. Hij is een zoon van de Trojaanse koning Priamos en Hekabe, en daarmee een broer van Paris, Helenos, Troïlos en van Kreousa, Kassandra en Polyxena. Hij was met Andromache getrouwd en had met haar een zoon, Astyanax.
Mount Olympus beklimmen is één van de spannendste wandel avonturen in Griekenland. De Olympus is de hoogste top van Griekenland en een van de hoogste pieken van Europa. De top, Mytika's, bevindt zich op 2.917 meter boven de zeespiegel.
De eerst bekende opgetekende Griekse verhalen over het ontstaan van hemel en aarde komen voor in de 8e eeuw v. Chr. en zijn geschreven door Hesiodos. De Griekse mythen en sagen zijn verzameld en doorgegeven door Homerus, die leefde in de 8e of 9e eeuw v.
Hij had deze schapen door toedoen van Athena voor de Griekse aanvoerders aangezien, waarop hij zijn woede willen koelen, en pleegde daarop zelfmoord. De Grieken zagen na tien jaar vechten in dat ze Troje alleen met een belegering nooit zouden kunnen innemen.
Patroklos (Oudgrieks: Πάτροκλος - "vadersroem") of Patroclus (Latijn) is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij figureert met name in de mythen over de Trojaanse Oorlog, waarin hij de beste vriend is van Achilles, en volgens een bepaalde traditie ook zijn geliefde.
Achilles was een zoon van Thetis de zeenimf. Hij werd geboren uit het huwelijk tussen koning Peleus en Thetis. Aanvankelijk hadden de goden Zeus en Poseidon wel met haar willen trouwen, maar toen ze hoorden dat haar zoon machtiger zou worden dan zijn vader huwden zij haar snel uit.
Tijdens de afwezigheid van haar man, vertrok Helena op een dag met Paris, de zoon van de laatste Trojaanse koning: Priamus. Toen deze Paris de godin Aphrodite eerder tijdens de bekende twist om de appel als mooiste godin had verkozen, had zij hem als dank de mooiste vrouw ter wereld beloofd.
In de Griekse mythologie is Aphrodite de godin van de liefde en de vruchtbaarheid. De Romeinen noemden haar Venus. In de beeldende kunst wordt ze vaak vergezeld door haar hulpje Eros, wiens liefdespijlen onweerstaanbaar zijn. Aphrodite was de dochter van oppergod Zeus en Dione.
Anders dan vaak gedacht, wordt de geschiedenis niet vermeld in Homerus' epos de Ilias. In de Ilias beschreef Homerus hoe de Grieken, die hij Achaeërs noemde, strijd leverden tegen de Trojanen. Zijn verhaal eindigt echter met de dood van Hektor.