Bij natuurlijk verloop vertrekt een medewerker vanwege een tijdelijk contract, pensionering, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Vervroegde pensionering kan hier ook onder vallen. Bij vrijwillig vertrek ligt het initiatief bij de werknemer.
Verloop of uitstroom wordt vaak uitgedrukt als het aantal medewerkers dat in een jaar vertrekt ten opzichte van het totale personeelsbestand. Amerikaans onderzoek laat zien dat voor bedrijven het gemiddelde verlooppercentage 17,8% is.
Ongewenst personeelsverloop, in het geval van hoge prestaties en lastig overbrengbare kennis word er gesproken over ongewenst/disfunctioneel personeelsverloop. Gewenst personeelsverloop, bij lage prestaties en weinig overbrengbare tastbare kennis is er spraken van gewenst/functioneel personeelsverloop.
Bij vrijwillig verloop ligt het initiatief daarbij bij de werknemer: hij/zij beslist zelf om de organisatie te verlaten. Onvrijwillig verloop gaat om verloop waarbij de werknemer niet zelf beslist om de organisatie te verlaten, denk maar aan ontslag, einde contract of pensioen van de werknemer.
Het verloop kan worden berekend door het aantal uitgestroomde medewerkers te delen door het totale personeelsbestand. Dit wordt vaak uitgedrukt in de vorm van een uitstroompercentage. Het totale personeelsbestand wordt berekend inclusief de vertrokken medewerkers.
Bij natuurlijk verloop vertrekt een medewerker vanwege een tijdelijk contract, pensionering, arbeidsongeschiktheid of overlijden. Vervroegde pensionering kan hier ook onder vallen. Bij vrijwillig vertrek ligt het initiatief bij de werknemer. Zowel interne als externe factoren spelen een rol bij vrijwillig verloop.
De kosten voor verloop kunnen volgens de onderzoekers variëren van 6 procent van een jaarsalaris tot wel 213 procent.
Je kan een hoog of laag personeelsverloop hebben. We praten over een laag personeelsverloop wanneer een klein aantal werknemers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat. Een hoog personeelsverloop wil zeggen dat een groot aantal medewerkers je bedrijf binnen een bepaalde tijd verlaat.
Je kan het personeelsverloop berekenen met een algemene formule: het aantal vertrekkende medewerkers gedeeld door het gemiddeld aantal medewerkers, vermenigvuldigd met 100.
Bied voldoende ontwikkelingsmogelijkheden
De meeste werknemers willen zich graag ontwikkelen. Het is dan ook niet verrassend dat een gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden kan leiden tot ongewenst verloop. Je kunt zorgen voor voldoende groeimogelijkheden door bijvoorbeeld training en opleiding te ondersteunen.
Het aanbieden van bonussen of loonsverhogingen bij goede prestaties is, in combinatie met een goed pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, een goede manier om deze oorzaak voor een hoog personeelsverloop te ondervangen.
Veel contactcenters vormen bijvoorbeeld een geschikte kweekvijver voor medewerkers die elders in de organisatie verder kunnen groeien. Uitstroom wordt echter ongewenst wanneer medewerkers te snel weer vertrekken, bijvoorbeeld direct na of zelfs tijdens hun inwerktraject.
Een van de grote oorzaken is vergrijzing, en dat die eraan zit te komen, weten demografen al jaren. Vergrijzing betekent dat er meer mensen met pensioen gaan dan er op de arbeidsmarkt bij komen. Sectoren met hoge vergrijzing zijn op dit moment onder meer de overheid, onderwijs en transport.
Instroom: de juiste match
Ongewenste uitstroom kun je beperken door aandacht te besteden aan de juiste instroom van medewerkers; de juiste match tussen het bedrijf en de medewerker. Besteed zorgvuldig aandacht aan het wervings- en selectieproces.
Door gerichter verwachtingen te managen, te investeren in een onboardingsprocedure en vaker met personeel in gesprek te gaan, verklein je de kans dat talent jouw organisatie eerder verlaat. Hoe gepassioneerd en gedreven jouw werknemers soms ook zijn, iedereen kan tegen een burnout aanlopen.
De uitstroom van medewerkers, omvat alle zaken die geregeld worden om het dienstverband te beëindigen. Dat kan door ontslag zijn, maar ook bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De uitstroom kan ruimte geven voor nieuwe instroom, maar eventueel ook bijdragen aan het verlagen van (personeels-)kosten.
Als je het personeelsverloop over een bepaalde periode wilt berekenen, tel je het aantal medewerkers aan het begin van die periode en aan het einde van die periode bij elkaar op en die deel je door twee. De resultante is het gemiddelde aantal medewerkers in die periode.
Hoe bereken ik het gemiddeld totaalaantal fte? Berekenen van het gemiddeld totaal fte (Bedrijfsomvang) gedurende het peiljaar: totaal aantal gewerkte/verloonde uren die gedurende het peiljaar zijn gewerkt bij elkaar opgeteld: cao- uren: 52 weken.
In het geval van een dienstpercentage krijgt de werknemer een percentage van de omzet, het zgn. bedieningsgeld, met een forfaitair dagloon als minimum. Welke werknemers mag u op dienstpercentage betalen? Niet alle werknemers mogen op dienstpercentage betaald worden.
Een langdurig zieke medewerker kost ruim anderhalf keer meer dan organisaties denken. Er wordt uitgegaan van gemiddeld 143 euro per dag, maar in werkelijkheid kost een zieke medewerker dagelijks 250 euro, oplopend tot maar liefst 400 euro. Daarmee schat 71% van de organisaties de verzuimkosten te laag in.
Uit onderzoek blijkt dat het vervangen van een medewerker 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker kost. Voor organisaties met een hoog verloop, lopen zo ook de kosten dus snel op.
De kosten voor personeelswerving bedragen gemiddeld ruim 4.494 euro per met succes vervulde vacature, aldus de Intelligence Group. Maar een gemiddelde zegt niet zo veel. Het is verstandig rekening te houden met 2 tot 3 keer het maandsalaris dat hoort bij de functie.
het personeel
zelfst. naamw. Alle mensen die in dienst werken bij een onderneming.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Tips om aan nieuw personeel te komen:
Gebruik je persoonlijke en zakelijke netwerk en ook dat van je (oud)medewerkers. Veil de werkzaamheden als opdracht aan zzp'ers. Organiseer samen met andere mkb-ondernemers het werven en uitwisselen van personeel. Zet je vacature uit bij het UWV en de Sociale dienst.