Tijdens een fotosafari zijn telelenzen (70-300mm) aan te raden. Zo kun je op een (veilige) afstand wildlife foto's maken. Bedenk per trip welke lenzen je gaat gebruiken en laat de overige lenzen thuis. Een telelens is ideaal om portretten van dieren te schieten.
Als je echter landschappen wilt vastleggen bij weinig licht of als je zelfs een sterrenhemel gaat fotograferen, moet je zeker lenzen met een groter diafragma overwegen (f/2.8 zoom of een nog grotere f/1.4 prime). Deze lenzen zijn ook ideaal als je bewegingen, zoals vliegende vogels, scherp wilt vastleggen.
De lenzen die ik adviseer voor natuurfotografie zijn groothoeklenzen en telelenzen. Neem een groothoek van 10 tot max. 40mm voor mooie weidse opnames die je van landschappen kunt maken. Neem een telelens voor het fotograferen van vogels of andere diersoorten op afstand.
2. Beste spiegelreflexcamera voor wildlifefotografie: Canon EOS-1D X Mark III. Dankzij de snelle autofocus, de continue opnamesnelheid van 20 fps en de robuuste constructie is de Canon EOS-1D X Mark III een logische keuze voor professionele wildlifefotografie.
De Sony A7R IV is een bijzonder goede allround camera. Hij is licht genoeg om in ons overzicht van vakantiecamera's. Vanwege zijn sensor met hoge resolutie hebben we hem ook opgenomen in het rijtje beste camera's voor studio en landschap. En ook voor sport- en natuurfotografie is hij heel goed bruikbaar.
Bij vliegende vogels heb je een sluitertijd nodig tussen de 1/500 en 1/2000. Hierop baseer je het diafragma en de ISO. Tegenwoordig kunnen camera's nog op 800 en 1600 ISO foto's maken zonder veel ruis. Onderbelichting is een veel gemaakte fout.
Het aantal mm bepaald de brandpuntsafstand van de lens. Bij camera's met een cropsensor begint de ideale brandpuntafstand voor landschappen bij 10mm. Bij full frame is dat zo'n 15mm. Je krijgt zo veel van het landschap in beeld en er ontstaat door de grote beeldhoek veel dynamiek.
Diafragma voor landschappen
Wanneer je een landschap wilt fotograferen, heb je in principe geen groot diafragma nodig (laag f-getal). Je hebt dus genoeg aan een groothoeklens die een maximaal diafragma van f5. 6 kan hanteren. Snelle lenzen, dus met een groot maximaal diafragma (bijvoorbeeld f2.
Een extreme groothoek, een standaardzoomlens van 24-105mm, een telelens van 100-400mm en een macrolens. Zo weet ik zeker dat ik altijd de juiste lens bij mij heb. Tijdens echte klimtochten heb ik overigens vaak alleen de standaardzoomlens en de groothoeklens mee.
Er zijn lenzen beschikbaar met een maximale brandpuntsafstand van 600mm. Hiermee haal je dieren dichtbij terwijl jij op grote afstand blijft. Deze lenzen hebben meestal een diafragma van f/4.5-6.3. De grote opening vangt veel licht zodat jij met een snelle sluitertijd werkt.
Zorg ervoor dat de ogen van het dier altijd scherp op de foto staan. Fotografeer bij voorkeur niet recht van voren, een hoek van circa 45 graden geeft een prachtig beeld. Een deel van een dier (bijvoorbeeld de kop) kan net zo mooi en sprekend zijn om te fotograferen als het hele dier in stand.
Dan is een supertelelens een 'must have' voor in je cameratas. Met zo'n lens kun je dat vogeltje of die sporter beeldvullend en razend scherp in beeld krijgen. De beste supertelelenzen (zooms en primes) heb ik voor je op een rij gezet. Gebaseerd op reviews van experts!
Met een instapmodelcamera is het lastiger om met avondlicht goed te fotograferen. Daarnaast is een lichtsterke telezoomlens aan te raden voor paardenfotografie, zoals een 70-200mm f/2.8 of een 70-200mm f/4.0 lens.
Qua kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid verschillen de merken eigenlijk niet heel erg veel van elkaar. Canon scoort iets beter op autofocus en video. Nikon scoort weer iets beter op beeldkwaliteit. Omdat de verschillen minimaal zijn maakt het niet heel erg veel uit welk merk je pakt.
EOS is een in 1987 begonnen serie analoge en digitale spiegelreflexcamera's (SLR) van de Japanse producent Canon. De naam EOS staat voor Electro-Optical System, maar werd gekozen om de Titaanse godin van de dageraad, Eos.
Wereldwijd heerst een chip tekort en dat is de reden waarom veel camera's niet te koop zijn. Deze chips worden gebruikt in camera's, maar ook in televisies, telefoons en bijvoorbeeld de PlayStation 5. Door Covid-19 hebben veel fabrieken in China en Japan (tijdelijk) hun duren moeten sluiten.
De 'gewone' tripod is het meest populaire type statief en wordt ook wel een 'driepoot' of een 'driepootstatief' genoemd. Een tripod gebruik je bijvoorbeeld voor landschapsfotografie, het maken van zelfportretten en foto's met een lange sluitertijd.
Denk aan de Olympus OM-D E-M10 Mark II, Olympus OM-D E-M10 Mark III, Olympus OM-D EM-5 Mark II, Olympus OM-D E-M1 Mark II, Panasonic DMC-GH5, Panasonic DC-G9. Ook met zulke camera's zijn uitstekende landschapsfoto's te maken. Dit omdat je vaak met ene lage ISO werkt en dan is de beeldkwaliteit hierbij ook goed.
Over het algemeen wordt een lens tot 24mm een groothoeklens genoemd. Er zijn groothoeklenzen die een vast brandpunt hebben. Hier kun je alleen brede beelden mee maken. Hoewel 24mm de standaard is voor een groothoeklens, lopen de brandpuntsafstanden bij dit type lens best uiteen.