Polyurethaan (PU) is een goed reinigbare kunstvezel. Het wordt vaak gebruikt als een dun bovenlaagje bij kunstleder. Dit zorgt ervoor dat de stof erg slijtvast wordt en makkelijk te reinigen is, omdat er niets intrekt. Het nadeel hiervan is wel dat het niet ademt en dus snel gaat zweten.
Een ander voordeel van wol is dat het 100% recyclebaar is, waardoor het bijdraagt aan het stoppen van de wegwerpmaatschappij. Dankzij het natuurlijke wolvet in de stof is het ook nog eens zelfreinigend, bacterie werend en vuilafstotend.
Bank bekleding & onderhoud
Daarentegen zijn lederen banken over het algemeen weer veel makkelijker vlekvrij te maken dan een stoffen bank. Kunstleer en leer zijn het makkelijkste in onderhoud, maar ook weer wat gevoeliger voor bijv. direct zonlicht.
Stofsoorten en hun eigenschappen
Dit is een geheel synthetische stof met een zeer goede slijtweerstand en een gering vochtabsorberend vermogen. Polyester meubelstoffen zijn blijvend vlamvertragend, kunnen makkelijk gereinigd worden, krimpen niet en zijn bestendig tegen bacteriën en schimmels.
Een voordeel van polyester als meubelstof voor je bank is dat deze beter vlekbestendig is, en minder snel verkleurt bij zonlicht. Ook zijn het hele sterke stoffen met een hoge Martindale. Martindale is de waarde die wordt toegekend aan de slijtvastheid van een meubelstof.
Ben je op zoek naar de sterkste stof voor een bankstel? Kies dan voor een synthetische stof. Synthetische stoffen voelen heerlijk comfortabel aan en zijn daarnaast ook nog eens zeer gemakkelijk in onderhoud.
Het schoonmaken van microleder blijft beperkt door voorzichtig te wrijven over het leder met een zachte, droge of licht vochtige doek. Het is absoluut af te raden om hard over de bovenlaag te schrobben met een ruwe handdoek, aangezien dan de bovenlaag kapot geschuurd of kaal kan worden.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
Over het algemeen is leer steviger dan stof en zijn de meeste leersoorten bestand tegen krasjes. Een goede keuze dus. We hebben het dan wel over het soort leer met een goede afwerking en beschermlaag. Ook is een leren bank beter te reinigen dan een stoffen bank.
Microvezel wordt gemaakt van synthetische vezels. De stof is sterk en slijtvast. Meubels die zijn gestoffeerd met microvezel zijn erg geschikt voor intensief woongebruik.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Het is onderhoudsvriendelijk en kan makkelijk behandeld worden om kleding rekbaar, vuilafstotend of zelfs waterdicht te maken. Bovendien gaat polyester kleding lang mee, omdat de vezels erg sterk zijn. Andere synthetische vezels op aardoliebasis zijn bijvoorbeeld nylon, acryl en polyamide.
Katoen heeft nog veel meer andere mooie eigenschappen. Zo laat het zich makkelijker verven dan wol. Hierdoor zijn de kleuren van katoengarens vaak feller en rijker. Gemerceriseerd katoen betekend dat de draden een speciale behandeling hebben gehad.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Tevens krimpt viscose vrij snel, waardoor het niet verstandig is om het op een hoge temperatuur te wassen. Was viscose maximaal op 30 graden, zodat je voorkomt dat het kledingstuk straks een andere maat heeft. Gebruik daarnaast niet de droger, want ook hierdoor kan jouw viscose kleding krimpen.
Het verschil tussen microvezelstof en microleder is de onderlaag waarop de microvezel aangebracht is, dit is bij microvezelstof gemaakt van stof en het is een doek van ledervezels bij microleder.
Eco leder bestaat voor 70% uit leer en voor 30% uit polyester. Microleer heeft dezelfde eigenschappen als echt leer, maar omdat het gecombineerd wordt met microvezel zijn er nog enkele extra voordelen ten opzichte van echt leer. Eco-leer is bijvoorbeeld altijd waterbestending waardoor vlekken veel minder kans hebben!
Levensduur van Eco leder
Lees je dat het Ecoleder vaak scheuren gaat vertonen na circa twee jaar.