Haal ze wel een half uurtje voor serveren uit de koelkast, want ze zijn nu eenmaal lekkerder op kamertemperatuur. Ook een leuk feitje: na het maken kun je het best je macarons een dag in de koelkast bewaren voordat je ze opeet.
Buiten de koelkast zullen macarons ongeveer een dag vers blijven. Als je denkt ze te kunnen eten binnen die tijdsperiode, zet de opbergdoos dan in je voorraadkast of op het aanrecht. Houd de koekjes uit direct zonlicht. Eet koekjes die in de koelkast zijn bewaard binnen 3 dagen.
Macarons zijn eigenlijk gevulde koekjes. Je kan ze buiten de koelkast bewaren op een koele plek. Geen koele plek maar hartje zomer? Dan mogen ze in de koelkast, dit om te voorkomen dat de vulling eruit loopt.
Bevries de koekjes tussen de 3 en 6 maanden lang.
Macarons zullen hun smaak en textuur tot 3 maanden lang in de vriezer behouden. Daarna zal de kwaliteit ervan beginnen te verminderen, maar tot 6 maanden in de vriezer zullen ze nog best lekker smaken.
De macarons zijn gescheurd
Meestal komt dit doordat de macarons niet droog genoeg waren voordat ze de oven in gingen. De macarons moeten echt een 'huidje' hebben voordat ze de oven in gaan. Als je er voorzichtig op drukt mag er geen beslag aan je vinger blijven plakken. Op vochtige dagen kan dit (veel) langer duren.
Macarons bewaar je altijd in de koelkast. Na maken (of ontdooien) blijven ze hier tot een week goed. Haal ze wel een half uurtje voor serveren uit de koelkast, want ze zijn nu eenmaal lekkerder op kamertemperatuur.
Crispy bovenkant, lekker chewy
Gelukkig valt de macaron van Albert Heijn beter in de smaak, ook deze vulling is wat bruiner: 'Het is bijna caramel' volgens Robbert. 'Crispy bovenkant, lekker chewy en een duidelijke pistache smaak', aldus zegt Lauretta. Het testpanel is unaniem: 'Dit is de lekkerste tot nu toe. '
In de koelkast zijn de macarons maximaal 1 week houdbaar, buiten de koelkast kun je ze maximaal 2 tot 3 dagen bewaren. In de koelkast kan gebak, dus ook deze koekjes, wel iets droger worden dan bij kamertemperatuur.
Ze worden in veel verschillende smaken gemaakt, herkenbaar aan de verschillende kleuren zoals chocolade (donkerbruin), mokka (middenbruin), kersen (rood), pistache (groen), aardbei (roze), framboos (karmijn), citroen (geel) en kokos (roomwit).
Sterker nog, de eerste macarons die niet hebben gerust zijn mijn beste macarons geworden. Dit druist in tegen alles wat je leest, probeer het gewoon met één bakplaat en je zult het merken. Het beslag wel direct helemaal opspuiten, het is niet te bewaren in de koelkast.
Re: fondant en marsepein invriezen? Hoi! Invriezen is wel mogelijk, want dit doe ik ook wel eens met taarten die al klaar zijn. (Wel heel voorzichtig ontdooien, anders wordt het te nat door de luchtvochtigheid die gaat condenseren op de taart.)
Botercrème is in de vriezer ongeveer 3 maanden houdbaar. Wil je de botercrème later weer gebruiken voor een taart of cupcakes? Haal deze dan een dag van tevoren uit de vriezer en laat het bakje in de koelkast ontdooien. Baksels met botercrème bewaar je idealiter op een koele plek.
De meeste taarten of gebakjes kan je 2 tot 3 dagen bewaren mits ze goed gekoeld zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Slagroom gebak is het lekkerst als je dit binnen 2 dagen gegeten hebt, Bij schuim gebak kan het de 3e dag nog heel goed. Bij slagroom gebak is het niet aan te raden om het in te vriezen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 150°C). Elektrisch heeft de voorkeur, bij hetelucht heb je kans dat de macarons scheef trekken. Bak de macarons 10 minuten in de oven.
Als je geen voetjes hebt is het waarschijnlijk zo dat je het beslag hebt overmixt. Hierdoor zit er geen stevigheid in het beslag zakken de macarons in elkaar tijdens het bakken.
Poeder kleurstoffen
Poederkleurstoffen zijn heel geschikt om te gebruiken in recepten die gevoelig zijn voor extra vloeistof. Denk daarbij bijvoorbeeld aan macarons, meringue, suikerwerk of in combinatie met isomalt.
Dat komt door de 'mindere kwaliteit', door het gebruik van bijvoorbeeld imitatiechocolade of minder karamel.
Er zitten 95 kilocalorieën in 1 stuk (20 gram) macaron. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'macaron'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De macaron heeft zijn oorsprong in Frankrijk. In 1581 traden Anne de Joyeuse en Marguerite de Lorraine in het huwelijk. Vanwege dit bijzondere evenement werd er door Catharina de' Medici een nieuw speciaal soort gebak geïntroduceerd gemaakt van verpoederde amandel. Dit gebak noemde men een 'macarone'.
Je kunt macarons ophalen – zo'n vijf of zes in een doosje – voor ongeveer 15 euro en er daarna lekker van genieten in een parkje.
Een macaron is een luchtig, klein rijkgekleurd koekje dat rond van vorm is. De macaron bestaat uit twee meringuekoekjes die aan elkaar geplakt zijn door middel van een vulling. Anders dan de grote meringues, die vaak kruimelig en wat harder zijn, zijn de koekjes van de macaron juist zacht en plakkerig.
Hou je van macarons, dan kun je hier los gaan. Er hangt wel een prijskaartje aan. De macarons kosten ongeveer 3 euro per stuk.
In de koelkast blijft taart zo'n 2 – 3 dagen goed. Zorg er wel voor dat je hem goed afdekt onder een taartstolp of in een taartdoos, zodat de geurtjes van ander eten in je koelkast niet in de taart trekken. Ook invriezen kan heel goed bij taart. Doe de taart in de taartdoos en verpak die in een plastic zak.
Taart bewaren in de vriezer
Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen. De taart blijft zo ongeveer 3 maanden goed. Ook losse taartbodems kun je goed invriezen. Bewaar ze in een afgesloten zak, dan blijft hij zo'n 4 maanden goed.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?