Begin bij de kruin en scheer vanaf de kruin naar het voorhoofd en vanaf de kruin naar het achterhoofd. Het is makkelijker om eerst het voorhoofd kaal te scheren. Zorg ervoor dat het scheermes altijd naar voren staat en scheer je voorhoofd. Draai het scheermes om en scheer daarna het achterhoofd.
Het scheren
Scheer met de haarrichting mee. Boven op je hoofd (de scalp) groeien de haren meestal naar voren. Scheer daarom vanaf je kruin naar voren en zak daarna af richting je oren. Vanaf de kruin scheer je de haren naar de nek – van boven naar beneden.
Hou je tondeuse met de messen naar beneden gericht en de kop van de beschermer lichtjes tegen je hoofdhuid gedrukt. Gebruik voor het strakste kapsel de tondeuse tegen de haargroeirichting in, waarbij de beschermer telkens zoveel mogelijk haar naar de messen van de tondeuse leidt.
Dat betekent dus dat een scheerapparaat voor het gezicht op zijn minst de stugge baard-, snor en hals haartjes weg moet kunnen scheren. Omdat de haartjes op ons hoofd vele malen dunner en zachter zijn zou je zeggen dat de mesjes in een scheerapparaat die dus makkelijk aan zou moeten kunnen.
HOOFD KAAL SCHEREN GEZOND? Hoewel het scheren met een scheermes de hoofdhuid kan irriteren, is het scheren van een kaal hoofd niet ongezond. Wel is het belangrijk dat je scheerirritaties voorkomt. Dit kun je doen door het gebruik van warm water, voldoende scheerschuim en scherpe mesjes.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Scheren of knippen heeft dus absoluut geen invloed op de snelheid waarmee het haar groeit, noch op de kwaliteit van het haar. Dat pas geknipt of geschoren haar er dikker uitziet of wat stugger aanvoelt, komt doordat de stoppels kort en vers zijn. Van nature worden haartjes naar de punten toe dunner.
Scheren heeft geen enkel effect op de haarfollikel, en stimuleert daarmee dus geen haargroei. De haarfollikel is de wortel van de haar; deze bevindt zich onder het huidoppervlak. Het scheren van de haren heeft hier geen invloed op, want met scheren verwijder je slechts het deel van de haar dat boven de huid uitsteekt.
Als je hoofdhuid gevoelig is en snel geïrriteerd raakt, laat het dan minstens een dag kalmeren na een scheerbeurt. Anders kunt u uw hoofd om de dag of maximaal 3 keer per week scheren.
Wil je het liefst zo kaal mogelijk? Dan kun je het beste voor de Balding clipper kiezen. De messen zijn extra fijn waardoor ze heel kort scheren (0.4 mm). Ze zijn niet verstelbaar maar je kan eventueel opzetkammen gebruiken.
Iemand scheert zijn hoofd kaal uit religieuze, culturele of esthetische redenen. Deze vorm van haardracht is al eeuwenoud en werpt verschillende connotaties op naargelang de context. Popzanger Moby, een voorbeeld van iemand die zijn hoofd uit esthetische redenen kaalschoor.
Wanneer je zelf je haar gaat knippen als man, dan is het meestal het makkelijkste om te beginnen met de zijkanten. Gebruik daarvoor de tondeuse en gebruik het gewenste opzetstukje om de lengte te bepalen. Kijk nu goed in de spiegel terwijl je de zijkanten van je haar scheert met de tondeuse zodat je geen plekjes mist.
Waxen zorgt voor een gladdere huid gedurende een langere periode. Bij scheren komen de haren dikker, stugger en sneller terug, omdat deze bot worden afgesneden door het scheermesje. De haartjes groeien na een scheerbeurt supersnel weer terug, waardoor je vaak binnen een dag weer opnieuw kan beginnen.
Scheren is geen pretje voor je huid. Daarom is het belangrijk je hoofdhuid na het scheren te hydrateren. Dit helpt om je huid te kalmeren en zacht te houden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een aftershavelotion (het liefst zonder alcohol) of een vochtinbrengende crème.
Misschien heb je de neiging om jouw gezicht te scheren, als snelle oplossing voor die gezichtsbeharing. Toch is het beter om dit niet te doen. Doordat de terugkomende haren nog niet door de zon zijn gebleekt, zijn ze donkerder. Het geschoren haar verliest het zachte uiteinde.
Haaruitval bij mannen komt vaak voor rond het 30e levensjaar. Vaak wordt kaalheid bij mannen gezien als iets dat pas op latere leeftijd optreedt, maar dunner wordend haar bij mannen komt eigenlijk ook vaak voor bij jongere volwassenen.
Je kunt zien dat je kaal wordt als je haar lichter wordt. Dat haar bevat minder pigment en dat is een aanwijzing dat de groeicyclus versneld is en het haar op deze plekken sneller uit zal vallen.
Het hoogtepunt van het haarverlies ligt in oktober. De herfst is de periode van het jaar waarin het haarverlies extra heftig is. Dit wordt gevolgd door het voorjaar, in de maanden maart en april. De mate waarin het haar uitvalt verschilt sterk.
Dat nieuw haar dikker lijkt, komt omdat stoppels nu eenmaal stugger zijn dan langere haren. Daardoor krijg je misschien het idee dat er een oerwoud begint te groeien in de dagen na je scheerbeurt. Maar als je lang genoeg wacht, worden het vanzelf weer zachte haartjes.
Is het echt mogelijk dat het haar stopt met groeien? Maak u geen zorgen, er zijn slechts enkele zeer specifieke gevallen waarin het haar echt kan stoppen met groeien: in geval van ziekte of significante tekorten (bijv. ijzertekort), hormonale afwijkingen of als gevolg van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen.
Wie wel eens denkt dat okselhaar sneller terug komt nadat het afgeschoren wordt, heeft het bij het verkeerde eind. Scheren zorgt er namelijk niet voor dat je haar sneller of dikker terug groeit omdat het de haarfollikel die de haargroei controleert niet beïnvloedt.
Dat er meer haren ontstaan en dat het haar stugger of donkerder wordt na het scheren is een fabel. Uit onderzoek van Lynfield & Macwilliams (1970) blijkt dat scheren geen invloed heeft op het stugger terugkomen of op vermeerdering van het haar. Vaak heeft dit te maken met optisch bedrog.
Maar er kleven ook een aantal nadelen aan scheren; stoppels, scheerirritaties, bultjes, sneetjes (vooral bij je ellebogen!)en ingegroeide haartjes.Ook kan scheren de huid van je armen behoorlijk uitdrogen als je het regelmatig doet. En dat moet wel, want je armhaar zal binnen no time weer terug groeien.
Haar groeit over het hele lichaam even snel. Er is dus geen duidelijk verschil tussen de snelheid in haargroei bij de geslachtsdelen, onder de oksels, bij de pony, nek of kruin. Veel mensen denken dat haar op de pony sneller groeit, maar dat is maar gezichtsbedrog.