Bij een dak van 25m2 met één regenpijp heb je minstens een regenton nodig met een inhoud van 100 liter. Wanneer het dak 50m2 groot is en er twee regenpijpen zijn, dan is het aan te raden om aan beide een 100 liter ton te installeren.
Met een regenton bespaar je tot wel 7000 liter water per jaar – er valt jaarlijks heel veel regenwater en dat vang je zo makkelijk op. Je kunt met een regenton regenwater opvangen voor je planten bijvoorbeeld. Of je wast er je auto gratis mee.
Er is een eenvoudige vuistregel voor het berekenen van de hoeveelheid regenwater die u jaarlijks kunt opvangen met uw regenwatertank of regenwaterput. Per m2 is dat namelijk ca.700 liter.
Als vuistregel geldt daarbij dat u 0,7m3 regenwater moet opvangen per 10m2 tuin. Heeft u een tuin van 50m2 dan moet uw regenwatertank dus 3,5m3 groot zijn en bij een tuin van 100m2 moet uw regenwatertank dus 7m3 groot zijn.
Volgens het KNMI valt er gemiddeld 800 liter per m2 per jaar. Dit betekend dat een dak van 25m2 goed is voor 25 x 800 = 20.000 liter water. Dit valt natuurlijk niet in 1 keer maar verdeeld over 365 dagen, dit zou betekenen dat er 55 liter water valt per dag op een dak van 25m2.
Het beregenen van je tuin met een zwenksproeier kost gemiddeld 1 m³ (1.000 liter) water per uur. De prijs van water kan variëren, maar laten we als voorbeeld de tarieven van een groot waterleidingbedrijf zoals Vitens (Nederland) nemen. Voor 2023 hanteert Vitens een prijs van €1,73 per m³ water, inclusief belastingen.
Op basis van de gemiddelden per toepassing, kan je regenwater gebruiken voor minstens 40% van de toepassingen in huis. Je kan je waterfactuur per jaar dus met minstens 40% reduceren door gratis regenwater te gebruiken. Zo kan je gemiddeld ca.€ 140 per jaar besparen.
Het is bij warm weer het beste om elke dag even water te geven. Fabel. Je kunt beter niet te vaak sproeien, maar dan wel goed. Laat de sproeier dan ook gewoon een half uur staan.
Het is veel beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. In de meeste gevallen is 1 à 2 keer per week genoeg. Eenjarige planten (met veel bloemen) en planten in potten of bakken moet je wel dagelijks water geven.
In de meeste gevallen is het voldoende om je tuin een tot twee keer per week te sproeien. Al kan het, tijdens langere perioden van droogte, nodig zijn om vaker te sproeien.
Om te voorkomen dat de regenton overloopt is een slangtule in de regenton maken. Deze slangtule, ook slangpilaar genoemd, kan met het schroefdraad in een houten of kunststof regenton gedraaid worden. Aan de andere kant kan een flexibele slang worden gemonteerd zodat de regenton niet overstroomt.
Wist je dat je door een regenton wel 1000 liter drinkwater per jaar kan besparen? Redenen genoeg om een regenton aan te schaffen! Een kleine tip die ik wil meegeven is om de regenton niet vol in de zon te plaatsen, door de zon zullen er op den duur algen in het water komen.
Kies de plek voor de regenton
Kies de plek voor je regenton, naast de regenpijp. Bepaal ook alvast de hoogte: je moet een gieter onder het kraantje kunnen plaatsen. Een regenton kun je het beste in de schaduw plaatsen.
Een houten regenton in de winter moet wel helemaal leeg zijn. De meeste houten regentonnen kun je watervrij maken met het aftappunt (kraantje), maar sommige hebben geen kraantje aan de onderkant. Als het laatste het geval is, moet je de houten regenton in de winter voorzichtig omkiepen en leeg laten stromen.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Om uw regenton een grondige schoonmaakbeurt te geven, hoeft u enkel het regenwater in uw regenton te lozen en de buitenkant te wassen met een waterslang of zeepwater en een grove borstel (indien toegankelijk) en de binnenkant te reinigen met een hete oplossing of ontsmettingsmiddel voor de tuin.
Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. Een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je gazon dus water in de ochtend, dan heeft het nog voldoende tijd om in de grond te trekken.
Zo installeer je een regenton en bespaar je liters drinkwater. Het beste moment om je tuin te sproeien is vroeg in de ochtend of vroeg in de avond. Op deze momenten is de zon minder sterk, wat betekent dat er minder water verdampt voordat het de wortels van je planten bereikt.
Een tuinslang verslindt tot 2000 liter water per uur!
Voor privé gebruik kan je regenwater perfect gebruiken binnen sanitaire toepassingen zoals douche, bad, lavabo en spoelbak mits er een bacteriële voorfilter geplaatst wordt. In de praktijk gebeurt deze filtering meestal via een UV-filter.
Waarvoor wordt het meeste water gebruikt
Het meeste water wordt verbruikt bij het douchen. Gemiddeld wordt er met douchen per dag 44,2 liter water verbruikt per persoon.
Je kunt gras beter enkele keren per week langdurig besproeien dan elke dag kort. Het beste is daarom om een of twee keer per week langdurig te sproeien dan elke dag een klein beetje. Hiermee voorkom je dat het gras onvoldoende gaat wortelen en afhankelijk wordt van het beetje vocht in de bovenlaag van de grond.
Hoe lang moet een gazon beregend worden? Je kunt beter een keer per week lang sproeien dan iedere dag een beetje. Het is dus bijvoorbeeld beter om op één dag anderhalf uur te sproeien dan op drie dagen een half uurtje. Gras raakt daardoor niet “verwend”.
Het is beter om in één keer veel water te geven dan elke dag een beetje. Planten die vaak een beetje water krijgen, wortelen oppervlakkiger en zijn daardoor kwetsbaarder. In de meeste gevallen is het voldoende om je tuin een tot twee keer per week te sproeien.