Eet de hele plantLavas is een eetbare vaste plant. We zijn bekend met het gebruik van de bladeren van de maggiplant, maar wist je dat je de hele plant kunt eten? De stengels en steeltjes kan je koken of stomen als groente. En van de bladeren en stengels kan je ook thee maken.
Deze plant is niet alleen lekker om te eten, hij is ook erg gezond. Maggikruid is goed tegen een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur en werkt urineafdrijvend. Het is verzachtend voor de luchtwegen en thee van dit kruid verzacht de hoofdpijn.
Lavas gemalen kun je zoals gezegd in de meest uiteenlopende gerechten en sauzen verwerken.Ook kun je het gebruiken om zelfgemaakt brood smaak te geven. Ook in soepen, voornamelijk erwten- en bonensoep, komt de smaak van het kruid goed tot zijn recht.
Rauw, bereidingen en in marinades. Iedereen gebruikt tijm in de keuken.
Lavas soorten
Lavas wordt ook wel maggiplant genoemd, vanwege de sterke aroma's die erg lijken op die van maggi. Maggi heeft echter niets met lavas te maken, het wordt van andere ingrediënten gemaakt. Er zit dus geen verschil tussen lavas en maggiplant. Dit zijn twee namen voor dezelfde plant.
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant. De donkergroene, vrij grote bladeren geven gerechten een licht hartige smaak, zonder dat het veel zout bevat. Het is daarom een perfecte smaakmaker in gerechten voor mensen die zoutarm moeten eten.
Lavas bewaren
Wanneer je de lavas langer wilt bewaren kun je deze invriezen of je kunt het kruid drogen. Om te drogen bind je de de takken in bosjes samen, waarna je ze op een droge, luchtige en donkere plek op de kop te drogen hangt.
Denk aan laurier, tijm of rozemarijn; door die stevigheid ideaal om mee te sudderen in gerechten, maar de steel en het blad is niet mals genoeg om rauw te eten. Zachte kruiden zijn een stuk kwetsbaarder. Basilicum, peterselie of munt bijvoorbeeld.
De stelen van harde kruiden als rozemarijn, salie, oregano en tijm kunnen niet gegeten worden. Wat wel mogelijk is: laat de kruiden meestoven door ze (in een bosje vast te binden) en een langere tijd mee te garen of koken in jouw gerecht.
Munt heeft een frisse mintsmaak. Het kruid is ideaal als garnering van desserts en smaakt ook goed in combinatie met fruit. Ook kun je munt met diverse groenten meekoken of verwerken in sauze of salades. Of maak er verse muntthee van!
Lavasblad wordt vaak gebruikt om stoofgerechten, soepen en sauzen te kruiden. De blaadjes kunnen ook verwerkt worden in een salade of dipsaus. Ook bij asperges wordt lavas vaak gebruikt als smaakmaker, meestal in combinatie met een gekookt eitje – probeer ook maar eens in aspergesoep!
Trek het blad van de stelen, was het en snijd de stengels in stukjes. Breng een pan water aan de kook en doe de lavas erin. Zet het deksel op de pan en laat de lavas koken tot hij gaar is (5-7 minuten).
Lavas is een kruid met een sterk aroma dat aan Maggi doet denken. Vandaar ook de naam maggiplant.
Knip het kruid fijn en vries het op een bord los in.Doe de ingevroren lavas in zakjes of bakjes. Zo kun je het maggikruid enkele maanden bewaren.
Lavas: de maggiplant
Zo is 'lavas' een kruid uit de schermbloemenfamilie, dat een zoute, selderijachtige smaak heeft. Deze smaak zit in alle delen van de plant en de plant is in zijn geheel eetbaar.
Lavas heeft vele volksnamen, zoals maggiplant, lubbestok, leverstok, bastaardselder, bergselder, Franse selder, Russische selder, lavaselder, manskracht, processieplant en sermontaine.
Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen. Gooi de steeltjes niet weg, maar hak ze fijn en laat ze mee fruiten bij de ui en knoflook bij het maken van een lekkere tomatensaus. Van basilicum kan je natuurlijk heerlijke pesto maken of een echte klassieker: salade caprese.
In het geval van verse oregano plukt u het blad van de steeltjes, wast het kruid en snijdt het fijn. Vervolgens kunt u het rauw in een salade gebruiken of in warme gerechten verwerken.
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
Normaal gebruik van kruiden en specerijen is niet schadelijk voor de gezondheid. Normaal gebruik betekent dat je het gebruikt om je eten op smaak te brengen. Gebruik liever niet langere tijd achter elkaar elke dag veel van dezelfde kruiden zoals kaneel.
Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving. Plant je munt dus apart voor de puurste smaak.
Gebruik kruiden met zachte bladeren, zoals oregano, munt, basilicum, dragon, dille, platte peterselie (krulpeterselie kan een beetje scherp of hard zijn), bieslookstengels of koriander. Harde(re) kruiden zoals tijm, rozemarijn of laurier zijn niet lekker om zo rauw in te eten, die bewaar je beter voor stoofgerechten.
Alle delen van maggiplant / Levisticum officinale zijn eetbaar: bloem, blad, stengel, wortel.
Je kunt lavas ook drogen. Drogen doe je zo: Verspreid de blaadjes over een schone (droge) theedoek.Keer ze af en toe om.
Het uitzicht van de plant, maar ook de smaak en de geur, lijken op selderij (maggi). Lavas heeft holle stengels en diepgroene, getande bladeren. Het kruid bloeit van juni tot augustus met kleine groengele bloemschermen en heeft een lekkere, kruidige geur.