Siberië heeft een extreem landklimaat dat vanouds figureert in het Guinness Book of World Records. De temperatuur kan er uiteenlopen van min 68 graden Celsius in de winter tot waarden van boven de 30 graden Celsius in de zomer.
Grozny met gemiddeld 30°C en Volgograd met 30,8°C zijn het warmst. Extreem hoge temperaturen tot boven de 40 graden zijn in het Zuiden ook mogelijk. Temperaturen tot boven de 30 graden zijn ook langs de Barentszzee mogelijk, zoals in Moermansk.
Vanaf eind oktober tot april ligt in het noorden sneeuw. In het zuiden ligt sneeuw van december tot maart. Er valt in het grootste deel van Europees Rusland tussen de 500 en 700 millimeter neerslag per jaar. Langs de Barentszzee valt 400 tot 450 millimeter neerslag per jaar.
De gemiddelde temperatuur bedraagt in januari -11°C en in juli 20C. In de winter kunnen temperaturen van -20°C worden bereikt; in de zomer kan het kwik tot boven de 30°C stijgen.
Rusland heeft een landklimaat. 's Winters is het koud en droog. In het Europese gedeelte zijn temperaturen van -20°C heel normaal. Echt koud is het in het Aziatisch Rusland. In het noordoosten, Siberië, geeft de thermometer regelmatig -40°C aan, maar is ook -60 mogelijk.
1. Vostok Onderzoeksstation, Antarctica (–89.2°C) Het Russisch onderzoeksstation ligt 3.488 meter boven de zeespiegel en blijft tot vandaag officieel de koudste plek ter wereld. De recordmeting van -89,2 graden Celsius dateert van 21 juli 1983.
De zomers zijn aangenaam warm met 25°C aan de kust en tegen de 30°C landinwaarts. Het westelijke gedeelte, waar de Kalahariwoestijn ligt, is het warmst (35°C). In de winter, juni tot september, zakt het kwik tot 20°C. Aan de zuidwestkust is het dan nog wat koeler.
Russische winter
In Moskou vriest het in januari 's nachts normaal zo'n 15 graden en de maximumtemperatuur ligt gemiddeld rond -6 graden. Het grootste deel van Rusland kent een harde winter met soms extreme kou. In Pecora in het noorden van Rusland werd op 9 februari 1946 -56,0 graden gemeten.
In de zomer bedraagt de gemiddelde temperatuur zo'n 20°C, maar hartje winter dalen de temperaturen tot rond het vriespunt. De warmste maanden van het jaar zijn juli en augustus, de koudste maand is februari.
Er is sprake van droogte als er gedurende langere tijd minder regen valt dan normaal in combinatie met grote verdamping. Dus als er meer water verdampt dan dat er bijkomt, ontstaat droogte. De droogte wordt berekend uit de hoeveelheid regen die valt, verminderd met de verdamping.
Siberië heeft een extreem landklimaat dat vanouds figureert in het Guinness Book of World Records. De temperatuur kan er uiteenlopen van min 68 graden Celsius in de winter tot waarden van boven de 30 graden Celsius in de zomer. Maar 38 graden is uitzonderlijk, aldus de WMO.
Hoewel de stad dus eigenlijk pas ruim een eeuw bestaat, is Novosibirsk met bijna 1,5 miljoen inwoners de derde grootste stad van Rusland, na Moskou en Sint Petersburg. Novosibirsk betekent letterlijk “Nieuw Siberië” en is de hoofdstad van oblast (=provincie) Novosibirsk en tevens de hoofdstad van Siberië zelf.
Hoe gaan de Russen met de kou om? In Siberië wordt het 's winters met gemak 30 of zelfs 40 graden onder nul. Maar waar je in Nederland zelf de temperatuur in huis bepaalt, doet in Rusland de overheid dat. En die stoken er flink op los: in Russische huizen is meestal zo'n 25 graden.
Van april t/m september zijn er zachte tot warme temperaturen en is er amper tot weinig neerslag. Er heerst een gematigd landklimaat in Oekraïne. De hoogste gemiddelde temperatuur in Oekraïne is 29 graden in juli en de laagste is -2 graden in januari.
De temperaturen in de zomer en winter verschillen tientallen graden in Rusland. Dit betekent vooral extreem koude en lange winters van bijna acht maanden. De winter begint in oktober en eindigt in maart. Daarentegen zijn de korte zomers (juli en augustus) extreem heet.
Rusland (Russisch: Россия, Rossija), officieel ook de Russische Federatie (Russisch: Российская Федерация, Rossijskaja Federatsija), is een land dat geografisch gedeeltelijk gelegen is in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië.
Hoe duur is Kopenhagen
Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en net als bij andere hoofdsteden geldt hier dat alles over het algemeen nog net iets duurder is. In principe kun je er vanuit gaan dat in Kopenhagen de prijzen ongeveer 20% hoger liggen dan in Nederland.
Denemarken is veel duurder dan andere Europese landen, maar wel minder duur dan Noorwegen of Zweden. Het prijsniveau van levensmiddelen ligt in Denemarken namelijk tussen de 5 en 7 procent hoger dan in Nederland en België. Kopenhagen is daarbij de duurste locatie in dit land.
Het Deense zonne-eiland Bornholm, gelegen in de Oostzee, heeft ook deze zomer tot dusver opnieuw de meeste zonuren van het land geboekt.
Het weer op de Noordpool is extreem wisselvallig
Het weer en klimaat in het noordpoolgebied fluctueren enorm: van dag-tot-dag, van maand-tot-maand maar ook van jaar-tot-jaar. Zo kan de gemiddelde temperatuur van het noordpoolgebied binnen enkele dagen 15 graden toe- of afnemen.
De gemiddelde temperatuur in Kopenhagen in december is 5° / 3° graden. Hoe groot is de kans op regen in Kopenhagen in december? Er zijn gemiddeld 6 dagen met regen in Kopenhagen in december. Wat betreft het weer, is het een goede tijd om Kopenhagen in december te bezoeken?
Helsinki kent een landklimaat, dat onder grote invloed staat van de Finse Golf. Een landklimaat kenmerkt zich door grote verschillen in de seizoenen. De winters zijn er erg koud, met een gemiddelde van -5 graden Celsius, terwijl de zomers met een gemiddelde van 17 graden redelijk warm zijn.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C. Leven is er niet, zelfs bacteriën houden het hier voor gezien op deze een na droogste plek op aarde (alleen delen van de Atacama-woestijn in Chili zijn droger).
Furnace Creek in Death Valley in de Amerikaanse staat Californië is de heetste plek op aarde. Op 10 juli 1913 werd het daar 56,7 graden en dat is officieel de hoogste temperatuur ooit gemeten.
De gemiddelde tempratuur is ongeveer rond de 30 graden en per maand valt hier ongeveer 100-200 mm regen. Boven de zuid Atlantische Oceaan en langs de kust van Zuid Amerika komen vrijwel geen tropische stormen of orkanen voor.