Nederlandse vleesveehouders zien hun rundvlees nog altijd vooral terug in het vleesschap van (keur)slagers en bij de horeca. Het grote publiek in de supermarkt blijft in de meeste gevallen buiten bereik. Bij de twee grootste supermarktketens, Albert Heijn en Jumbo, is dat niet anders.
Bij rundvlees is het land waar het dier is geboren, waar het is grootgebracht en uiteindelijk is geslacht verplicht om op het etiket te zetten. Op het etiket van onbewerkt vlees van varken, geit, schaap, kip en gevogelte (vers, gekoeld of diepgevroren) moet staan waar het dier is gehouden en waar het is geslacht.
Na Nederland zijn Spanje, Duitsland, Polen en Denemarken de grootste exporteurs van vlees in de EU. Nederland is daarbij de grootste exporteur van rund- en kalfsvlees, de tweede exporteur van pluimveevlees (na Polen) en de vierde exporteur van varkensvlees (na Spanje, Duitsland en Denemarken).
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020.
Veel van het vlees van Jumbo komt van dichtbij, oftewel van Nederlandse boeren. Deze boeren besteden extra aandacht aan het welzijn van de dieren. En het vlees is extra lekker en vers, omdat het geen grote afstand hoeft af te leggen voordat het bij jou op je bord ligt.
Vooral op de personeel gerelateerde aspecten scoort PLUS beter dan veel andere supermarkten. PLUS klanten vinden het erg belangrijk dat ze goed geholpen worden op de Vleeswarenafdeling. Zowel op vriendelijkheid, deskundigheid en hulpvaardigheid van het personeel behoort PLUS bij de top 3 supermarkten van Nederland.
Biologisch vlees in de supermarkt is vaak van hoge kwaliteit. Supermarkten hebben ook vaak de mogelijkheid om lokaal vlees in te slaan en te verkopen, wat ook van net zo'n goede kwaliteit kan zijn als van slagers. Dat kan, het hoeft echter niet zo te zijn. Biologisch vlees in de supermarkt is vaak van hoge kwaliteit.
Onze vleesproducten komen voornamelijk uit Europa. Samen met leveranciers en boeren werken we toe naar een zo hoog mogelijk dierenwelzijn. Veel van ons vers vlees en onze vleeswaren, maar bijvoorbeeld ook al onze maaltijdsalades, dragen dan ook het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.
ons vlees vandaan komt. Het merendeel van ons verse vleesassortiment bevat het Beter Leven keurmerk. Dit keurmerk wordt toegekend door de Dierenbescherming en betekent onder andere dat dieren meer ruimte en daglicht hebben gehad. Zo kiest u heel makkelijk voor verantwoord en beter vlees!
Van boer tot winkelschap: wij maken de productieketen van ons verse vlees transparant en zorgen ervoor dat onze producten traceerbaar zijn. Daarom eisen wij van onze vers-vlees-leveranciers dat ze zijn aangesloten bij IKB (of bij een gelijkwaardig kwaliteitzorgsysteem in het buitenland).
Bijna een kwart van het ingevoerde vlees is afkomstig uit Duitsland.Op (grote) afstand volgen België, Polen, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk als belangrijkste vleesleveranciers. Samen zijn deze vijf landen goed voor 57 procent van de totale Nederlandse vleesimport.
Traditioneel haalt Nederland verreweg het meeste rundvlees uit Duitsland.
De productie van vlees levert toegevoegde waarde op voor de Nederlandse economie. In 2019 ging het om 8,7 miljard euro. Daarvan kwam zo'n 60 procent (5,2 miljard) op het conto van vleesexport. Meer dan de helft van het in Nederland geproduceerde vlees gaat dus naar het buitenland.
Het Hoofd Kwaliteit van Albert Heijn geeft uitsluitsel: het meeste Nederlandse gehakt komt van de bultrugkoe uit Botswana. Op dat punt aangkomen wil het team van de keuringsdient ook alles van het vlees weten, dus wordt de importeur opgezocht.
“Uit het onderzoek is gebleken dat vlees van de meeste supermarkten al vaker is ingevroren en vaak al meer dan 2 jaar oud is”. aldus Emmy Uittewaal. “We worden met zijn allen bedonderd. Vers betekent gewoon dat vlees niet meer bevroren is en niet ouder dan 3 jaar!”
De belangrijkste markt voor zowel de export als de import van landbouwgoederen voor Nederland blijft Europa. In het bijzonder de nabij geleden markten van Duitsland (25% van export en 18% van de import), België (12% van de export en 13% van de import) en Frankrijk (8% van de export en 6% van de import).
Dat concludeerde de Consumentenbond vandaag. De bond testte kipfilet verkrijgbaar in Nederlandse supermarkten. Zo krijgt prijzenvechter Lidl kipfilet aangeleverd van een Nederlandse en een Duitse slachterij, waarbij in de monsters van de Duitse kipfilet veel minder bacteriën zaten dan in die van de Nederlandse.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
HUIZEN - Lidl verkoopt de beste kwaliteit rundergehakt van Nederland. In de Gehakttest van het Algemeen Dagblad verslaat de prijsvechter alle supermarkten en slagerijen. De kwaliteit van het gehakt in de supermarkt scoort beter dan het gehakt van de slagers.
Producten van de Keurslagers zijn van uitstekende kwaliteit, veelal verwerkt in eigen keuken en de Keurslager weet waar zijn/haar producten vandaan komen. (Vlees)producten worden veelal lokaal of in Nederland ingekocht bij leveranciers die oog hebben voor aspecten als kwaliteit, veiligheid en duurzaamheid.
Lidl is in 1930 ontstaan uit een groothandel, opgericht door Joseph Schwarz, onder de naam Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgroßhandlung.
Kies voor een goedkopere supermarkt
Zo kun je voor goedkoop vlees terecht bij de Aldi, Lidl, Plus en Albert Heijn. Zitten deze supermarkten bij jou in de buurt? Ga alle supermarkten langs en kijk wat de prijzen zijn voor de producten die jij graag wil kopen.
Superlijst Gezondheid 2022 vergelijkt wat acht Nederlandse supermarkten doen om consumenten te stimuleren gezond te eten en te drinken. Uit dit onderzoeksproject blijkt dat Ekoplaza wederom de afstand tot de andere supermarkten vergroot. Opnieuw wordt Ekoplaza erkend als de Gezondste Supermarkt van Nederland.
Rekening houdend met de milieu-impact van de verschillende soorten vlees, is gevogelte de beste keuze. Rund- en lamsvlees hebben de hoogste milieu-impact, want de veeteelt stoot veel broeikasgassen uit: slecht voor de opwarming van de aarde.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.