Voor springen is het Engelse hoofdstel met een gecombineerde neusriem een van de meest gebruikte combinaties. Een typisch spring hoofdstel is bruin met een wit sierstikel over de neusriem en frontriem.
Een Mexicaans hoofdstel heeft een neusriem die kruislings rond de neus van het paard bevestigd wordt, net onder of op de jukbeenderen. Dit hoofdstel wordt vooral gebruikt voor springen en eventing. Het heeft namelijk een scherpe inwerking op het moment dat het paard de mond opent en geeft extra druk op de neus.
Zonder neusriem dan? Je zou denken dat zonder neusriem rijden dan de oplossing zou zijn, maar het tegendeel is waar. Een neusriem geeft een hoofdstel en het bit juist stabiliteit. Uit hetzelfde onderzoek is ook gebleken dat paarden juist stabieler bewegen met neusriem, dan zonder.
Wanneer het hoofdstel schoon en droog is, kan je het gaan invetten. Hiervoor kan je ledervet, lederolie, lederdressing of ledergel gebruiken. Lederolie maakt het leer heel soepel dus dat kan je goed gebruiken voor je hoofdstel. Zeker als je hoofdstel droog is, is olie een goede manier om het weer soepel te krijgen.
Prijzen TESS hoofdstellen
Vanaf €190,- voor een trens hoofdstel en €250,- voor een stang & trens hoofdstel. Beide worden incl. standaard stellux frontriem en teugels geleverd.
Engelse Hoofdstellen
De basis van een Engels hoofdstel bestaat altijd uit een kopstuk met twee bakstukken en daaraan een bit. Dit wordt gecombineerd met een neusriem, frontriem en meestal een keelriem.
De neusriem hoort twee vingers onder het jukbeen te liggen en na het vastmaken moeten er twee vingers tussen de neusriem en de neus van het paard kunnen. Tussen de keelriem en de keel moet een rechtopstaande vuist tussen passen, anders zit de keelriem te strak.
Wij adviseren om je hoofdstel bij regelmatig gebruik minstens een keer per maand schoon te maken en in te vetten.
Een bitloos hoofdstel is een goede keuze voor sterke paarden die duidelijke instructies nodig hebben en constant moeten leunen. Deze oefent druk uit op de kin, de wangen en de nek door de gekruiste kinbanden en geeft zo duidelijke en gedifferentieerde signalen.
Vooral voor paarden met een lange mond en paarden die zich snel sterk maken kan een Hannoveraanse neusriem prettig zijn. Daarnaast kan een hoofdstel met lage neusriem een uitkomst zijn voor paarden welke gevoelig zijn voor druk van een neusriem welke hoger op het neusbeen ligt.
Side pull betekent letterlijk: 'zijwaarts trekken'. Bij dit soort bitloze hoofdstellen worden de teugels vastgemaakt aan de zijkanten van de neusriem. Bij druk op deze teugels komt er dus een zijwaartse kracht op de neusriem, maar ook op de bakstukken die aan de wangen van het paardenhoofd zitten.
De speciale vorm van het kopstuk ontwijkt het kaakgewricht, waardoor het paard zijn onderkaak beter kan ontspannen. Het hoofdstel ontwijkt het jukbeen om schuurplekken te voorkomen. De keelriem is bij dit hoofdstel overbodig en dus weggelaten, waardoor de luchtpijp niet kan worden geblokkeerd of geïrriteerd.
Het halster moet niet verward worden met een hoofdstel. Een halster heeft geen bit (mondstuk), terwijl een hoofdstel dit meestal wel heeft, waardoor het halster niet gebruikt wordt bij het berijden van paarden.
Door zo een hoofdstel ontstaat er minder druk achter de oren en rondom de neus. Het kopstuk en de neusriem zijn zacht onderlegd wat daarbij helpt. Naast dat de neusriem zacht onderlegd is zijn ze licht gebogen en vermijden de kwetsbare botjes van de neus. Ook ontstaat hierdoor minder druk op de kiezen en de bovenkaak.
Een bitloos hoofdstel onderscheidt zich van andere hoofdstellen doordat het wordt gebruikt zonder bit. De teugels worden meestal bevestigd aan de neusriem en dus niet aan de bitringen van het bit in de paardenmond. Hierdoor werkt een bitloos hoofdstel in op de neus, wangen, achter de oren en/ of op de kin van je paard.
De neus wordt aangesnoerd als de ruiter meer druk op de teugels neemt en de druk wordt verdeeld over de neus en de kin. Een kingekruist hoofdstel moet voor gebruik in officiële KNHS-wedstrijden van leer zijn waarbij de neusriem een minimale breedte van 2 cm moet hebben. Er mag geen metalen kern in de neusriem zitten.
Wanneer je jouw hoofdstel schoonmaakt adviseren wij om je hoofdstel volledig uit elkaar te halen. Je kunt je hoofdstel het beste schoonmaken met een speciale zadelzeep. Dit kun je met een vochtige leerspons aanbrengen en met een droge handdoek uitwrijven.
Lederolie zorgt er namelijk voor dat leer weer soepel wordt. Hierbij kan je denken aan beugelriemen. Ledervet zorgt ervoor dat het leer soepel blijft. Belangrijk is om bij beide dunne laagjes aan te brengen.
Gebruik niet te veel. Breng het aan op een doekje en wrijf het leer schoon. Zo voorkomt u aantasting door bijvoorbeeld huidvet. Maandelijks: Om het leer zo lang mogelijk mooi te houden, voor uitdrogen te behoeden en soepel te houden, dient u het zadel eens per maand met zadelvet/dressing in te smeren.
Op verschillende KNHS wedstrijden is het verplicht om met hoofdstelnummers te rijden. Hiermee kan de organisatie/jury zien wie je bent en welk startnummer je hebt. Hoofdstelnummers bevestig je altijd aan de linkerkant van het hoofdstel.