Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Aardappelen, groenten, peulvruchten, sauzen en smaakmakers, vlees en vleesvervangers en vis, schaal- en schelpdieren worden vooral tijdens de avondmaaltijd gegeten. Koek en gebak, dranken, hartige snacks en fruit, noten en olijven en zoetwaren worden vaker tussendoor gegeten.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen! Op zoek naar een mooie kant en klare snoeppot, gevuld met het lekkerste Oudhollands snoep?!
Frankrijk
De oorsprong van gastronomie, fijne keuken en de beste chefs ter wereld: Frankrijk. De invloed van de Franse keuken op de rest van de wereld kan je niet meer ontkennen.
Doordat vele mensen in Nederland vaak tot een uurtje of zes 's avonds werken (of gewerkt hebben) is 19:00 uur vaak de gemiddelde etenstijd geworden. Door het vele thuis zijn vanwege de coronacrisis zou deze etenstijd wel eens naar voren geschoven kunnen zijn.
Ook de lunch bestaat uit brood met verschillende soorten beleg zoals: ham, kaas of chocopasta. Maar ook snacks zoals: patat met een kroket of een frikandel.
Nederlanders drinken gemiddeld 1,8 liter niet-alcoholische dranken per dag. Hiervan is 43% water, 39% koffie en thee (inclusief kruidenthee) en 15% frisdranken en verdunde siropen. Meisjes/vrouwen drinken vrijwel evenveel niet-alcoholische dranken als jongens/mannen.
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: 'Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly' waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden.
Feesten en symbolen. Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.
In 2019 kwamen zo'n 20,1 miljoen buitenlandse toeristen naar Nederland. De meeste komen uit Europa, ongeveer 80% van de buitenlandse bezoekers komt hiervandaan. Binnen Europa is Nederland vooral populair in de buurlanden Duitsland en België en verder in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië.
Per huishouden verschilt welke dag dit is. Naast het traditionele AVG'tje eten Nederlanders het liefst pasta of een rijstgerecht. Alleen jongeren hebben een andere top drie. Zij houden het meest van pasta, gevolgd door Hollandse pot en een rijstmaaltijd.
De helft van de Nederlanders eet wel eens een gezonde snack tijdens het TV kijken, waarbij de appel onbetwist de meest populaire gezonde snack is (48 procent), gevolgd door banaan (40 procent) en komkommer (29 procent).
De oudste Nederlandse kroketten dateren van 1830. In de 19e eeuw werd gaar restvlees verwerkt tot een gepaneerde kroket om het vlees langer te kunnen bewaren. In deze tijd was het een chic tussengerecht, maar in de Tweede Wereldoorlog evolueerde de kroket tot een echte snack. De rest is geschiedenis.
Vaak hebben tradities met feesten te maken. Denk aan Sinterklaas, Sint Maarten of carnaval. Maar ook rond eten en drinken bestaan volop tradities. Als er een kind geboren is, krijg je beschuit met muisjes: roze als het een meisje is, blauw als het een jongen is.