De verhoren van categorie 3 hebben betrekking op het verhoor van een verdachte zonder vrijheidsbeneming voor misdrijven waar wel een vrijheidsbenemende straf op staat. Deze beschrijving maakt dus duidelijk dat degene die verhoord wordt, verdachte is van een misdrijf.
Een verhoor categorie 3 heeft specifiek betrekking op verdachten die momenteel niet van hun vrijheid zijn beroofd maar wel worden verhoord voor misdrijven die mogelijks tot een gevangenisstraf kunnen leiden.
(4) Categorie 4: verhoor van een verdachte van een misdrijf (dat bestraft wordt met een gevangenisstraf) en die aangehouden is. De rechten van de te verhoren personen verschillen. De personen in de categorie 1 en 2 hebben de mogelijkheid op bijstand van een advocaat bij het verhoor.
Indien er te weinig bewijs ligt tegen u, als verdachte, kan de politie besluiten om u maar een uitnodiging te sturen voor een verhoor om u toch te kunnen horen over het strafbare feit waarvan u wordt verdacht, in de hoop dat ze via uw verklaring wel voldoende bewijs verkrijgen.
U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.
Voorafgaande aan het verhoor wordt uw identiteit door de politie vastgesteld en zal de politie uw vingerafdrukken nemen. Ook wordt er een foto van u gemaakt. In sommige gevallen staat in de brief vermeld dat u voorafgaande aan het verhoor zult worden aangehouden als verdachte.
Arrestatie tijdens of na je verhoor
Tijdens of na het politieverhoor kan je gearresteerd worden of in voorlopige hechtenis worden geplaatst wanneer je wordt verdacht van een strafbaar feit waarop een gevangenisstraf staat van één jaar of meer. In dit geval beschik je ook nog steeds over je rechten.
De politie wil een beeld krijgen wie u precies bent, of u bepaalde problemen heeft, wat voor werk u heeft, hoe uw woonsituatie is, etc. Tijdens het persoonsgericht verhoor zal de politie her en der ook vragen stellen die van belang kunnen zijn voor de zaak zelf, zonder dat u dat direct door heeft.
U krijgt meestal een uitnodiging voor een verhoor bij de politie. De politie vraagt u vriendelijk of u op het in de brief vermelde tijdstip op het politiebureau wilt verschijnen om te worden gehoord. Soms is de uitnodigingsbrief van dwingender opgesteld en gaat het om een ontbieding voor verhoor.
Personen die verhoord worden, hebben het recht om zich tijdens dat verhoor te laten bijstaan door een advocaat. Andere personen, ook 'derden' genoemd, zijn in principe niet toegestaan tijdens het verhoor.
Verhoor categorie 2 : verdachte van een misdrijf waarop geen vrijheidsstraf staat. U krijgt enkel bij het eerste verhoor een schriftelijke verklaring van uw rechten. Voor elk (navolgend) verhoor krijgt u een mondelinge beknopte mededeling van uw rechten. De rechten bestaan uit dezelfde als deze voor categorie 1.
Uw verhoor als verdachte wordt beschouwd als een Salduz categorie III.Dit betekent dat u op dit moment niet van uw vrijheid wordt beroofd. U werd schriftelijk uitgenodigd en kan dus gaan en staan waar u wenst.
Gaat u zonder geldige reden niet naar het verhoor? Dan bent u strafbaar.De rechter-commissaris kan u door de politie laten ophalen en u toch verhoren. Tijdens het verhoor bij de rechter-commissaris heeft u rechten en plichten als getuige.
Onderzoek en verhoor
Het doel is om meer duidelijkheid te krijgen over de zaak en vast te stellen wie de verdachte is. De verdachte mag hiervoor maximaal 9 uur worden vastgehouden.
Geen kosten voor advocaat bij verhoor na aanhouding politie
Dus zowel het spreekrecht voorafgaande aan uw verhoor als de bijstand van een advocaat tijdens uw verhoor. Dit geldt overigens ook als u (op heterdaad) bent aangehouden en naar het politiebureau bent vervoerd.
Als de politie een verdachte aanhoudt, kan de aangehouden persoon op het politiebureau worden opgehouden voor verhoor. Dat kan in beginsel voor een periode van 9 uren.Bij een verdenking van het plegen van lichtere strafbare feiten (waarvoor geen voorlopige hechtenis is toegelaten) is de maximale termijn 6 uren.
Sinds 1 maart 2017 mag de politie u maximaal 9 uur vasthouden voor onderzoek. Bijvoorbeeld om uw vingerafdrukken af te nemen of foto's te maken. De tijd tussen 0.00 uur en 9.00 uur telt hierbij niet mee. In totaal kan de politie u dus maximaal 18 uur vasthouden voor onderzoek.
Het verhoor bij de politie is het beginpunt van de strafzaak. Tijdens het verhoor bij de politie krijgt u te horen waarvan u precies wordt verdacht en welke bewijzen er tegen u liggen. Het is daarom belangrijk dat u zich goed op dit verhoor voorbereidt.
Het verhoor van kwetsbare personen vraagt om aanvullende communicatieve competenties. De verhoorder dient onder andere zijn woordkeus, vraagstelling, verhoortempo en attitude af te stemmen op de leeftijd, kwetsbaarheid en het ontwikkelingsniveau van de te verhoren persoon.
U doet er verstandig aan om alleen te verklaren over feiten en omstandigheden die aannemelijk zijn. Een verhaal moet logisch en geloofwaardig zijn. Uw mag zelf weten wat u verklaart, maar het is wel belangrijk dat uw verklaring zo dicht mogelijk tegen de feiten aanzit.
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.
Het verhoor begint doorgaans met een zogenaamd 'sociaal verhoor. In dit gedeelte van de ondervraging worden vragen gesteld die zien over uw 'persoonlijke situatie'. Dit zijn vragen uiteenlopend van: 'Wat verdient u per maand? ' en uw relatie en of alcoholgebruik.
Als minderjarige (12 t/m 17 jaar) ben je verplicht om met je advocaat te overleggen, voordat het verhoor begint. Het is ook verplicht om bij het politieverhoor een advocaat te hebben. Dus als je wordt verhoord, is er altijd een advocaat bij en jij mag kiezen of er ook een ouder/voogd of vertrouwenspersoon bij is.
Wanneer u bent aangehouden mag u voor het verhoor door de politie met een advocaat praten.Uw advocaat mag u ook tijdens het verhoor bijstaan. In de folder U wordt verdacht van een strafbaar feit vindt u informatie die voor u van belang is wanneer u door de politie wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit.
Een advocaat is ook gebonden aan het beroepsgeheim. Die mag dan ook geen informatie openbaar maken die cliënten hem of haar heeft toevertrouwd, behalve waar het noodzakelijk is om de belangen van de cliënt te verdedigen.