Wantsen, aaskevers, lieveheersbeestjes. Ook kleine kruipers kunnen behoorlijk stinken. Wantsen staan bekend om hun vieze geur, maar die zijn niet de enige.
Fretten hebben geurklieren over het hele lichaam. De anaalklieren ruik je als mens alleen als een fret enorm schrikt. En bij sommige fretten als ze het vreselijk naar hun zin hebben en helemaal ontspannen. Eigenlijk is het een soort 'frettenwind', want de geur vervliegt ook weer.
Een stinkdier heeft geen scherpe stekels of lange slagtanden. Maar als hij in gevaar is, kan hij zijn vijanden wel wegjagen. Hij kan een vloeistof spuiten die zo vies is, dat alles en iedereen er vandoor gaat. De vloeistof ruikt naar uien, of rotte eieren.
Zoals andere civetkatachtigen heeft ook de binturong geurklieren tussen de anus en het geslachtsorgaan. Hiermee markeren ze bomen en laten ze aan elkaar weten waar ze zijn geweest. De geur die binturongs hierbij afscheiden, ruikt een beetje zoals die van zoete popcorn.
Hij kan drie tot vijf meter ver spuiten, maar de damp die vrij komt kan wel tien meter ver dragen. De geur blijft lang hangen en is van verre te ruiken. Als een stinkdier zich bedreigd voelt, spuit hij een zeer stinkende vloeistof over zijn vijand. De geur ruikt nog het meest naar verbrand rubber.
Van oorsprong komt hij voor in grote delen van Noord-Amerika, van het zuiden van Canada tot het noorden van Mexico, met uitzondering van woestijnen en meestal niet boven 1800 m. Daarbuiten komt het dier eigenlijk niet in het wild voor. Wel wordt het stinkdier af en toe als huisdier gehouden, o.a. in Nederland.
Als de bunzing zich bedreigd voelt, perst het dier zijn anaalklieren leeg. De stinkende vloeistof die dan vrijkomt kan wel vijftig centimeter ver komen, maar de stank verspreidt zich een stuk verder. Meestal krijst de bunzing terwijl hij zijn klieren leegspuit.
Heb je een binturong als huisdier, dan kan je hem een mengeling van fruit en hondenbrokken geven. Doe dagelijks gerust een heel eetbakje vol. De binturong zal gewoon eten wat hij nodig heeft en niet overdrijven. Op fruit is hij echter zo gek dat hij hier zijn grenzen niet meer kent.
Een marter huppelt wat meer. Steenmarters zijn zoogdieren en behoren tot de groep roofdieren, zijn famielie van de marterachtigen (mustelidae), en bestaat uit marters, wezels, bunzingen, dassen, otters en stinkdieren.
Stinkdieren zijn overwegend nachtdieren die hun naam danken aan de manier waarop ze zichzelf verdedigen. Als een stinkdier zich ernstig bedreigd voelt, spuit hij een zeer stinkende vloeistof over zijn vijand. Het stinkdier waarschuwt zijn belager voordat hij de vloeistof spuit. Zijn wit-zwarte vacht laat hij bewegen.
Het stinkdier heeft een pluizige staart. Bij gevaar tilt hij deze op en sproeit een stinkend goedje naar zijn vijand. Deze vloeistof prikt heel erg in de ogen van de belager. Die denkt de volgende keer dus wel twee keer na voordat hij een stinkdier lastig valt.
De fret hoeft niet, maar mag wel af en toe in bad, veelvuldig een fret in bad doen is zelfs schadelijk voor zijn huid. Hij gaat meer huidvet produceren en hierdoor krijgt de fret een sterkere lijfgeur. Wilt u hem toch in bad doen gebruik dan een fretten- (dieren-) shampoo. Een shampoo voor mensen is ongeschikt.
In principe is wassen met warm water voldoende en is het voor de lichaamsvet niet handig (fretten)shampoo te gebruiken. Evt. bij huidproblemen kun je denken aan teershampoo voor honden. Zet vervolgens de kraan op lauw tot iets warm water en haal daarná je fretje pas op.
Je kan fretten kopen of adopteren. Er zijn diverse verenigingen, opvangen zoals frettenasielen en fokkers van fretten. Het is aan te raden bij meerdere fokkers te gaan kijken alvorens je een dier koopt. Zo kan je direct zien wat er allemaal komt kijken bij het houden van het dier.
De bunzing (Putorius putorius) of in het dialect een fis (een vissche) heeft een donkerbruine vacht met lichtere vlekken. De onderzijde van het tot 60 cm lange roofdier is roomkleurig. De kop is bruin met het gekende lichte 'masker'. Het vrouwtje is tot één derde kleiner dan het mannetje.
De bunzing heeft een donkerbruine vacht en heeft vaak (maar niet altijd) een masker bestaande uit een lichte band boven zijn ogen en wit rond zijn snuit. Het dier is zo'n 30 – 45 cm lang en heeft ten opzichte van de hieronder beschreven marters een relatief korte staart en kortere poten.
Beschrijving: De bunzing is een middelgrote marterachtige, duidelijk groter dan een hermelijn maar ook een stuk kleiner dan een steenmarter. De lengte is ongeveer 40 cm met een staart van 15 cm voor de mannetjes en 32 cm resp 12cm voor de vrouwtjes.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Ook persoonlijkheid en ras spelen een rol
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.
De stichting wijst mensen vooral ook op de nadelen van het houden van stinkdieren. In de praktijk blijkt namelijk dat het houden van stinkdieren enorm kan tegenvallen, ook al zien ze er nog zo schattig uit. Stinkdieren worden in Amerika al meer dan honderd jaar als huisdier gehouden.