Het feit dat je je bier drinkt zonder schuimkraag en bier dat zo dood als een pier is, komt vaak vanwege een vettig glas. Dit enorme probleem los je eigenlijk heel simpel op: je spoelt het glas namelijk gewoon even met warm sodawater.
Bier bevat heel veel eiwit
Die eiwitten vormen ketens. En die eiwitketens vormen een soort netje waarin de koolzuurbelletjes worden vastgehouden. Hoe sterker de eiwitten met elkaar verbonden zijn, hoe groter de eiwitketens worden en hoe sterker het schuim in je bier is.
Schuim op bier ontstaat door de reactie van suiker en gist, daarbij ontstaat de alcohol uit het bier, maar ook koolzuurgas. Wanneer dat vrijkomt, kan er door de oppervlaktespanning van het bier een schuimkraag ontstaan, dat maakt het bitterder en ook zorgt het ervoor dat er geen grote schuimkraag ontstaat.
Glazen voor speciaalbieren hoef je niet te spoelen, het bier wordt het best ingeschonken in een droog glas zodat er een mooie schuimkraag kan vormen. Een pilsglas daarentegen wordt wel gespoeld met koud water, zodat er een laagje binnenin het glas ontstaat waaraan het koolzuur zich niet kan hechten.
Bierglazen kunnen het best met de hand afgewassen worden. Zo heb je minder kalkaanslag, blijft het glas langer mooi en behoudt het bier beter zijn schuimkraag. Gebruik het best warm water (met een beetje soda) en een afwasborstel om ervoor te zorgen dat alle onzuiverheden zoals bierresten en (huid)vetten verdwijnen.
Het kleine plastic balletje zit echter met een reden in de verkochte blikken Guinness: deze moet zorgen voor een mooie schuimkraag.
Bier met stikstof
Nitro komt van het Engelse woord 'nitrogen', wat stikstof betekent. Voor het bierbrouwen gebruikt een brouwer doorgaans koolzuurgas. Afhankelijk van het type bier is het koolzuurgehalte laag of hoog. Bij een nitro bier vervangt de brouwer het koolzuurgas echter door stikstof.
Het is een beetje te vergelijken met een explosie, maar dan veroorzaakt door een explosieve toost. Die schuimbelletjes zijn er omdat er in bier meer CO2 zit dan in het water opgelost kan worden.
In een glas Duvel zal je steeds een opgaande stroom gasbelletjes zien. Als je goed kijkt staat er onderaan in het glas een 'D' (van Duvel) gegraveerd. Deze kleine oneffenheden in het glas zorgen voor gaskiemen, waar gasbellen kunnen aangroeien.
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
Zoals gezegd is het cold crashen een manier om het bier wat helderder te krijgen. Het is dus niet noodzakelijk om uit te voeren. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het wat langer te lageren of om het bier over te hevelen.
In bier opgelost koolzuur kan op twee manieren ontstaan: tijdens de vergisting of tijdens het bottelen. Gist eet de suikers op, poept aan de ene kant koolzuur uit en plast aan de andere kant alcohol uit. Mooi proces met evenzoveel mooie uitkomsten.
Koolzuur heet officieel koolstofdioxide (CO2). Het is de prik in frisdrank, bier en champagne.
Guinness heeft zijn donkere kleur te danken aan de gebrande gerst. 4. In St. James Gate kunnen 2.304.000 pints geproduceerd worden in één brouwsessie.
Onder normale omstandigheden is dit ongunstig voor de schuimkraag. Echter worden er na het openen van het blik via een opening in de widget stikstofbelletjes in het bier gespoten. Die stijgen naar boven en vormen daar de mooie, romige schuimkraag, die anders door de druk in de tap zou worden veroorzaakt.
Het wordt onder meer toegevoegd aan Guinness-bier. Meestal wordt kooldioxide gebruikt ('koolzuurgas') om frisdranken en bier in blik van 'prik' te voorzien maar stikstof geeft fijnere belletjes en daardoor een fijner schuim.
Bier slaat dood als u het in een glas schenkt dat niet goed is afgewassen. Voor een mooie schuimkraag kunt u bierglazen beter afwassen in water met een schepje zilversoda!
Dan kun je er ook voor kiezen om ze in een badje van soda en schoonmaakazijn te dompelen. Vul hiervoor de wasbak met een aantal scheppen soda, een flinke scheut azijn en warm water en laat de glazen hier een nachtje in liggen.
Pils tap je altijd in een gespoeld, nat glas. Door het glas te spoelen maken we het niet alleen schoon, maar we koelen het ook en we zorgen dat het nat is als we starten met tappen. Doordat het glas nat is, kunnen we tijdens het tappen de schuimkraag goed controleren.
BETER WETEN - ANTWOORD - Het kan. Een dood glas bier is weer tot leven te krijgen. Er zijn echter verschillende oorzaken die het ingeschonken bier dood maken.
Zware blonde bieren horen in een tulpvormig glas. Sprekend voorbeeld van een zwaar blond bier is de Duvel. In het bijbehorende tulpglas worden de aroma's op de juiste manier verspreid, zodat het bier smaakt als het bedoeld is. Als je dit niet gelooft, drink dan eens een Duvel uit bijvoorbeeld een pilsglas.
Hoe herken je een vies glas? Het ziet er misschien mooi uit als de binnenkant van je glas vol zit met belletjes nadat je een bier hebt ingeschonken, maar bierkenners weten beter: dit wijst op een smerig glas! Het koolzuur in het bier hecht zich namelijk aan de viezigheid in het glas.