Hoe lang kan ik zorgverlof opnemen? Uw recht op kortdurend zorgverlof is 2 keer uw aantal uren dat u per week werkt in 12 maanden.
Kortdurend zorgverlof neem je op als je je zieke kind, je zieke partner of je ouders moet verzorgen. Je kunt dit verlof ook opnemen wanneer je moet zorgen voor een goede vriend of ander familielid. Je verlof is maximaal 2 keer het aantal uren dat je per week werkt.
Als u uw zieke kind wilt verzorgen, heeft u recht op kortdurend zorgverlof. Voorwaarde is dat uw kind verzorging nodig heeft. En u bent vanwege de situatie de enige die uw kind zorg kan geven.
Moet je zieke kind een paar dagen thuis blijven en kan niemand anders voor hem zorgen, dan kun je het best kortdurend zorgverlof aanvragen bij je werkgever. Meld dit indien mogelijk van tevoren bij je werkgever, of anders zo snel mogelijk na aanvang van het verlof.
De werkgever is verplicht het zorgverlof te geven. Ook is deze verplicht om tenminste 70% van het loon door te betalen. Hierdoor wordt voorkomen dat werknemers deze noodzakelijke zorg niet geven omdat het financiële consequenties heeft.
Hoe lang kortdurend zorgverlof
U heeft recht op maximaal 2 keer het aantal uren dat u per week werkt, zoals afgesproken in de arbeidsovereenkomst. Dit geldt voor een periode van 12 maanden. Dus als u 32 uur per week werkt, kunt u in 12 maanden 64 uur kortdurend verlof opnemen.
Als u iemand uit uw omgeving wilt verzorgen die levensbedreigend ziek is, heeft u recht op langdurend zorgverlof. U kunt ook langdurend zorgverlof aanvragen als iemand uit uw omgeving langere tijd ziek of hulpbehoevend is. Voorwaarde is dat de verzorging noodzakelijk is en dat u de enige bent die deze zorg kan geven.
Je hebt maximaal 10 kalenderdagen familiaal verlof bij ziekte van je kind, of om een andere dwingende reden. Als je deeltijds werkt wordt dit maximum pro rate herberekend. Neem je familiaal verlof voor je ziek kind op, dan moet je werkgever in principe geen loon betalen.
Wanneer je kind heel plotseling ziek geworden is en je direct moet stoppen met je werk, kun je calamiteitenverlof aanvragen. De Consumentenbond: ,,Het moet dan wel dringend zijn: er is niemand anders die je kind kan opvangen. Je werkgever zal in het algemeen wel begrip hebben voor je situatie.
Tijdens kortdurend verlof krijgt u minimaal 70% van uw salaris. Tijdens langdurend verlof heeft u geen recht op salaris.
Het is normaal dat vooral jonge kinderen veel infecties doormaken: gemiddeld zo'n zes tot acht keer in de herfst- en winterperiode. Ook een verkoudheid of diarree kan nog volkomen normaal zijn. Het afweersysteem van jonge kinderen leert de infectieverwekkers te bestrijden.
Elke werknemer kan gedurende de tijd die nodig is maximaal 10 dagen per jaar verlof om dwingende reden opnemen. Dit kan enkel mits afgifte van een gewettigd attest waaruit blijkt dat de aanwezigheid van betrokkene vereist is voor een onverwachte en hoogdringende gebeurtenis.
Sociaal verlof is hetzelfde als familiaal verlof. Het is verlof dat je opneemt als je er moet zijn voor iemand in je directe omgeving. Het gaat dan om je partner of een familielid dat onder hetzelfde dak woont. Of om een (schoon)kind of (schoon)ouder dat al dan niet bij je in huis woont.
Bij de overgang van kortdurend naar langdurend zorgverlof kan het kortdurende verlof op verzoek van de werknemer helemaal of voor een deel worden aangemerkt als langdurend zorgverlof.
Wanneer het kind van een werknemer plotseling ziek wordt, wordt de eerste ziektedag (of deel ervan) als calamiteitenverlof gerekend. Ook hier gaat het weer om de noodzakelijke verzorging. Daarna kan de werknemer bijvoorbeeld kortdurend zorgverlof opnemen als hij de enige is die de noodzakelijke verzorging kan bieden.
Werknemers en broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden hebben recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld om hun zieke kind, partner of ouder zorg te geven die nodig is. Of te ondersteunen als zij hulpbehoevend zijn.
In uw cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement staat wanneer u recht heeft op bijzonder (buitengewoon) verlof. Bijvoorbeeld voor een huwelijk of verhuizing. Bijzonder verlof is niet wettelijk geregeld.
Als u noodzakelijke zorg moet verlenen aan bijvoorbeeld uw partner, kind of een naast familielid, dan heeft u recht op betaald zorgverlof. In principe gaat het dan om maximaal twee keer de wekelijkse arbeidsduur gedurende een periode van 12 maanden.
Hoeveel dagen familiaal verlof kan ik nemen? Bij familiaal verlof mag je afwezig zijn zolang het probleem zich voordoet. Er bestaat wel een maximum aantal dagen familiaal verlof per jaar. Als je voltijds werkt, mag je niet meer dan 10 dagen per kalenderjaar verlof om dwingende redenen opnemen.
Sociaal verlof is een recht van de werknemer. Dit betekent dat (mits je de juiste bewijsdocumenten voorlegt) je werkgever je dit niet kan weigeren.
Verlof om dwingende redenen geldt vooral bij ziekte, een ongeval of een ziekenhuisopname van een nabij familielid. Het verlof mag niet meer dan tien dagen per burgerlijk jaar in beslag nemen. Meestal wordt het niet vergoed.
In de Wet arbeid en zorg (WAZO) is opgenomen dat werknemers recht hebben op kortverzuimverlof bij 'spoedeisend, onvoorzien of redelijkerwijze niet buiten werktijd om te plannen arts- of ziekenhuisbezoek'.
Het moet gaan om “noodzakelijke” verzorging. Noodzakelijk houdt in dat de werknemer moet verzorgen omdat de persoon in kwestie dit niet zelf kan. Bijvoorbeeld een ziek kind van drie heeft eerder noodzakelijke verzorging nodig dan een zelfstandig kind van 12 jaar oud.
In Nederland kennen we verschillende verlofregelingen voor mantelzorgers. De belangrijkste bij mantelzorg zijn het kortdurend zorgverlof en het langdurig zorgverlof. Een leidinggevende kan deze verlofregelingen als oplossing aandragen bij medewerkers die mantelzorg verlenen.