Tandvlees wordt gingiva genoemd. Gezonde gingiva heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in de gingiva, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd.
De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees bloedt nooit!
Leukoplakie geneest vaak vanzelf. Stoppen met roken en het gebruik van alcohol geven je tandvlees de tijd om te herstellen. Wanneer een slecht passend kunstgebit of beugel de oorzaak is moet dit uiteraard aangepast worden om de klachten te doen verdwijnen.
Hoe ziet gezond tandvlees eruit? Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig om de tanden en kiezen. Gezond tandvlees is vastgehecht aan de tanden en kiezen; alleen bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen.
Gingivitis. Voor een gezonde mond en het behoud van uw gebit is gezond tandvlees essentieel. Gezond tandvlees is lichtroze van kleur, ligt strak om de tanden heen en bloedt niet. Ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller.
Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Uw hele tandvlees kan ontstoken zijn. Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem.
Ontstoken tandvlees zorgt ervoor dat je tandvlees pijnlijk en geïrriteerd aanvoelt. Ontstoken tandvlees is rood en gezwollen en bloedt tijdens het poetsen. Tandvleesontsteking ontstaat meestal door een slechte mondhygiëne of etensresten die onder je tandvlees blijven haken.
Is alle tandplak en tandsteen verwijderd, dan zal uw tandvlees weer de gezonde roze kleur krijgen en niet meer gezwollen eruit zien. Het bijhouden door uzelf en onze professionals voorkomt het weer terugkeren van uw tandvleesproblemen.
Gezond tandvlees zijn belangrijk voor een gezonde mond en lichaam. Ongezond tandvlees verhoogt het risico op het ontwikkelen of verergeren van systemische aandoeningen zoals diabetes, beroerte en hart- en vaatziekten.
Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u eet of uw tanden poetst. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Het tandvlees is samen met het kaakbot en de vezels het fundament van uw tanden en kiezen.
Tandplak: als je bruin tussen je tanden of rond het tandvlees ziet, komt dit waarschijnlijk door een opeenhoping van tandsteen.
Regelmatig poetsen: Hoe simpel het ook klinkt, als je je tanden twee keer per dag poetst, creëer je de beste voorwaarden voor gezond tandvlees. Het belangrijkste is dat je de juiste tandenborstel en de juiste poetstechniek gebruikt.
Vlees, geraffineerde suikers en alcohol breken deze stof af. Vlees maakt een stof aan die mede verantwoordelijk is voor het destructieve proces van parodontitis. Het is aan te bevelen om veel vis, noten en lijnzaad te eten.
Een lichte vorm van teruggetrokken tandvlees kun je zelf prima behandelen. Wanneer teruggetrokken tandvlees daarentegen te ernstig wordt, is het alleen nog te herstellen met een ingreep.
Vitamine B3 helpt je tandvlees gezond te blijven
Een tekort aan vitamine B3 kan leiden tot parodontale afbraak en bloedend tandvlees. Gezond tandvlees bloed nooit. Daarom raden wij aan bij bloedend tandvlees een mondhygiënist te bezoeken.
Ontstoken tandvlees spoelen met kamillethee of zout helpt niet omdat het onvoldoende de bacteriën weghaalt. Het drinken van kamillethee kan wel de pijn verzachten. Spoelen met zout wordt soms aangeraden door de tandarts, maar dat is over het algemeen bij problemen met een andere lokale oorzaak.
Kleine wondjes hebben ongeveer 5-7 dagen nodig om te genezen, ook al is er sprake van een aft. De pijn gaat meestal na één dag vanzelf weer over. Na een tandextractie of implantatie heeft het tandvlees (gingivale slijmvlies) 10 tot 15 dagen nodig om te genezen.
Met goed poetsen en stoken geneest het meestal binnen een paar weken. Veel mensen hebben af en toe last van ontstoken tandvlees. Rokers hebben dit vaker dan niet-rokers. Het is belangrijk om de ontsteking te stoppen, vooral als u het regelmatig heeft of als het lang duurt voor het overgaat.
Het is juist erg belangrijk om je tanden en je tandvlees goed te poetsen wanneer je tandvlees bloedt maar doe dit wel op de juiste manier en liefst met een (elektrische)tandenborstel.
Tandvleesontsteking is een ontsteking van het tandvlees, waarbij het tandvlees los rond je tanden en kiezen ligt. Oorzaken kunnen zijn: aandoeningen, een verminderde weerstand, zwangerschap en roken. Belangrijke symptomen zijn rood, gezwollen tandvlees, dat zich terugtrekt en pijn doet tijdens het reinigen.
Blauw paarse plekken op je tandvlees duiden op een kneuzing.Dat kan komen doordat je te hard poetst of doordat je te hard poetst of doordat je een klap op je mond hebt gekregen. Deze vlekken trekken vanzelf weg, je hoeft je hierbij geen zorgen te maken over tandvleesproblemen.
Ontstoken tandvlees geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De bacteriën die met de parodontitis gepaard gaan, produceren giftige stoffen. Deze zogenaamde toxinen kunnen in de bloedbaan komen en ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren. Aderverkalking is de boosdoener.
Om te achterhalen hoe ernstig de parodontitis is, meet de mondhygiënist de diepte van de pockets: de ruimte tussen je tand en het tandvlees. Bij gezond tandvlees is die ruimte 1 tot 3 mm diep en bloedt niet. Bij ontstoken tandvlees is de pocket tot 5 mm diep. Bij parodontitis is de pocket 6 mm of dieper.
Veel mensen hebben geen last van pijnklachten door ontstoken tandvlees. Als u uw gebit niet regelmatig laat controleren, kan een ontsteking zich hierdoor langzaam uitbreiden. Een ernstige ontsteking kan uw tanden, kiezen en kaakbot aantasten.