Doe het op een moment waar jullie er de tijd voor hebben om erover te praten. Vertel ze dat je een hele leuke jongen hebt ontmoet en dat jullie sinds kort verkering hebben. Zeg hierbij dat je hem heel leuk vindt en dat hij je gelukkig maakt. Grote kans dat ze hier goed op reageren.
Een fijne Moederdag, ik hou meer van je dan ik vaak zeg! Ik ben trots dat jij mijn moeder bent. Ik weet dat ik niet altijd even makkelijk geweest ben, maar bedankt voor al je geduld en onvoorwaardelijke liefde. Ik wil je laten weten hoe belangrijk je voor mij bent.
Kinderen zeggen gemiddeld per dag 378 keer het woord ”MAMA” als ze iets nodig hebben, iets willen of als ze verdrietig zijn en dit tegen de 78 keer “PAPA” per dag. We gooien er natuurlijk even een disclaimer tegenaan, want dit geldt niet voor ieder gezin, er zijn een hele hoop uitzonderingen.
Volgens de hechtingstheorie hecht een kindje zich meestal net zo makkelijk aan papa als aan mama. Wie het meeste thuis is, speelt dus een belangrijke rol. Maar ook wie het meest gevoelig is voor de signalen van je kindje. De een pikt deze makkelijker op dan de ander.
Probeer eerlijk en duidelijk vanuit jezelf te praten. Zeg 'ik denk…' 'Ik voel… of 'Ik wil…'. Luister ook naar je ouder(s). Je hoeft het niet met ze eens te zijn, maar probeer hen wel te begrijpen.
Verplaats je in je ouders
Dat is even wennen voor je ouders. De kans is groot dat ook zij moeite hebben met deze nieuwe situatie en zich vaak geen raad weten. Dat ze jou niet begrijpen (of beter gezegd: líjken te begrijpen) is waarschijnlijk geen onwil. En dus is de kans groter dat je er samen uitkomt!
Wees nieuwsgierig. Wees nieuwsgierig naar wat ouders te zeggen hebben. Vraag hen wat zij vinden van de zorgen die jij hebt, van het gesprek en hoe hun kind thuis is. Bedenk niet alvast wat zij zullen gaan zeggen, vul niet in, maar sta open voor hun antwoord.
Maak een leuke kaart of foto voor haar, zodat ze deze mee kan nemen naar haar werk. Laat haar zien dat je van haar houdt. Doe dingen samen die je moeder leuk vindt. Ga met je moeder naar het park, zelfs als je daar zelf niets aan vindt, of vraag of ze zin heeft om mee te gaan naar de bibliotheek.
Om erachter te komen of iemand je leuk vindt, dien je te beginnen met het observeren van zijn of haar lichaamstaal. Kijk vervolgens of de ander oogcontact probeert te maken. Ga na of er sprake is van een toename in fysiek contact of onzekerheden, met name als het gaat om een vriend of vriendin.
Eigenlijk hoef je niets te doen als je verliefd bent. Je kunt gewoon verliefd zijn en lekker wegdromen als je aan diegene denkt en het voor jezelf houden. Maar misschien wil je het wel van de daken schreeuwen. Dat mag natuurlijk ook.
Maak meteen een zooitje van iedere kamer die je ouders net schoongemaakt hebben. 'Vergeet' taken die krijgt zoals vuilnis weggooien en de hond uitlaten. Klaag over alle klusjes die je krijgt. Zeg dat je niet weet hoe je je klusjes moet doen.
De psycholoog kan er voor kiezen om informatie niet met ouders te delen als het belang van het kind daardoor in de problemen kan komen, bijvoorbeeld als het gaat om mishandeling. Als het kind duidelijk aangeeft dat informatie niet naar de ouders mag gaan dient een psycholoog hier naar te luisteren.
Gewoon zeggen dat je een bekende gaat helpen vanavond. Als ze dan doorvraagt zeg je gewoon dat het een aardige jongen is en dat je het haar wel zal vertellen als er meer te melden valt. En dat als ze door blijft zeuren, ze daar alleen maar mee bereikt dat je juist helemaal niks meer wil en zal vertellen.
Wat is oudervervreemding? 'Bij een verstoorde ouder-kindrelatie is het systeem van het gezin uit balans. Het is een extreem voorbeeld hoe het kind uit beeld kan raken, terwijl zowel vader als moeder juist strijden voor het belang van het kind. Er is dus niet één ouder die het 'doet' of schuldig is.
Als je peuter je afwijst betekent dat ook helemaal niet dat hij niet van je houdt. Het betekent dat hij papa en mama tegen elkaar aan het uitspelen is. Dat doen kleine kinderen vaak. Ze doen het vooral als ze weten dat jij je kind toch nooit in de steek zal laten.
Eenkennigheid komt meestal voor als je kind tussen een en twee jaar oud is. Het is in deze fase heel normaal dat je peuter zich aan je vastklampt. Dat hoort bij de normale ontwikkeling.
Op de vraag wat voor grapjes, vertelt Wilco dat ze hem ooit vertelde dat hij naar de dokter moest vanwege een waterhoofd.