Gezondere producten werden gemiddeld 21 procent duurder, terwijl de gemiddelde prijs van ongezondere producten met 15 procent steeg. Daarmee wordt verstandig snoepen er niet makkelijker op. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Simpelweg omdat verse producten maar beperkt houdbaar zijn en dus weggegooid moeten worden als niemand ze koopt. Daarnaast zijn producten die dichtbij verbouwd worden en niet ver vervoerd hoeven te worden ook vaak goedkoper.
Er bestaan verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat gezonde producten goedkoper maken kan helpen om gezonder eten te stimuleren. Vooral in combinatie met een prijsverhoging op ongezondere producten, zoals een belasting op suikerhoudende dranken.
Door prijzen op gezonde producten te verlagen en ongezonde producten duurder te maken, zullen jaarlijks ruim 23.000 minder mensen overlijden aan beroertes, diabetes en hartaandoeningen. Dat denken rekenaars van Tufts University.
Om ervoor te zorgen dat we niet alleen minder gaan eten maar ook minder ongezond gaan eten, moet ongezond eten duurder gemaakt worden. Net zoals we accijnzen hebben op alcohol en tabak zouden we ook een extra belasting op suiker, zout en verzadigde vetten moeten heffen.
Veel van het bewerkte voedsel wordt gemaakt van goedkope ingrediënten zoals mais, soja, tarwe, rijst en suiker. Die ingrediënten komen uit lagelonenlanden of worden in rijke landen goedkoop geproduceerd met landbouwsubsidies. Veel van die gesubsidieerde ingrediënten worden verwerkt in veevoer en goedkope voeding.
Hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes
Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
De keuze voor gezonde voeding is in financieel opzicht echter niet altijd voor iedereen weggelegd. Gezonde voeding is in de meeste gevallen een stuk duurder dan ongezonde voeding en daarnaast zijn de prijzen van gezonde voeding in de afgelopen jaren ook harder gestegen dan de prijzen van ongezonde voeding.
We betalen fors meer voor ons eten. Uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vooral de prijzen van vlees en vis afgelopen maand flink omhoog zijn geschoten.
Het Nibud heeft prijzen opgesteld die je minimaal nodig hebt om een gezonde maaltijd voor jezelf te maken volgens de Schijf van Vijf. Volgens het Nibud heb je als man van 14 tot 50 jaar minimaal 6,70 euro per dag nodig om gezond te eten. Voor een vrouw van dezelfde leeftijd is dit 6 euro.
Een eenmalige actie maakt gezonde voeding dus niet duurder. Iemand die tien keer per jaar beslist om gezonder te gaan leven, en telkens hervalt in oude gewoontes, dat is pas een dure hobby ? Wat ook een zichtbaar verschil maakt is de hoeveelheid voeding die vanzelf zal minderen als je gezonder leeft.
Fruit is vaak duurder dan groenten doordat sommige fruitsoorten moeilijker te verkrijgen zijn in Nederland dan veel soorten groenten. Denk hierbij aan fruitsoorten die vanuit het buitenland naar Nederland verscheept moeten worden zoals bijvoorbeeld jack fruit uit India.
Ongezond eten wordt meestal in bulk gemaakt van goedkope ingrediënten en omdat het vaak zo sterk bewerkt is, zijn de producten langdurig houdbaar. Verse en onbewerkte producten zoals fruit en groenten moeten daarentegen weggegooid worden als ze niet meer vers zijn.
Prijzen gaan op alle fronten omhoog: grondstoffen, verpakkingen, transport, energie en arbeid zijn duurder geworden. Dat heeft een domino-effect op de voedselprijzen." Prijsstijgingen komen onder andere doordat de kosten fors zijn gestegen. Ook boodschappenbezorger Picnic zegt dat de prijzen enorm fluctueren.
Supermarkten, discounters en huismerken blijken innovatie en kwaliteit in de snoepsector in de weg te staan. Daarom wordt snoep steeds goedkoper in plaats van beter. Wil je als Nederlandse snoepfabrikant een nieuw snoepje introduceren, dan moet je van goeden huize komen.
Chocola, bananen, appels en schoonmaakmiddelen werden maar een beetje duurder. Dat concludeert marktonderzoeker GfK dat de prijzen bijhield van 55 producten in negen verschillende supermarktketens in de periode september 2021-juli 2022.
Vlees ruim 16 procent duurder
Vis is 10 procent in prijs gestegen en voor zuivel moet je volgens het CBS 14 procent meer neertellen. Het CBS merkt op dat het niet vaak voorkomt dat de prijzen van voedingsmiddelen zo sterk oplopen.
Je lichaam haalt bouwstoffen uit voeding en drinken. Als je gezond eet, krijg je voedingsstoffen die je nodig hebt om te groeien. Gezonde voedingsstoffen voorkomen ook dat je bepaalde ziektes krijgt, zoals suikerziekte. Daarnaast blijf je door gezonde voeding makkelijker op een gezond gewicht.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Het zijn de pesticiden die eraan kleven die slecht zijn voor je gezondheid. Zo bevat een aardbei soms een pesticidecocktail van maar liefst 5 verschillende soorten. Dit maakt de aardbei dan ook het meest 'ongezonde' stukje fruit van alle fruitsoorten.
Er zijn weliswaar overeenkomsten met een drugs- of alcoholverslaving, maar ook verschillen. Zo treedt er bij ongezond eten geen tolerantie op. "Je hebt niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Ook zijn er geen onthoudingsverschijnselen als je er mee stopt."
Suiker is een goedkoop vulmiddel
In heel veel producten wordt suiker daarom gewoon in producten gestopt als vulmiddel. Zo zijn producten met veel toegevoegde suikers vaak erg goedkoop te krijgen. Voor de lage prijs in de supermarkt, kun je dit product nooit zelf maken.