Stof ontstaat uit huidschilfers, haren van mensen en huisdieren, vezels van kleding, meubels en boeken, en zelfs van buiten door zandkorrels en gruis. Het bevat ook huismijten, microscopische beestjes die zich voeden met de deeltjes in stof.
Dan is een luchtzuiveraar de beste manier om stof te verwijderen. Een goede luchtreiniger verwijdert ultrafijne deeltjes, waaronder allergenen en virussen. Deze blijven vaak in de lucht hangen na het afstoffen, ook als je chemische middelen gebruikt.
Door luchtstromen in huis ontstaan stofvlokken, die onderweg steeds meer stof oppikken. Dit hoopt zich vervolgens op, op een plek waar het stof weinig last heeft van luchtstromen of mensen. Daarom liggen er vaak onder de bank of in hoekjes van de kamer meer stofhopen.
De grootste boosdoener in de doorsnee slaapkamer zijn de huisstofmijten.Ze voeden zich met huidschilfers, haarresten en nagelresten en leven het liefst in vochtige, warme plaatsen. Zoals je kan verwachten, leven er dus honderdduizenden in jouw matras, hoofdkussen, dekbed en donsdeken.
Reinig luchtkanalen en ventilatiesystemen jaarlijks om stofverspreiding te voorkomen. Gebruik een stofzuiger met een effectief filter. Dweil regelmatig en gebruik vochtige doeken om stof op te nemen. Hang wasgoed buitenshuis op om stof in huis te verminderen.
Stof bestaat uit piepkleine deeltjes, die door het dagelijks leven in huis ontstaan. Tot de grootste bronnen van stof horen dode huidcellen, zand, dierenharen, kruimels, pollen, textielvezels van kleding, meubels en tapijt en deeltjes die bij bijvoorbeeld koken en roken vrijkomen.
Deze minuscule fijnstofdeeltjes zijn allesbehalve onschadelijk voor de gezondheid. Het gaat om onder andere pollen, mijtuitwerpselen, bacteriën en schimmelsporen. Deze deeltjes kunnen doordringen tot diep in onze longen en de luchtwegen irriteren.
Gemiddeld raden wij aan om uw tapijten twee keer per week te stofzuigen om ze in goede conditie te houden. Tapijten verzamelen veel meer vuil en afval dan hardere oppervlakken, en dit kan de vezels beschadigen. Hoe langer u het laat liggen, hoe moeilijker het is om het schoon te maken.
Door vaker je slaapkamer te stofzuigen en af te stoffen zul je ook minder stof zien. Het beste is om minimaal iedere week je kamer schoon te maken en dan niet alleen stofzuigen en een doekje over het nachtkastje. Het is belangrijk om overal een doek overheen te halen zoals bovenop kasten en op je plinten.
De slaapkamer
Stofzuig je kamer regelmatig. Ook onder het bed! Daar hoopt zich gemakkelijk stof en viezigheid op, zonder dat je het ziet. Haal minimaal een paar keer per jaar je matras en lattenbodems volledig uit het bed.
Het wappert langs de muren, zit verstopt tussen de verwarming, vormt bollen onder het bed en wikkelt zich om tafel- en stoelpoten: stof houdt ervan zich te nestelen op plekken waar je het liever niet hebt.
Licht en zorgvuldig schuren met een schuurmatje of schuurpapier (P220). Daarna stofvrij maken met de stoffer en daarna met een kleefdoekje. Breng de tweede eindlaag en laat goed drogen. Verflagen hebben minimaal 1 week nodig om volledig uitgehard en belastbaar te zijn.
Scheer pillen weg
Zorg ervoor dat je het kledingstuk op een vlakke ondergrond legt en trek het materiaal strak zodat je het mesje er gemakkelijk overheen kan laten glijden. Beweeg met een scherp wegwerpmesje voorzichtig over de stof en je zult zien dat je de pluisjes er één voor één af snijdt.
Stof slaat vaak neer door vochtige dampende lucht zoals tijdens het douchen, dus het is niet vreemd dat het in de loop van de tijd stoffig wordt in de badkamer. Is het veel meer dan je gewend bent? In principe is het zowel stof wat je van buiten aanzuigt als stof wat je in je woning produceert.
Een stoflong ontstaat door inademing van stofdeeltjes zoals steenstof, metaaldeeltjes en asbest. De ziekte komt vooral voor bij mensen die in een stoffige omgeving werken, zoals mijnwerkers, metaalarbeiders, steenhouwers (silicose), bouwvakkers of bij mensen die vroeger veel met asbest hebben gewerkt (asbestose).
Chemische stoffen kunnen gevaarlijk zijn voor mensen en het milieu. Hoe groot dat risico is, hangt af van de stof zelf. Maar het hangt ook af van hoe vaak en met hoeveel van de stof mensen en het milieu in contact komen. Het RIVM doet onderzoek naar de risico's van stoffen en adviseert over normen voor stoffen.
Stof veroorzaakt doorgaans schade aan de longen en het ademhalingsstelsel, maar sommige soorten stof kunnen ook kanker veroorzaken. De voornaamste aandoeningen wegens inademing van gevaarlijk stof zijn: Goedaardige pneumoconiose.
Deze deeltjes zijn zo klein dat ze veelal onzichtbaar zijn. De deeltjes verzamelen zich echter en dalen in een grote hoop neer; er vormt zich stof. Activiteit in huis doet het stof letterlijk opwaaien, waardoor het ook altijd in de lucht circuleert.Door het huis heen ontstaan stofnesten in “hotspots”.
Menselijke huidschilfers
Het is incorrect om te denken dat stof voornamelijk bestaat uit dode huidcellen. Alhoewel het klopt dat dode huidcellen in stof voorkomen, bestaat stof maar voor een gedeelte uit dode huidcellen.
Het wordt veroorzaakt door zweet en vet dat door het menselijk lichaam wordt afgescheiden.Wanneer deze stoffen zeer diep in de stof doordringen, wordt deze uiteindelijk geel. Het komt ook voor dat witte stoffen een grijze kleur krijgen.
Het gebruiken van een stofzuiger, een lange Swiffer of plumeau is namelijk een heel effectieve manier om van stof af te komen. Ook elektrostatische- of microvezeldoekjes helpen bij het vasthouden en aantrekken van de stof, meldt Zininmeer.be.