Je mag elke soort olijfolie verhitten: NEE, niet extra vierge olijfolie.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Extra vierge olijfolie bevat enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten (vitamine C en E). Dit pakketje maakt dat het gebruik van de olie een positief effect heeft op het lichaam. Er komen namelijk natuurlijke stoffen in het bloed die er bijvoorbeeld voor zorgen dat het cholesterol onder controle blijft.
Extra vierge olijfolie heeft een rookpunt dat kan variëren van 160° tot 190°, en zelfs oplopen tot 207°C.
Het grootste verschil tussen beiden is dat 'vierge' olijfolie een zuurgraad mag hebben van 3% en 'extra vierge' een van maximaal 1 %. Olijfolie of pure olijfolie is een mengsel van geraffineerde en ongeraffineerde olijfolie.
Onder meer deze Australische studie toont aan dat extra vierge olijfolie de meest veilige en gezonde olie is om mee te bakken en braden. Ook bij wat langere verhitting blijft extra vierge olijfolie gezond (ook hier te lezen). Maar gebruik wel een premium extra virgin olijfolie en niets van mindere kwaliteit.
De scherpe smaak in olijfolie is vergelijkbaar met die van pittige pepers. Een extra vergine olijfolie kan mild zijn, maar ook zo intens dat het een branderig gevoel in je keel geeft en je er zelfs van kan gaan kuchen.
In welke olie kan ik het beste,vlees of kip in bakken? Bij het bakken wordt de temperatuur van olie 200 tot 220 graden. Bij olijf- en zonnebloemolie komen bij verhitting boven 180 graden schadelijke stoffen vrij. Dit gebeurt niet bij arachide-, kokos- of palmolie, deze kunnen veilig gebruikt worden.
Dat het rookpunt van zonnebloemolie op 227 graden Celsius zit is een voordeel ten opzichte van olijfolie. Toch wordt olijfolie verhitten aangeraden. Dit komt vooral door het feit dat zonnebloemolie relatief veel meervoudige onverzadigde vetten kent wanneer je dit vergelijkt met olijfolie.
Ons antwoord is JA! De methode is simpel: Eerst de pan heet laten worden. Dan pas de olijfolie erin en direct de groenten of het vlees.
In de regel is dat 18 tot 24 maanden na oogst als hij in de originele en gesloten fles wordt bewaard. Indien je een extra vergine olijfolie hebt dan garandeert de fabrikant gedurende de houdbaarheidstermijn dat de olijfolie aan alle kenmerken van een extra vergine olijfolie voldoet.
Extra vierge olijfolie is de gezondste olijfolie, maar niet om te bakken. Deze olie is perfect voor in koude salades. Geraffineerde olijfolie is gezuiverd, en heeft minder smaak en geur, maar is wel beter om te bakken.
Je wokt op een hoge temperatuur: je olie moet zuiver zijn en een hoog rookpunt (de temperatuur waarop je olie begint te roken of branden) hebben. Slaolie is hiervoor niet geschikt, maar zuivere olijfolie, arachideolie, maïsolie en zonnebloemolie wél. Wokken is een gezonde manier van koken.
Gewone olijfolie is meer geschikt om te bakken en braden. Of gebruik zonnebloemolie, deze olie is ook erg om te verhitten.
Het begint met het brandpunt/rookpunt van olijfolie
Wanneer olijfolie gaat roken, is dit een indicator dat de olijfolie tot een te hoge temperatuur is verhit en daardoor aan het 'aanbranden/verbranden' is. Dit is niet goed aangezien wanneer eten verbrandt, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) vrijkomen.
Waarom sommige oliën niet geschikt zijn voor verhitting
De stoffen die hierbij vrijkomen worden PAK's genoemd: polycyclische aromatische koolwaterstoffen en kunnen erg ongezond zijn. Oliën die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld: extra vierge olijfolie, lijnzaadolie en walnootolie.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Zonnebloemolie. Laten we beginnen bij de oude vertrouwde zonnebloemolie. Deze olie wordt gemaakt van zonnebloempitten, heeft een neutrale smaak en is daardoor heel veelzijdig. Omdat deze olie goed tegen hoge temperaturen kan is het ideaal om groenten en vlees te bakken of te wokken.
Sesamolie: Sesamolie wordt zeer veel gebruikt in de Chinese keuken als smaakversterker. Ze wordt meestal last-minute toegevoegd aan het gerecht, omdat de olie minder goed bestand is tegen hitte.
Bak bij voorkeur in gewone olijfolie, arachideolie, zonnebloemolie of maïsolie staat er op de site te lezen. De reden hiervoor is dat bij sommige oliën bij het verhitten op te hoge temperaturen kankerverwekkende stoffen zouden kunnen ontstaan (PAK's: polycyclische aromatische koolwaterstoffen).
De hoogste kwaliteit is de Extra Vierge of ook wel Extra Vergine of Extra Virgin genoemd. Dat Vierge, Vergine of Virgin staat voor 'Maagdelijk'. Er is letterlijk NIETS aan toegevoegd of uitgehaald. Het is geheel ONBEHANDELD en dus puur natuur.
De Extra Vierge-olijfolie van Bertolli krijgt de hoogste waardering in een smaaktest van AD. Ook de reguliere olijfolie van Monini scoort beter dan de huismerken van AH, Ekoplaza, Jumbo en Lidl.
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.