Om je immuunsysteem te verbeteren, zijn er planten die je voor langere tijd mag gebruiken. Versterkende planten zijn brandnetel, heermoes, wilgenroosje, braamblad, agrimonie, kweekgras, Oost-Indische kers, den en spar, vlier, echinacea, waterkers, vruchten als zwarte bes, rozenbottel, cranberry en duindoorn.
Fruit is het antwoord
Andere bessen, zoals bramen of Japanse bessen, zitten ook vol vitamines die je weerstand versterken. Aardbeien zitten vol met antioxidanten, vitamine C bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in staat is om te vechten tegen ziektes en veroudering.
Aanhoudende vermoeidheid is een van de voornaamste symptomen van een verzwakt immuunsysteem. Hoewel dit ook te maken kan hebben met chronische stress of laaggradige ontsteking, gaat het bij een verminderde weerstand vaak gepaard met regelmatig terugkerende ziektebeelden of infecties.
Als stress aanhoudt, dan blijft het lichaam flink wat cortisol aanmaken. Hierdoor wordt het immuunsysteem voor langere tijd onderdrukt wat een negatief effect heeft op de weerstand en dus op de gezondheid in het algemeen.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 koppen groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Bepaalde kruiden zijn bijzonder geschikt vanwege hun ontgiftende werking. Planten met veel chlorofyl zoals groene en zwarte thee, brandnetel, paardenbloem, duizendblad en pepermunt zijn geschikte kruiden voor een detoxkuur. Ook spirulina (algen) en het Zuid-Amerikaanse kruid yerba mate zijn krachtige ontgifters.
Gember versterkt je immuunsysteem. De combinatie van hoge concentratie antioxidanten en vitamine C in gember geven jouw immuunsysteem niet alleen een flinke boost, die verkoudheid krijg je met gember ook sneller getackeld. Komt nog bij dat gember slijmoplossend werkt en keelpijn verzacht.
HEEL ERG GEZOND
We mogen gerust zeggen dat kardemom een knetter-gezond kruid is. Zo bevatten de peulen een vrij hoog percentage aan mineralen als ijzer en mangaan. Daarnaast zijn ze rijk aan zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium. Ze bevatten ook aardig wat vitaminen, maar ze bevatten vooral erg veel mineralen.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.
Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Als u uw weerstand wilt verbeteren, is het belangrijk dat u voldoende vitamine A, B6, B11, B12, C, D en E binnen krijgt. De mineralen zink, ijzer, koper en seleen kunnen u ook helpen met het verbeteren van uw weerstand.
Je immuunsysteem is levensbelangrijk, maar kan onderdrukt of beschadigd worden. Als je een lage weerstand hebt, krijgen infectieziektes zoals griep en verkoudheid de kans om je lichaam binnen te dringen.
Bijvoorbeeld als je schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door praten, niezen en hoesten gebeuren. Andere mensen kunnen besmet raken als zij die druppeltjes inademen, of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen.
Slechte voeding daarentegen, waarin bijvoorbeeld met name onvoldoende voedingsvezels, maar ook onvoldoende andere voedingsstoffen, vitamines en mineralen zitten, kunnen het microbioom verstoren en zo ons immuunsysteem verzwakken.
Factoren als slaapgebrek, te weinig lichaamsbeweging, stress en slechte voeding zijn allemaal slecht voor uw weerstand. Ook andere factoren kunnen uw weerstand verlagen, zoals bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld kankermedicijnen, hormonen of prednison) en bepaalde ziekten (bijvoorbeeld aids).
Eenvoudige tips om je immuunsysteem te versterken
Eet gezond en gevarieerd. Zorg dat je voldoende slaapt. Beweeg en sport regelmatig, bij voorkeur in de frisse buitenlucht. Probeer een gezond gewicht te behouden.