Om te kunnen beoordelen of tonijn vers is, kun je het beste op de geur te letten. Verse vis heeft geen onaangename geur. Het is overigens een misvatting om te denken dat tonijn altijd een rood moet zijn: de meeste tonijnen zijn eerder bruinig van kleur.
Tonijn heeft als eigenschap dat het vrij snel verkleurd.De kleur gaat dan van rood / roze naar bruin of grijs. Dat proces gaat sneller dan het proces van bederf. Bruine of grijzige tonijn kan vaak nog goed eetbaar zijn.
Verse Vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast.
Bewaaradvies voor dit geopende product
Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Hoe smaakt tonijn? Tonijn smaakt een beetje naar vlees en heeft ook dezelfde kleur. Tonijnfilets noemt men daarom ook wel tonijnsteaks. Een bijnaam van de tonijn is 'tournedos van de zee'.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Een verse tonijn is heerlijk om rauw te eten als sashimi of sushi. Eet je tonijn toch liever bereid, dan kun je 'm het best grillen of bakken. Door de structuur als door de diep roze kleur heeft het visvlees veel weg van rund- en kalfsvlees en men spreekt dan ook over tonijnsteak of -biefstuk.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Conserven tot 1 jaar en mogelijk langer na THT houdbaar, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Tonijn is een van de vissoorten die veel rauw gebruikt wordt in sushi en poké bowls. Wil je dit zelf maken, koop dan superverse tonijn en leg de vis bij thuiskomst meteen in de koelkast.Je kunt de tonijn dan maximaal een dag bewaren.
Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten.
Tonijn in blik
Het zou wel kunnen dat de kwaliteit, zoals de smaak, geur of kleur, iets achteruit gaat. Blikken die bol staan of lekken kun je maar beter wel weggooien. Daar kunnen namelijk wél ziekmakende bacteriën in zitten.
Geelvintonijn vinden we vaak terug als rugstuk zonder vel of in sneden, vers of diepgevroren. Tonijn heeft een heel specifieke roze-rode kleur, een lekkere smaak en is makkelijk te bereiden. Zo kan hij gepocheerd, gebakken, gestoofd of geroosterd klaargemaakt worden.
Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan.De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.Alleen bij makreel zijn de kieuwen bruin.Verse vis ruikt fris.
Maakt het nog uit of je tonijn in water, zonnebloemolie of olijfolie neemt? Weinig. Tonijn in water is caloriearmer (en wat droger) omdat het alleen de vetten bevat die van nature in de vis zitten. Maar zowel olijf- als zonnebloemolie bestaat uit gezond, onverzadigd vet.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Vis in blik kun je ongeopend tot wel vijf jaar bewaren. Echt iets om in te slaan dus, zeker gezien de blikjes voor iedereen bereikbaar én betaalbaar zijn. Na openen blijft de vis nog zo'n twee tot drie dagen goed.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet.
In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts.
Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
De supermarkten hebben schappen vol groenten in blik, mede door de lange houdbaarheid. Altijd handig dus om een aantal blikjes bonen in huis te hebben. Gedistilleerde drank zoals wodka, rum, gin, whiskey en tequila blijft in de eeuwigheid houdbaar. Ook als de fles al geopend is geweest.
Door de Japanse keuken is het eten van rauwe tonijn als sushi en sashimi razend populair geworden. Rauwe vis moet heel vers zijn, en verse geelvin- of blauwvintonijn ziet er zacht rozerood of donkerrood uit.
Door tonijn weg te vissen, krijgen de prooivissen de kans om explosief in aantal te gaan groeien. Op hun beurt zullen de prooivissen andere soorten concurreren of teveel eten van een andere soort waardoor deze bedreigd wordt in zijn voortbestaan. Uiteindelijk leidt dit tot een zware verstoring van het evenwicht.
De tonijn moet namelijk eerst ingevroren zijn geweest vóórdat het rauw geconsumeerd mag worden. In de vis kunnen namelijk parasieten zitten die pas worden gedood zodra het product is ingevroren.