Manuele therapie is een therapie gericht op het opheffen van blokkeringen in gewrichten en de verbetering van de houding en beweging. In de volksmond noemt men het ook wel 'kraken'. De therapie is niet gevaarlijk, omdat de bewegingen altijd voorzichtig worden uitgevoerd; meestal hoort men dan ook geen gekraak.
Voor het eerst ontstane acute klachten zijn meestal in drie behandelingen te verhelpen. We bespreken tijdens elke behandeling hoeveel tijd er tussen de volgende behandeling zit. De minimale tijd tussen twee behandelingen is twee weken, maar kan ook zomaar zes maanden worden.
Een manueel therapeut werkt vanuit de spieren. Een chiropractor werkt juist vanuit de wervelkolom en het zenuwstelsel. Een chiropractor kijkt daarbij naar het gehele lichaam en niet alleen rondom het gebied waar het pijn doet. Een ander groot verschil tussen manueel therapeut en chiropractor is de opleiding.
Manuele therapie richt zich op het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van uw houding. De behandeling bestaat uit specifieke manuele technieken uitgevoerd door de manueel therapeut, het geven van adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen en oefeningen.
Er kan misschien wat vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid, spierpijn of enige verheviging van de klachten optreden in de eerste paar dagen na de behandeling. Maakt u zich daarover geen zorgen. Deze reacties zijn van voorbijgaande aard en zijn normaal.
Direct na de behandeling tot enkele dagen later kunt u last kunnen krijgen van spierpijn, stijfheid en andere klachten zoals bijvoorbeeld een onevenwichtig gevoel. Dit zijn normale reacties na een behandeling. Ook kunnen er nog andere na-reacties optreden, maar dit is een positief effect; de behandeling heeft effect.
Drink water! Zodat vrijgekomen afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Het drinken van minimaal 1,5 liter water per dag (naast andere dranken zoals koffie, thee en frisdrank) is voor iedereen een noodzaak.
De effecten van manuele fysiotherapie zijn vaak direct merkbaar. U voelt direct na de behandeling al een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. Bij Fysio Masters wordt de behandeling geheel afgestemd op uw persoonlijke doelen en voorkeuren. Samen op weg naar een snel resultaat!
Mensen die bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en/of u beweegt beter. Dit komt omdat de manueel therapeut specifieke technieken toepast om de gewrichten beter te laten functioneren en om uw houding en bewegingen te verbeteren.
Een specialistische behandeling zoals manuele therapie of kinderfysiotherapie kost tussen de € 37 en € 45 per zitting. De uiteindelijke kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het aantal behandelingen dat je nodig hebt. Voor fysiotherapie gelden geen vaste tarieven.
Een behandeling bij een manueel arts valt onder de manuele geneeskunde en dus onder de alternatieve geneeswijzen. Een manueel therapeut is een fysiotherapeut met een specialisatie voor manuele therapie.
Het grootste verschil tussen fysiotherapie en chiropractie is het deel van het lichaam waarop ze zich concentreren. De behandelingen van een fysiotherapeut zijn gericht op het functioneren van de spieren. Een chiropractor houdt zich daarentegen bezig met het functioneren van het zenuwstelsel en de wervelkolom.
Een vuistregel kan zijn dat de fysiotherapeut zich met name richt op de zachte delen van het lichaam, denk hierbij aan spieren en banden of pezen. Terwijl een manueel therapeut zich meer richt op de harde delen zoals de gewrichten en natuurlijk de wervelkolom.
Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam. Manuele therapie beperkt zich tot botten, gewrichten en de spieren (het bewegingsapparaat). Osteopathie behandelt zowel het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel als het zenuwstelsel én behandelt holistisch.
Een manueel therapeut kan uitkomst bieden bij verschillende klachten, zoals: hoofd- en nekpijn, slecht kunnen bewegen van de wervelkolom, nek- en schouderklachten (met uitstraling), lage- en hoge rugklachten en andere bewegingsklachten die bij de fysiotherapeut onvoldoende verbetering hebben gebracht.
U kunt zonder verwijzing van uw huisarts of specialist terecht voor een onderzoek en/of behandeling kinder-manuele therapie.
De term fysiotherapie zegt niks. Fysiotherapie an sich is niet effectief. Fysiotherapie zelf doet niks. De (herhaaldelijk) getoetste (en meest effectief bevonden) interventie die de fysiotherapeut toepast bij de veronderstelde diagnose/hypothese doet dat wel, of niet.
Met manuele therapie is er direct minder pijn en een betere beweeglijkheid. Dit komt door de speciale vaardigheden van de manueel therapeut, die hiermee op een snelle en efficiënte wijze extra bewegingsvrijheid in de wervelkolom kan creëren. Deze “manipulaties” wordt ook wel “kraken” genoemd.
De Orthopedisch Manueel Therapeut houdt zich bezig met het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten van het bewegingsapparaat. Dat wil zeggen de wervelkolom, het kaakgewricht en de gewrichten in armen en benen.
manueel bijv. naamw. Uitspraak: [many'wel] met de hand Voorbeeld: `Ik wil een camera waarvan ik manueel het diafragma kan instellen. `Antoniem: automatisch manuele therapie (verhelpen van pijn en een verkeerde houding door iemand die duwt aan je...
Toelating tot de Masteropleiding Manuele Therapie is mogelijk met een door de Nederlandse overheid erkend bachelordiploma fysiotherapie of een door de Nederlandse overheid erkend diploma geneeskunde.
Het doel van osteopathie is om de gezondheid te bevorderen middels het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid van het lichaam. Dat kan gebeuren in het bindweefsel van o.a. spieren en gewrichten, organen (viscerale systeem) en zenuwen (craniosacrale systeem).
Sommige mensen zullen zich direct beter voelen, maar ook kan men zich moe en slaperig voelen. Door de correctie kan er echter ook een hoeveelheid zenuwimpulsen opgewekt worden, waardoor een stijf gevoel of spierpijn in het behandelde gebied kan ontstaan.
Zorg er tot slot voor dat je comfortabele, ruimvallende kleding draagt, die volledige bewegingsvrijheid mogelijk maakt. Maar er zijn natuurlijk ook enkele verschillen. Terwijl je de reden van je bezoek bespreekt en de chiropractor de probleemgebieden grondig onderzoekt, zul je op basis daarvan een behandelplan krijgen.
Waar een osteopaat voornamelijk zachte technieken zoals mobilisaties gebruikt, zal een chiropractor zich vooral beroepen op manipulaties. In de volksmond wordt een chiropractor ook wel een kraker genoemd. Je hebt geen doktersvoorschrift nodig om bij de chiropractor te gaan.